Cinc ajuntaments de la Garrotxa donen feina a 8 joves tutelats i extutelats durant un any

Els municipis de Castellfollit de la Roca, Santa Pau, Sant Feliu de Pallerols, Tortellà i la Vall d’en Bas participen en aquest programa del SOC, coordinat pel Consell Comarcal, en un col·lectiu que arriba a 110 persones a la comarca

Belén Zamora, Fina Surina i Lluís Amat al Consell Comarcal de la Garrotxa.
Belén Zamora, Fina Surina i Lluís Amat al Consell Comarcal de la Garrotxa. | Foto: Martí Albesa.
17 de desembre del 2020
Actualitzat a la 13:16h
Els ajuntaments de Castellfollit de la Roca, Santa Pau, Sant Feliu de Pallerols, Tortellà i la Vall d’en Bas acullen des de mitjan novembre 8 joves tutelats i extutelats –estrangers no acompanyats sense referents familiars– que van sol·licitar la participació en el Programa de Treball i Formació a través del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC).

Es tracta d'oferir-los una oportunitat professional, tal com han fet conèixer aquest matí Fina Surina, consellera comarcal d’Acció Social del Consell Comarcal de la Garrotxa; Lluís Amat, batlle de la Vall d’en Bas; i, Belén Zamora, dinamitzadora cívica del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa (CASG).

Tot i que la convocatòria va agafar a contrapeu molts ajuntaments, els esmentats, amb presses i molta feina a fins a l'últim moment, com ha explicat Lluís Amat, van poder presentar-s'hi. Actualment, els joves participants a la Garrotxa són, per consistoris:

•    Ajuntament de Santa Pau: 2 joves.
•    Ajuntament de Castellfollit de la Roca: 1 jove.
•    Ajuntament de Sant Feliu de Pallerols: 2 joves.
•    Ajuntament de la Vall d'en Bas: 2 joves.
•    Ajuntament de Tortellà: 1 jove.

Segons el batlle de la Vall d'en Bas, l’experiència professional i la formació inclosa al programa permetrà als joves obtenir un certificat de professionalitat que els ajudarà a accedir al mercat laboral un cop finalitzin el programa. A la Garrotxa, els joves estan participant en accions per assolir, en concret, el Certificat de professionalitat de neteja en espais oberts i instal·lacions industrials o el Certificat de professionalitat activitats auxiliars en vivers, jardins i centres de jardineria.  
 

El Mas Coll de Dalt, a Sant Iscle de Colltort, a Sant Feliu de Pallerols, acull 35 joves en tutela. Foto: Arxiu NG.


A la Garrotxa actualment hi ha uns 110 joves, molts a punt de la majoria d'edat i ja amb més de 18 anys, que viuen en diversos centres: 35 al d'emergències al veïnat de Sant Iscle de Colltort, al municipi de Sant Feliu de Pallerols; 20 en primera acollida a Maià de Montcal; 32 a Mieres; i, diversos pisos per a joves de 16 a 18 anys i de més de 18 anys.

El Consorci d’Acció Social de la Garrotxa coordina les accions que es duen a terme amb els cinc ajuntaments de la Garrotxa participants, tal com ha explicat Belén Zamora. "Després dels primers mesos, el balanç és molt positiu tant per als joves participants, que estan assolint els objectius establerts, com pels ajuntaments de la comarca", ha detallat la dinamitzadora del CASG.
 

Lluís Amat, batlle de la Vall d'en Bas, durant la presentació. Foto: Martí Albesa.


Amat ha dit, també, que els joves "tenen moltes ganes de treballar i d'aprendre, que volen arrelar-se a la comarca", tot i les dificultats d'habitatge i transport que es troben a la Garrotxa, com els passa a la majoria de joves de la comarca. Quan acabin aquest programa, doncs, "estaran en igualtat d'oportunitats", segons els batlle de la Vall d'en Bas.

La consellera Fina Surina ha destacat que es tracta d'una actuació d'urgència davant del fet consumat que aquests joves, quan compleixen 18 anys, deixen d'estar tutelats pel Govern i resten desemparats, amb què esdevenen precaris i vulnerables.
 

