«La Iera fa panera»: 18 creadors locals sortegen un lot nadalenc valorat en més de 1.000 euros

Un catàleg de creadors, un mercat de caps de setmana i i fer visible i reconèixer l’activitat d’artesans i creadors són algunes de les accions que impulsa l’Associació de Creadors de la Garrotxa

Alguns dels productes de la panera de la Iera.
Alguns dels productes de la panera de la Iera. | @somlaiera.
NacióGarrotxa
04 de desembre del 2020
Actualitzat a les 12:39h
L’Associació de Creadors de la Garrotxa dóna la benvinguda a Nadal amb un conjunt d’accions per a promoure l’artesania a la Garrotxa. Des de la Iera s'ha organitzat un seguit d’iniciatives per a fer visible a tothom el treball artesanal a la comarca, tal com han explicat aquest dijous, en seu municipal, la la regidora de Comerç, Gemma Canalias, junt amb Judit Subirana i Zury Viera, de la Iera.
 
En primer lloc, sota el lema “La Iera fa panera” s’han unit 18 creadors locals per sortejar una panera amb productes artesanals i valorada en més de 1000 euros. Cada participació té un preu de 5 euros i es poden comprar a diferents locals d’Olot. S’ha realitzat un vídeo promocional de l’acció amb la música de l’Home del Principi, que podeu veure aquí mateix:  
 

En segon lloc i per segon any consecutiu, la Iera ha editat un catàleg de creadors. Un total de 20 artistes i artesans participen aquest any del catàleg, que inclou tots els creadors associats, alguns de nova creació i d’altres amb una llarga trajectòria, i de sectors ben diversos com són el disseny, el patronatge i la confecció, la fotografia, la ceràmica, la pastisseria, la joieria, l’apicultura, la decoració, la restauració i tapisseria, entre d’altres.  

La panera és exposada a l’aparador del Taller 1/30 del carrer dels Sastres, 14. La compra de tiquets per valor de 5 euros, de l'1 al 18 de desembre, es podrà fer als següents locals del nucli antic d’Olot:

° Taller 1/30: C/ Sastres 14
° Verd.deGris:  C/ Carnisseries 6
° Atelier de Fabric’s Soul: Plaça Major 5
° Eda Gallery: C/Sant Esteve 6
°Pastisseria Cacau: Plaça Major 4
° Glauc: C/ Sant Tomàs 3
° 3de7 Costura: C/Joaquim Masmitjà 15
° Mel la Calma: Dilluns al Mercat d’Olot (parada davant el Teatre Principal d’Olot)

El sorteig e farà el dia 19 de desembre a les 11 h via vídeo en directe per l'Instagram @somlaiera des de la plaça Major d’Olot
 
Una altra de les accions que la Iera portarà a terme aquests pròxims dies és la participació en el Mercat de Nadal. El 19 i el 20 de desembre i el 2 i 3 de gener l’associació participarà del Mercat amb diferents parades situades davant de Sant Esteve.
 

Gemma Canalias, junt amb Judit Subirana i Zury Viera, de la Iera. Foto: @olotuit.


La nova pàgina web de la Iera és una altra de les accions per a donar-se a conèixer. S’hi pot trobar informació d’aquesta Associació sense ànim de lucre, integrada per persones de diferents disciplines dins el camp de la creació. Vol ser un espai d’unió i trobada per a establir una xarxa de contactes i relacions. Per posars-s'hi en contacte, podeu fer-ho a [email protected].  
 
El Taller dels Sastres

Aquest passat dilluns, 30 de novembre, s’ha complert el segon aniversari del projecte el Taller dels Sastres. L’activitat forma part del Pla d’Integració d’Accions de Millora del Nucli Antic
(PIAM) per dinamitzar aquest sector de la ciutat.

L’Ajuntament d’Olot, a través de DinàmiG, i amb la col·laboració de l’Associació La Iera, ha impulsat aquesta iniciativa per tal de reactivar l’activitat al carrer dels Sastres i a les zones més properes a aquest espai, diversificar l'oferta cultural i econòmica del Nucli Antic i posar en ús els locals desocupats.  
 
En aquests moments ja són 5 els espais reactivats arrel del Taller dels Sastres. El “Taller 1/30” amb la Gina i l’Oriol, especialistes en disseny i estampació en serigrafia; “L’Atelier”, amb la Bibiana Gerez, dedicat a tallers de costura i d’altres relacionats amb el món dels fils i les agulles i “Verd.deGris” amb L’Anna Herrero, que es dedica a la restauració de mobles, tapisseria, creació de petits objectes, confecció de coixins i elements de roba per a la llar van ser els primers establiments a obrir. A continuació s’ha obert “K.Karaga” al Cr. Sastres, 19 amb la Bintou Karaga, un taller dedicat al disseny i confecció de vestits a mida. El darrer local incorporat és el que està situat al Cr. Sastres, 14, l’antic Can Bayà, actualment en obres i on és previst que s’hi instal·li “El Petit Cosidor” amb la Teresa
Sánchez, un taller de costura i arranjaments.

Relacionats amb aquest projecte, 5 aparadors també estan en actiu, tots ells relacionats amb artesania i on mensualment s’hi exposen diferents creacions d’artistes i artesans. Uns espais que permeten visibilitzar i posar en valor el treball dels artesans.

Tots els artistes i creadors interessats a exposar les seves creacions poden fer la petició directament a www.laiera.cat. També s’han realitzat 7 intervencions a façanes (vinils i murals artístics) com per exemple el vinil del carrer dels Sastres 8, que mostra l’activitat d’artesans locals ubicats al centre de la ciutat o bé el darrer mural artístic a la paret de Ca la Bouera.

Tanmateix 6 noves activitats del sector de l'artesania han obert les seves portes al voltant dels locals adjudicats dins el marc del projecte, a la zona del PIAM: EdaGallery, Integra, Glauc Artesania, Bar de Sucs, ArtdeVeu i La Fogaina. I en breu obrirà un nou espai de patronatge i confecció. Nou locals més, ja són arrelats a la zona, són activitats artesanes ben establertes des de fa alguns anys.
 
Punt d’interès artesanal

Des de l’Associació i conjuntament amb l’Ajuntament d’Olot, s’està treballant perquè el centre d’Olot sigui reconegut com a punt d’interès artesanal. S’ha fet arribar la petició amb la corresponent memòria al Departament d’Artesania i Moda de la Generalitat de Catalunya per a obtenir aquesta declaració que identifica els municipis o àrees dins d’una mateixa població amb una concentració concreta de tallers artesans, o bé que tinguin una tradició artesanal de llarg recorregut o reconeixement històric.

 
Arxivat a