Universitat

El president de La Fageda rep el premi Universitat-Empresa del Consell Social de la UAB

Cristóbal Colón afirma que "podem tenir grans científics", però cal que també que siguin "exemplars des del punt de vista humà"

per NacióGarrotxa, Bellaterra | 15 de desembre de 2020 a les 12:41 |
El fundador de La Fageda, Cristóbal Colón. | Martí Albesa.
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de desembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Nit del Consell Social de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) celebrada aquest dilluns 14 de desembre a la Facultat de Ciències de la Comunicació –i retransmès en línia i en directe–, ha reivindicat la formació humanística per a atansar la universitat i la societat i ha guardonat l'empresari Cristóbal Colón (La Fageda), les investigadores Mara Dierssen i Fàtima Bosch i l'escriptor Carlos Ruiz Zafón (in memoriam).

Els premiats han coincidit a destacar la necessitat d'un nou model social basat en el coneixement i, en aquest sentit, han reivindicat la importància de la formació humanística dels universitaris. En paraules de l'empresari Cristóbal Colón, que ha rebut el premi Universitat-Empresa, "podem tenir grans científics" però és necessari també que siguin "exemplars des del punt de vista humà". I la investigadora Mara Dierssen, que ha estat guardonada amb el premi Universitat-Societat, ha afegit que la universitat "ha d'encapçalar el debat social" sobre el futur que volem.


Fàtima Bosch, distingida amb el premi Transferència UAB, ha valorat que la societat "coneix cada vegada millor el que fem i ens ve a buscar", alhora que ha recordat que el "principal problema de la universitat és la manca de finançament". I Emili Rosales, que ha rebut el premi Alumni UAB in memoriam en representació de Carlos Ruiz Zafón (1964-2020), ha apuntat tres característiques de l'obra de l'escriptor com a elements que poden contribuir a fer de la universitat el centre de la societat del coneixement: "la llibertat, la creativitat i la internacionalització".

Quatre distincions


El Premi Universitat-Empresa recau en el president i fundador de La Fageda (Santa Pau [Garrotxa]), Cristóbal Colón, "per la seva trajectòria empresarial com a fundador i president de la Cooperativa La Fageda, projecte social i empresarial d'èxit i de singularitat específica que neix per donar tant una resposta terapèutica com laboral i que es desenvolupa en condicions de rendibilitat, eficiència i de competència de mercat".

El Premi Universitat-Societat del Consell Social de la UAB correspon enguany a la investigadora Mara Dierssen, cap del Grup de Recerca de Neurobiologia Cel·lular i de Sistemes al Centre de Regulació Genòmica (CRG), "per la seva activitat investigadora i divulgadora en el camp de la síndrome de Down, de renom i prestigi internacional, i pel seu paper de compromís social i capacitat d'emprendre i liderar iniciatives culturals per a persones amb la síndrome de Down".


Per la seva banda, l'escriptor Carlos Ruiz Zafón (1964-2020) rebrà el Premi Alumni UAB in memoriam "per la seva trajectòria com a escriptor barceloní de projecció internacional, amb gran influència de la narrativa audiovisual i autor de vuit novel·les, una bestseller mundial, algunes de les quals han donat a conèixer la ciutat de Barcelona a tot el món".

I el Premi Transferència UAB del Consell Social de la UAB el recollirà la catedràtica de bioquímica i biologia molecular i directora del Centre de Biologia Animal i Teràpia Gènica (CBATEG), Fàtima Bosch, "per la seva llarga i reconeguda trajectòria de recerca i transferència en el camp de la teràpia gènica, especialment en el camp de la diabetis mellitus humana en models animals transgènics, que en l'any 2020 es materialitza en un acord estratègic amb una empresa americana per a continuar el desenvolupament de dos productes de teràpia gènica per al tractament d'aquesta malaltia".

"Juntes, més lluny"

El president del Consell Social, Gabriel Masfurroll, ha assegurat que se sent "un UABer més" perquè la universitat i la societat "no són mons diferents" i juntes poden "arribar més lluny".

La Nit del Consell Social ha comptat també amb la participació del rector de la UAB, Javier Lafuente, qui ha reflexionat que l'actual pandèmia ha contribuït a fer veure "la importància de la ciència". En aquest sentit, ha subratllat el paper que juga el Consell Social a l'hora de facilitar "l'apropament" entre la universitat i la resta de la societat. En el mateix sentit  d'ha manifestatl'exrectora Margarita Arboix, que ha afirmat que el Consell Social "es preocupa per la universitat i planteja alternatives per a solucionar problemes".

Aquesta tercera edició ha estat conduïda per les estudiants del Grau en Periodisme Anna López i Carla Altadill, que han obert l'acte amb unes paraules d'agraïment per a les persones i institucions que estan contribuint en la lluita contra la pandèmia. L'acte ha finalitzat amb l'emissió d'una actuació del grup musical Cable Obsession, guardonat amb el premi Autònoma Actua a la festa major de la UAB de 2019.

Podeu tornar a veure la Nit del Consell Social UAB 2020 amb aquest vídeo:

 

Participació