Salut

L’Hospital d’Olot realitza la primera cirurgia de columna de baixa complexitat

Amb aquesta incorporació quirúrgica es reduirà la llista d’espera i millorarà substancialment la qualitat de vida dels pacients que ho pateixen

per Redacció, 22 de desembre de 2020 a les 09:32 |
Es preveu que es puguin fer una vintena d’intervencions anuals. | @hospiolot.
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de desembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest mes de desembre s’ha realitzat la primera cirurgia de columna de baixa complexitat, concretament una fusió de vèrtebres, a l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa. L’equip d’especialistes en cirurgia de columna de l’Hospital Santa Caterina de Salt (IAS) amb els doctors José Antonio Becerra i Aida Prats, conjuntament amb els cirurgians de COT de l’Hospital d’Olot, són els qui lideren aquest projecte.
 

L’Hospital d’Olot assumirà totes aquelles intervencions de raquis o columna vertebral de baixa complexitat que no requereixin ingrés en una unitat de cures intensives (UCI) durant el postoperatori. Principalment seran fusions vertebrals per patologies degeneratives –unió de dues vèrtebres-, però també hèrnies discals o fractures vertebrals.   

Fer aquest tipus d’intervencions a l’Hospital d’Olot és la culminació d’una reestructuració de la Unitat de Columna al centre. D’aquesta manera es garanteix una única porta d’entrada al circuit des d’on s’avaluarà la patologia i es dissenyarà un pla individualitzat pel pacient. En aquells casos en què l’equip indiqui que la cirurgia és la millor opció, es valorarà el grau de complexitat i si és tècnicament assumible, es farà a Olot, per evitar desplaçaments innecessaris i reduir així la llista d’espera quirúrgica en aquest tipus d’intervenció.  


La Unitat està formada pels serveis de Medicina Física i Rehabilitació, Anestèsia i Clínica del Dolor, Reumatologia i Traumatologia, a més de l’equip d’infermeria que intervé en l’àrea quirúrgica.   

“L’objectiu d’aquesta reestructuració és abordar de manera global la simptomatologia del pacient i actuar en conseqüència”, destaca Manel Vancells, cap de Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia d’Olot i Campdevànol. “Si el tractament d’aquest dolor lumbar o cervical acaba en cirurgia, el fet de poder-lo tirar endavant al nostre hospital evitarà desplaçaments als pacients i a les seves famílies i, el que és més important, millorarà la seva qualitat de vida”, afegeix Vancells.  


La consolidació d’aquest tipus de cirurgies a l’Hospital estava prevista a principis del 2020, però amb la suspensió de l’activitat assistencial no urgent a causa de la pandèmia per la Covid-19 es va ajornar el projecte.

Es preveu que es puguin fer una vintena d’intervencions anuals d’aquest tipus i es donarà cobertura a les comarques de la Garrotxa i el Ripollès. El Servei únic de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia d’Olot i Campdevànol es va crear el 2015 amb l’objectiu de treballar de forma coordinada i atendre la població de referència d’ambdues comarques.  

Altres notícies que et poden interessar

​​​​​​

 

Participació