Enguany l'Home dels Nassos serà solidari amb Càritas Garrotxa

El Centre d’Iniciatives Turístiques d'Olot reviurà el 31 de desembre aquest ésser mitològic, que té tants nassos com dies té l'any

L'Home dels Nassos tornarà a passejar per Olot el dia de sant Silvestre.
L'Home dels Nassos tornarà a passejar per Olot el dia de sant Silvestre. | Arxiu NG.
NacióGarrotxa
22 de desembre del 2020
Actualitzat a les 9:05h
Per setè any consecutiu, el pròxim 31 de desembre, el Centre d’Iniciatives Turístiques
(CIT) d’Olot tornarà a donar vida a l’Home dels Nassos, que ja s’ha convertit en un personatge popular més de la ciutat fent-lo passejar pels carrers i barris de la capital de la Garrotxa acompanyat de música i cridant l’atenció de petits i grans, tot obsequiant-los amb punts de llibre. Aquesta figura mitològica va ser creada pel Centre d’Iniciatives Turístiques amb el suport de l’Associació de Comerciants.  
 
Enguany, com a novetat, i pel fet que al setembre no es va poder dur a terme la Batalla de les Flors ni editar la tradicional làmina del Farandulàrium arran la pandèmia de la Covid-19, s’ha volgut aprofitar aquest acte de l’Home dels Nassos per a fer-ne una edició ben especial, amb el disseny d'una làmina de la Faràndula en què el protagonista és, precisament, aquest personatge tan peculiar, és a dir: l’Home dels Nassos.
 

Tavi Algueró amb una de les l'amines que ha creat en solidaritat amb Càritas Garrotxa. Foto: @olotuit.


Aquestes làmines –obra de l’artista garrotxí Tavi Algueró– estaran a disposició de tota la ciutadania el mateix dia 31 de desembre, entre les 10 i les 13 h a la parada que el CIT tindrà a la plaça Rector Ferrer i es podran adquirir gratuïtament a canvi d’un donatiu voluntari, que estarà destinat íntegrament al programa del Centre de Distribució d’Aliments que coordina Càritas Garrotxa.
 
L’Home dels Nassos
 
Segons la tradició popular, es diu que el dia 31 de desembre un home que té tants nassos com dies té l’any es passeja pels carrers de diverses ciutats d’arreu del territori. Per al folklorista català Joan Amades, l'Home dels Nassos representa l'esperit de la vegetació i seria una degeneració d'un personatge mític que simbolitzava l'any i que sovint era representat per l'arbre dels nassos, una mena d'arbre molt estrany que es creia que era la llar de l'esperit del bosc.

No és fàcil de localitzar i, a més, els més petits acostumen a imaginar un home misteriós i estrafolari amb una gran quantitat de nassos, però, de fet, únicament en disposa d’un, ja que només manca un dia per acabar l’any.

A Olot, tal com podran veure els veïns de la ciutat, l’Home dels Nassos és una figura d’un cabeçut amb un gran nas que simbolitza l’últim dia de l’any.   
 
Al llarg d’aquests anys, aquest personatge s’ha anat consolidant com una iniciativa simpàtica que té per objectiu dinamitzar els carrers i el comerç local de la ciutat en aquestes festes nadalenques.  

Arxivat a