Art

S'atorguen els premis Eva Toldrà d'il·lustració impulsats per l’Escola d’Art d’Olot

Amb l'associació dedicada a la memòria d'aquesta estudiant, es lliura el primer premi de la categoria general a «Blindness», de Martí Mas

per NacióGarrotxa , Olot, 15 de desembre de 2020 a les 12:02 |
Una de les propostes de «Blindness», que ha guanyat el premi Eva Toldrà. | Martí Mas.
Tot i la situació anòmala que es viu aquest 2020 en tots els àmbits, l’organització dels premis Eva Toldrà d’Il·lustració n'ha mantingut la celebració. Els reconeixements, impulsats per l’Escola d’Art d’Olot i l’Associació Eva Toldrà, representen un suport a joves il·lustradors de tot Catalunya, dotant econòmicament als millors creadors de cada edició segons els treballs presentats.
 

En la vuitena edició dels premis, el projecte guanyador de la Categoria General ha estat Blindness (ceguesa), de Martí Mas, alumne de l’Escola d’Art i Disseny Illa de Sabadell. El treball consta d’una sèrie de dissenys il·lustratius per a peces de roba que reivindica les injustícies socials, tot aprofitant l’art per a crear una moda punyent i reivindicativa. Mas ha rebut un premi de 1.000 euros pel seu projecte.  
 

En la mateixa categoria, l'alumna Ciara Quilty-Harper (Escola Massana Centre d’Art i Disseny de Barcelona) ha estat guardonada amb el segon premi, dotat amb 400 euros, pel projecte Lemon Yellow. Es tracta d’un relat visual amb il·lustracions suggerents, minimalistes i abstractes que parlen sobre l’empatia i el color. També, han rebut dos accèssits de 200 euros les alumnes Nadia Giménez (EASD Serra i Abella de l’Hospitalet de Llobregat) i Agnès Ros (EASD Llotja de Barcelona), amb els projectes (des)aprendre i T’ho regalo tot.
 

En l’apartat específic de l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Olot, dotat amb 600 euros, la guanyadora ha estat Anna Quintà amb Literatura il·lustrada, petits llibrets desplegables que il·lustren poemes. Segons el jurat, es tracta d’un treball sensible, ben executat, amb il·lustracions detallades i una narrativa molt singular.

En la tercera i última categoria, la de millor llibre il·lustrat, el jurat ha declarat l’apartat desert.
 
Els premis Eva Toldrà d’il·lustració s’han hagut d’adaptar enguany a la situació pandèmica global, i per primera vegada el jurat s’ha reunit telemàticament. Tot i el context, s’ha mantingut la participació d’altres edicions, amb 23 projectes presentats de deu escoles d’art municipals o vinculades amb la Generalitat de Catalunya d’arreu del país.

Malgrat que no s’ha pogut celebrar l’acte presencial de reconeixement als guardonats, l’Associació Eva Toldrà i l’Escola d’Art d’Olot han emès el veredicte a través d’un vídeo de youtube al mateix canal de l’Associació amb entrevistes als premiats, que podeu veure aquí sota mateix:


Els reconeixements es promouen des de 2012, dos anys després de la mort sobtada, als 35 anys, d’Eva Toldrà, alumna de l’Escola d’Art d’Olot. Des de llavors, la família de l’Eva i el centre educatiu han volgut que el seu record continuï a través d’aquests premis per a reconèixer els mèrits i l’esforç en el treball. La celebració compta amb el suport de l’Ajuntament d’Olot, l’Editorial Comanegra i D’OCC Catalònia.

 

Participació