Fina Surina, consellera comarcal d'Acció Social. Foto: Martí Albesa.


El cost d'aquestes contractacions, d'aproximadament 15.000 euros per jove, és avançat per cada ajuntament a l'espera de rebre els fons del programa FEDER de la Unió Europea que el sostenen. Cal comptar, a més, que també hi ha dues entitats que acullen un jove cadascuna: la cooperativa Suara i Càritas.

D'altra banda, la Cooperativa La Fageda, que volia contractar 10 joves amb aquest programa no hi va ser a temps. Aquest ha estat un dels handicaps assenyalats perquè no s'hagin pogut presentar més municipis i/o entitats a la convocatòria, és a dir, el fet que es va fer amb molt poc marge per a presentar-s'hi i tota la burocràcia associada, que també implica la Subdelegació del govern espanyol i l'oficina d'aquest ens a Girona, a més del fet de tenir prou fons econòmics municipals per a poder avançar els diners dels sous.
 

Belén Zamora, dinamitzadora cívica del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa (CASG). Foto: Martí Albesa.


L'objectiu del programa

L’objectiu d’aquesta línia és facilitar experiències professionals a un sector de població jove, especialment vulnerable, com són els joves tutelats i extutelats per l’administració de la Generalitat de Catalunya, per a facilitar les transicions posteriors al mercat de treball ordinari.

Es tracta d’experiències professionals amb una durada de 12 mesos i, com en altres línies del Programes de Treball i Formació en les que ja participen altres ajuntaments de la comarca i que coordina el Consell Comarcal de la Garrotxa, van acompanyades de formació relacionada amb les habilitats professionals a desenvolupar. Cal destacar que aquesta línia per a joves tutelats i extutelats està cofinançada en un 50% pel Fons Social Europeu.

La necessitat d’aquest sector de la població de poder accedir al mercat laboral és crucial, ja que el procés administratiu de tutela d'aquestes persones joves suposa que en fer la majoria d'edat, s'extingeixen de forma immediata les mesures de protecció, amb el desemparament i l'exclusió social que pot comportar si no es fa un bon acompanyament. A més, aquesta realitat, que afecta a totes les persones joves tutelades per l'Administració, en els últims dos anys s'ha vist incrementada i en situació d'emergència, a conseqüència de l'arribada a Catalunya de persones joves menors estrangeres sense referents familiars. El fet de complir la majoria d’edat comporta una sèrie canvis i l’emancipació, sense el suport institucional, en moltes ocasions esdevé extremadament complicada.  

Participants i requisits

En conseqüència, aquesta convocatòria va destinada només per a joves entre 17 i 21 anys que tinguin la condició de tutelat o extutelats per l'administració de la Generalitat de Catalunya. A més, per assegurar que l'experiència professional forma part dels seus itineraris formatius, en un entorn productiu protegit, aquesta línia, aquesta convocatòria té com a entitats beneficiàries:

•    les administracions locals de Catalunya o els seus organismes autònoms,
•    les entitats sense ànim de lucre legalment constituïdes amb centre de treball a Catalunya,
•    les empreses d'inserció acreditades i legalment constituïdes, amb centre de treball a Catalunya.
 
Les persones destinatàries han de complir uns requisits específics com:  

•    Estar en situació de demandants d'ocupació no ocupades (DONO) de manera prèvia a la data d'inici de la relació laboral.
•    Acreditar la situació de tutela o d'extutela de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.
•    En el cas de joves derivats des de l'Àrea de Suport al Jove tutelat i extutelat de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, hauran de disposar d'un pla de treball individual (PTI).
 
Les accions subvencionables, d'acord a la present convocatòria són:

•    L’acció d'experiència laboral i de foment de la contractació. Totes les contractacions tindran una durada de 12 mesos a jornada completa i hauran d'incloure una acció de formació.
•    Les accions de formació necessàries per un bon desenvolupament professional i d'acord amb la capacitació necessària per l’exercici de les tasques i funcions requerides a nivell laboral.