Premsa comarcal

«La Comarca d'Olot» esdevé el degà dels mitjans de comunicació de la Garrotxa

Amb 40 anys i 2.053 números publicats, el setmanari ho celebrarà el 17 de desembre amb un número especial

per NacióGarrotxa, Olot | 11 de desembre de 2020 a les 11:50 |
L'equip de «La Comarca d'Olot», dirigit per Òscar Cabana, en una foto de 2019. | @LaComarcadOlot.
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de desembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El 17 de desembre vinent, La Comarca d’Olot es convertirà en el mitjà escrit més longeu de la Garrotxa, amb 40 anys de singladura i 2.053 números publicats. Per a celebrar-ho publicaran un número extraordinari de 164 pàgines, amb portada commemorativa de l’artista Quim Domene, un suplement de 100 pàgines més titulat “Mitja part” –amb tots els testimonis amb qui durant divuit setmanes han conversat per analitzar per sectors l’abast de la pandèmia–, i el Toca-Segur, un rasca amb 2.500 premis (d’un valor conjunt de 20.000 €) que es repartiran entre tots els exemplars editats que, com diu el seu nom, tindran premi segur.
 

Aquest número especial de La Comarca destinarà 1 € de cada exemplar venut al projecte d’investigació català contra el coronavirus encapçalat pels doctors Bonaventura Clotet i Oriol Mitjà #joemcorono.
 

A canvi de l’aportació de cadascun dels lectors per adquirir l’exemplar, i per agrair la confiança dels anunciants, i, també, per a generar il·lusió col·lectiva i contribuir en la mesura del possible al dinamisme econòmic en temps feixucs per a tothom, La Comarca d’Olot organitza un Toca-Segur, un rasca amb premi garantit per a tothom que adquireixi un exemplar del número especial nadalenc, amb 20.000 euros en premis, d’un valor d’entre 4 i 200 €, a gaudir com a molt tard el 28 de febrer de 2021, que es repartiran entre tots els 2.500 exemplars que s’editaran i que portaran els lectors als establiments col·laboradors per beneficiar-se'n.

Més de 40 anys amb el “deure” d’informar, divulgar, entretenir... i compartir històries

 
El dissabte 18 de juliol de 1936 –data infausta per als catalans–, el setmanari d’Acció Catòlica El Deber, nascut l’1 de gener de 1897, va publicar, després de 40 anys d’història, el seu últim número (2053). Fins al 28 de desembre de l’any anterior (núm. 2024), la capçalera havia dut el nom El Deber, però amb l’entrada del nou any es va catalanitzar erròniament el nom i fins a la seva desaparició els números següents es van imprimir sota el nom d’El Dever.
 

Imatge del web de La Comarca d'Olot. Foto: La Comarca d'Olot.


La història de La Comarca d'Olot
 
El setmanari La Comarca d’Olot va néixer el 18 de gener del 1979, amb la voluntat d’ocupar un espai periodístic en la defensa del nacionalisme català i de la informació de tota la Garrotxa.
 
Des dels inicis, la revista va aconseguir trenar una col·laboració ciutadana que ha permès prendre el pols al dia a dia de la comarca.
 
Des de la redacció s’ha tingut cura que el mitjà es fes ressò de la major part dels actes públics, i s’ha convertit així en molts casos en un referent de pluralitat informativa.
 
El 2019, la revista va tenir una difusió mitjana setmanal (venda real) auditada per l’OJD de 1.733 exemplars, repartits cada dijous per una quarantena de quioscos, estancs, llibreries, supermercats i botigues de queviures de tota la comarca.
 
I com a mitjà de pagament que som, l’efectivitat de les insercions publicitàries, amb aproximadament un impacte de 24.500 visualitzacions per número (l’últim informe EGMBaròmetre de Catalunya encarregat per la Generalitat), està més que demostrada.
 
Des del juliol del 2015, la seu editorial és a Can Paxinc, un espai creatiu ubicat al número 27 del carrer Roser d’Olot, en un edifici singular, vertical i amb molta història.
 
Coincidint amb el número especial de Festes del Tura 2015, la revista es va començar a editar sencera a color, i per sant Lluc del mateix any va estrenar disseny. Per Sant Joan de 2017 va estrenar un web de continguts amb tot el fons editorial consultable, galeries d’imatges i seccions ben diverses. El mateix mes, la Federació d’Associacions d’Editors de Premsa, Revistes i Mitjans Digitals va reconèixer la capçalera com a millor mitjà local i comarcal de Catalunya.  
 
El 2019 va commemorar els 40 anys d’història i el director, Òscar Cabana, va ser distingit amb el Premi Jove Empresari pel procés de reconversió de la revista i per la creació del grup de comunicació Bassegoda Grup. El primer de setembre de 2019 va editar el número 2.000, i durant el llarg confinament en què el setmanari va deixar d’editar-se durant deu setmanes va néixer el portal www.lacomarcaacasa.cat.   

 

Participació