La Vall d'en Bas contracta dos joves extutelats amb el Programa Treball i Formació del SOC

L'Ajuntament ofereix aquesta oportunitat professional i de formació als migrats qui s'hi han inscrit

Un dels joves extutelat contractat per l'Ajuntament.
Un dels joves extutelat contractat per l'Ajuntament. | @ajuntamentbas.
NacióGarrotxa
22 de desembre del 2020
Actualitzat a les 11:52h
L’Ajuntament de la Vall d’en Bas participa, tal com va avançar NacióGarrotxa, en el Programa Treball i Formació del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i des del 31 de novembre té contractats dos joves ex tutelats de 18 i 19 anys per a fer diverses tasques dins el municipi.

L’objectiu és oferir una oportunitat professional i formació als joves inscrits en aquest programa. Així, l’experiència professional i la formació inclosa al programa permetrà als joves obtenir un certificat de professionalitat en neteja d’espais oberts i instal·lacions industrials i activitats auxiliars en vivers, jardins i centres de jardineria, que els ajudarà a accedir al mercat laboral un cop finalitzin el programa. Aquestes contractacions tenen una durada de 12 mesos a jornada completa i inclouen una acció de formació.

El programa el coordina el Consell Comarcal de la Garrotxa i està cofinançat en un 50% pel Fons Social Europeu.

La necessitat d’aquest sector de la població de poder accedir al mercat laboral és crucial, ja que el procés administratiu de tutela d’aquestes persones joves suposa que en fer la majoria d’edat, s’extingeixen de forma immediata les mesures de protecció, amb el desemparament i l’exclusió social que pot comportar si no es fa un bon acompanyament.

A més, aquesta realitat, que afecta a totes les persones joves tutelades per l’Administració, en els últims dos anys s’ha vist incrementada i en situació d’emergència, a conseqüència de l’arribada a Catalunya de persones joves menors estrangeres sense referents familiars. El fet de complir la majoria d’edat comporta una sèrie canvis i l’emancipació, sense el suport institucional, en moltes ocasions esdevé extremadament complicada.
Actualment a la Garrotxa existeixen diverses iniciatives per ajudar, des de diferents vessants, a joves que es troben en aquesta situació:
  • El projecte Connectem, promogut des del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa que teixeix una xarxa social que permet acompanyar aquests joves en la pràctica de la nostra llengua i que els apropa a la cultura, costums i territori.
  • La Xarxa Autònoma d’Acollida de la Garrotxa, promogut des de la societat civil garrotxina i que, entre d’altres, ofereix sortides i activitats inclusives i la possibilitat que persones i famílies de la Garrotxa posin a disposició d’aquests joves les anomenades ‘cases solidàries’, és a dir, compartir casa seva, per facilitar la seva emancipació.
  • El programa de Mentoria del Programa Català de Refugi, promogut des del Núria Social que facilita la relació entre persones, a través de la creació de grups d’acollida formats per entre 2 i 5 persones que fan trobades setmanals amb les persones mentorades.