El Tribunal Suprem no admet a tràmit el recurs de Sant Jaume de Llierca contra el centre de gestió de residus

Ho va anunciar el president del Consell Comarcal durant el ple que va aprovar uns pressupostos consolidats de més de 45 milions d'euros per a l'exercici de 2021

El centre de gestió de Residus es farà en aquests terrenys de Sant Jaume de Llierca.
El centre de gestió de Residus es farà en aquests terrenys de Sant Jaume de Llierca. | Foto: Xavier Borràs.
NacióGarrotxa
14 de desembre del 2020
Actualitzat a les 12:21h
El president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Sant Reixach, va informar –durant la celebració del darrer ple d'enguany–, als consellers de la decisió del Tribunal Suprem de no admetre a tràmit el recurs de cassació 4430/2020 presentat per l’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca.

Amb aquesta decisió, la sentència que es va recórrer esdevé ferma i avala la decisió del Consell Comarcal de la Garrotxa de continuar amb els tràmits per a la futura implantació del Centre de Gestió de Residus de la Garrotxa.

L'anunci es va fer en la mateixa sessió plenària que va aprovar els pressupostos de l'ens, que es va desenvolupar de manera virtual, oberta al públic i retransmesa en directe a través del canal de youtube del Consell Comarcal (Consell Garrotxa).

Grans inversions a l'Àrea de Medi Ambient

En aquesta sessió plenària, la consellera comarcal de Gestió Econòmica, Montse Torra, va presentar als consellers el pressupost de 2021 de l’ens comarcal, que ascendeix a 34.615.840,44 euros, i un pressupost consolidat, incloent el Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa i el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, de 45.210.852,46 euros.

És tracta d’un pressupost molt similar en xifres a l’aprovat l’exercici anterior. La consellera Torra va destacar les inversions i, molt concretament, la previsió del Centre de Gestió de Residus de la Garrotxa, que ara ja pot tirar endavant sense més traves amb una previsió pressupostària de 14.000.000 euros.
 

Un moment de le celebració del ple telemàtic. Foto: XBC.


El pressupost per a l’any 2021 també preveu inversions igualment importants a l’Àrea de Medi Ambient com el tercer vas de l’abocador (finançat per l’Agència de Residus de Catalunya) o l’obra de bombament de Castellfollit de la Roca (amb finançament de més d’un milió d’euros provinents de l’ACA). També a l’Àrea de Medi Ambient destaca la previsió pressupostària destinada a campanyes de sensibilització per tal de potenciar el reciclatge en la recollida i tractament de residus; la millora de les instal·lacions de custòdia d’animals de companyia, etc.

El pressupost del Consell Comarcal de la Garrotxa respon, bàsicament a inversions finançades per altres administracions on destaca, per la Covid-19, la necessitat de preveure diversos escenaris en funció del desenvolupament de l’emergència sanitària els propers mesos. Cal destacar l’increment en 100.000 euros del finançament provinent del Fons de cooperació comarcal de la Generalitat de Catalunya i l’estabilització del fons de cooperació provinent de la Diputació de Girona.

La consellera va recordar que el Consell Comarcal de la Garrotxa, com la resta de consells comarcals, per la seva naturalesa administrativa i financera presenta sempre un pressupost amb una previsió d’ingressos realista i una despesa ajustada als serveis que vénen delegats per part de la Generalitat i els ajuntaments.

En els ingressos, la consellera va agrair als ajuntaments de la comarca la seva participació i compromís renovat per aquest mandat en el finançament de serveis comarcals com l’Oficina de Català, el Pla de Transició al Treball, l’UEC, l’Arxiu Comarcal i altres serveis.

A nivell de despeses, la majoria d’àrees del Consell Comarcal de la Garrotxa no tenen canvis significatius i, per tant, és un pressupost estable. Finalment, el pressupost del Consell garanteix les aportacions al Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (per un import de 610.000€), DinàmiG (68.000 €, a més dels 34.400 euros extraordinaris per la posada en marxa del Pla de Reactivació Econòmica de la Garrotxa) i el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa (600.000 euros aproximadament) d’acord amb els increments acordats en el Consell d’Alcaldes.

Vot en contra de PSC i CUP i abstenció d'ERC

Més enllà del pressupost, que va ser aprovat amb els vots en contra dels grups comarcals de la CUP i PSC i l’abstenció del grup d’ERC i que va centrar el debat de la major part de la sessió, en aquest ple amb un caràcter molt tècnic, es va aprovar tota una sèrie d’encàrrecs de gestió i assistència dels ajuntaments de la comarca envers el Consell Comarcal de la Garrotxa, fet que constata la tasca del Consell Comarcal donant suport tècnic als consistoris garrotxins, que cada cop més amplien els seus serveis delegant determinats projectes al Consell.

En l’àmbit del Desenvolupament Local, el conseller Pere Vila va presentar per a la seva aprovació el Pla de Reactivació Econòmica de la Garrotxa, que es desenvolupa a través del consorci Dinàmig, que inclou més de 200 accions per tal d’ajudar a empreses, autònoms i ciutadania en general a superar els efectes negatius que la pandèmia ha provocat en l’economia local. Aquest punt va ser aprovat amb el vot a favor del grup comarcal del PSC i l’abstenció de la CUP i d’ERC.

Finalment, cal destacar l’aprovació per unanimitat de la moció presentada pel grup comarcal d’ERC per impulsar el canvi de nom del Consell d’Alcaldes de la Garrotxa per Consell d’Alcaldies de la Garrotxa i la renúncia, per motius personals, del càrrec de consellers de Maria Vidal i d’Antoni Arimany del grup comarcal de Junts per Catalunya. En el ple de gener de 2021 seran presentats els consellers que ocuparan aquestes dues vacants.

Podeu seguir tot el que es va dir i fer al ple del Consell Comarcal en aquesta retransimissió: