Uns 600 tractors i més de 200 vehicles participen a la tractorada per a reclamar mesures urgents al camp

A la Garrotxa van circular des de la Vall d'en Bas fins a la plaça Clarà d'Olot en una protesta que s'ha repetit a les comarques gironines amb uns 120 tractors i 70 vehicles en quatre itineraris

La protesta d'Unió de Pagesos a la plaça Clarà d'Olot.
La protesta d'Unió de Pagesos a la plaça Clarà d'Olot. | Martí Albesa.
NacióGarrotxa
22 de desembre del 2020
Actualitzat a les 12:39h
Uns 600 tractors i més de 200 vehicles han participat aquest dilluns en 13 rutes arreu de Catalunya en la mobilització convocada per Unió de Pagesos per a reclamar mesures urgents per a l'agricultura, la ramaderia i la silvicultura, i a favor del territori i de l’espai agrari amb el lema Ara, més necessaris. Ara, més pagesia.

A les comarques gironines  s’han aplegat uns 120 tractors i uns 70 vehicles en quatre itineraris:
  • Garrotxa. Els tractors han sortit del polígon de la Serra –a l'alçada del giravolt de la C-152– a migdia i s'ha adreçat fins a la plaça Clarà d'Olot.
  • Alt Empordà-Baix Empordà. Aquesta ruta s’ha iniciat a Viladamat (rotonda GI623 direcció a l’Escala) a les 11 h. Els tractors han sortit a les 11.30 h en direcció a Ullà i Torroella. De Montgrí. Cap a les 12 h han arribat a la davant rotonda de la Cooperativa d’Ullà, i han sortit cap a Torroella de Montgrí.
  • Ripollès. Des del polígon els Pintors han sortit capa a Ripoll a les 11.30 h
  • Pla de l’Estany-Gironès-Selva. Una de les sortides ha estat des del polígon de Cornellà del Terri a les 11.15 en direcció a Girona, i l’altra des de l’Hostal Franciac, a Caldes de Malavella,, a les 11 h, també en direcció Girona, per la carretera de Barcelona fins a la seu de la Delegació del Govern.
  • A Girona ciutat el sindicat ha rebut el suport de la comunitat índia amb vehicles, que ha volgut donar visibilitat a les mobilitzacions que fa la pagesia al seu país perquè el govern indi vol potenciar els intermediaris en perjudici de la venda directa, que tenen regulada des del 1964.

El sindicat reclama més de 30 mesures al Govern de l’Estat i al de la Generalitat, entre les quals un bon ús dels nous ajuts de la Política Agrària Comuna i dels fons de recuperació econòmica per als sectors més afectats per les dificultats de distribució i per la caiguda de preus en origen, així com per les adversitats climàtiques.

Al mateix temps, la ramaderia demana actuacions pendents que la ordenin a Catalunya. En la defensa de l'espai agrari, el sindicat denuncia que el Govern tolera la depredació de les zones agrícoles amb el model d'implantació massiva de les energies renovables. Unió de Pagesos també lluita per la supervivència del Delta de l'Ebre davant l'estratègia del Ministeri de Transició Ecològica que implica deixar-lo retrocedir.
 

La tractorada d'Unió de Pagesos a l'entrada d'Olot aquest dilluns. Foto: Martí Albesa.


Davant de les dificultats de distribució i la caiguda de preus, el sindicat reclama, tant al Ministeri com al Departament d'Agricultura, que utilitzin els fons del període transitori de la Política Agrària Comuna (PAC) i els fons de recuperació econòmica addicionals del Pla de Desenvolupament Rural (PDR) 2021-2022 per atendre els sectors afectats per les restriccions derivades de la pandèmia i els que s’han vist afectats per circumstàncies excepcionals o per l’evolució del mercat. Si això no és suficient, proposa que aprovin ajuts extraordinaris de minimis per a la recuperació econòmica permesos per la Unió Europea.
Arxivat a