Quanta població ha perdut el vostre municipi en l'últim segle?

A la Garrotxa podeu trobar-hi despoblaments com els de Mieres i Oix o migracions que multipliquen per cinc el cens, com ha passat a Olot

Mieres, un dels pobles de la Garrotxa.
Mieres, un dels pobles de la Garrotxa. | Martí Albesa.
NacióGarrotxa
14 de desembre del 2020
Actualitzat a les 10:25h
Des de la Revolució Industrial que l'evolució demogràfica ha anat despoblant els municipis per a omplir les ciutats. Durant molts anys a Catalunya, les grans ciutats han aplegat població de zones rurals que es desplaçaven a la ciutat a la recerca de noves oportunitats laborals. Ara, la iniciativa Repoblem -que promou el retorn als pobles- llança a la xarxa un nou repte per prendre consciència del despoblament d'alguns municipis catalans.

Amb només un clic es pot comprovar l'evolució demogràfica de la població que es vulgui. Per fer-ho, cal teclejar la fórmula del "nom del municipi + habitants" a Google i automàticament el gegant dels cercadors mostrarà una gràfica evolutiva des de 1900 fins al 2018, basada en dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

En el cas de la Garrotxa, si cerqueu dades de diversos municipis podreu observar que el despoblament no ha estat tan gros com en d'altres indrets del país. Podem trobar casos com el de Mieres, amb 1.042 habitants el 1900 i 302 el 2018 o, a l'inrevés, Olot, que com a ciutat i capital comarcal ha atret molts habitants d'altres pobles, com demostra el fet que el 1900 tingués 7.938 habitants i l'any 2018 arribés a la xifra de 34.486, és a dir, gairebé cinc vegades més.

Des de Repoblem animen la ciutadania a fer-ho i a "valorar com a consumidors què s'està produint" a la xarxa Micropobles, una altra iniciativa per a promoure que la ciutadania traslladi la seva vida personal i laboral a l'entorn rural despoblat.  
Arxivat a