Turisme

El turisme rural manifesta que el confinament municipal és com un «tancament encobert»

Consideren que s'hauria "d'insistir en els protocols" en lloc d'imposar "més restriccions"

per NacióGarrotxa , 7 de gener de 2021 a les 11:53 |
Una casa de turisme rural a prop d'Olot, datada del segle XIII. | @garrotxarural.
El sector del turisme rural considera que el confinament municipal, que s'aplica a Catalunya des d'aquest dijous, és en realitat "un tancament encobert". Així ho ha assegurat el president de la Confederació Catalana d'Agroturisme i Turisme Rural (Concatur), Ferran Puig, que es mostra més partidari "d'insistir en els protocols" que d'imposar "més restriccions".

La limitació de la mobilitat arriba al sector després d'haver assolit uns bons registres aquest Nadal –especialment a la Garrotxa i a Osona– i tindrà conseqüències diferents en funció del territori. Per a l'interior i les zones més costeres, assenyala Puig, coincideix amb l'arrencada de la temporada baixa. En canvi, els efectes seran més perjudicials per al turisme de muntanya i neu, en temporada alta.


"No critiquem les decisions, perquè és difícil de gestionar, però si els efectes", reconeix Puig, que qualifica la nova limitació a la mobilitat "d'una mala notícia" per al sector. "Nosaltres seríem més partidaris d'insistir en el fet que s'apliquin els protocols i fer-los complir que en què s'imposin més restriccions", apunta.

Per a Concatur, impedir la mobilitat a fora del municipi és en realitat "un tancament encobert". "Se'ns podria tancar, però això suposo que implicaria haver de donar subvencions", apunta.


També, des del Berguedà, el president de l'Associació d'Agroturisme, Oriol Baños, apunta que la nova limitació "és en realitat el mateix que tancar. O esperen que la gent del municipi vingui a fer-hi estada?", es pregunta.

Per sort, diu Baños, al Berguedà la nova restricció els ha coincidit amb el que per a ells acostuma a ser l'inici de la temporada baixa, fet que farà que no es vegin "tan perjudicats com a la tardor". En canvi, segons Puig, per a zones més relacionades amb el turisme de neu, com el Pirineu de Girona, que en canvi es troben en temporada alta, preveu que poden viure "una campanya més complicada, amb reserves i anulacions constants".


Els efectes indirectes del confinament del Ripollès i la Cerdanya

La campanya de Nadal ha estat especialment bona per al turisme rural a Catalunya, a excepció de la Cerdanya i del Ripollès que s'han vist perjudicades pel tancament perimetral. Per contra, segons dades de Concatur, algunes comarques properes, com Osona i la Garrotxa, van viure de retruc un increment de les reserves, d'entre el 15 i el 20%.

Paral·lelament, l'inici de la campanya de vaccinacions també s'ha fet notar "lleugerament" en el sector. I és que, segons Puig, els primer vaccins van comportar que la gent comencés a reservar cases de cara a l'estiu. "No ha estat res exagerat, però sí que és cert que habitualment la gent no reservava tan d'hora per l'estiu", assegura.

Altres notícies que et poden interessar
 


 

Participació