Universos creatius i música de cambra, dues de les novetats culturals a Olot

De gener a març de 2021 ofereix una programació variada per a tots els públics i gustos que culminarà amb el Festival MOT a la capital de la Garrotxa del 25 al 27 de març

Pep Berga i Ricard Sargatal durant la presentació a Can Trincheria a Olot.
Pep Berga i Ricard Sargatal durant la presentació a Can Trincheria a Olot. | Foto: Xavier Borràs.
02 de desembre del 2020
Actualitzat el 04 de desembre a les 18:19h
La programació cultural a Olot i a la Garrotxa el primer trimestre de 2021 aposta per lliurar les batalles de la incertesa causada per les mesures que es dicten i es desdicten arran de la Covid en cada instant.

Per això, tot l'equip d'Olot Cultura ha treballat de valent per a oferir una programació per a tots els públics i per a tots els gustos, tot sabent que, en qualsevol moment, tot se'n pot anar en orri, però, per contra, amb la certesa que la maquinària de producció, disseny i comunicació es posa en marxa de forma immediata.


És el que han explicat aquest matí als mitjans de comunicació a Can Trincheria el batlle i regidor de Cultura, Pep Berga, i el director de l'àrea, Ricard Sargatal, el qual ha afirmat que cal adaptar-se als "temps líquids" que ara toca de viure. La presentació de la programació trimestral, molt més animada, s'ha presentat a dos quarts de vuit del vespre al Teatre Principal d'Olot.

Així, els primers tres mesos de 2021 s’han programat espectacles de teatre, música, circ, exposicions, xerrades, hores del conte, clubs de lectura, etc. Unaa programació que comença el 2 de gener amb el Concert de Nadal i que acaba el 27 de març amb el Festival MOT de literatura, que enguany es va haver de suspendre per l'estat d'alarma.

Pep Berga ha destacar que amb l'experiència del darrer trimestre de l'any s'han adonat que la gent respon i participa del món cultural. En aquest sentit, Ricard Sargatal ha afegit que de l'estudi que han fet des de l'equip d'Olot Cultura constaten que la gent ja no adquireix entrades tant a llarg termini com fins ara i que ha incrementat el nombre de públic jove.

Precisament, la mateixa incertesa ja esmentada és la que obliga a fer programacions trimestrals –i no semestrals, com fins ara–, visibles i llegibles setmanalment a El Plafó, al web o a l'app Agenda Olot Cultura i fer prioritària la venda de tiquets per internet, que s'iniciaran aquest 3 de desembre per als socis de Societat Anònima –una proposta iniciada l'any passat que ja compta amb gairebé 200 membres–, amb descomptes del 25%, i el dia 10 per al públic general.

Per a ajudar les persones que puguin tenir dificultats per a adquirir tiquets, exclusivament en línia, la taquilla del Teatre Principal –en el seu horari d’obertura habitual– posa en marxa un servei de taquilla acompanyada, en què s'assessorarà i es formarà les persones que hi tenen dificultats perquè puguin comprar les entrades que desitgin. En tot cas, es manté la venda presencial des d’una hora abans el mateix dia de l’espectacle a la taquilla del recinte on es faci. Igualment, a causa de la reducció de capacitats als locals per causa de mes mesures de la Covid, també s'intentara oferir la majoria d'espectacles en streaming.
 

La ballarina olotina Èlia Teis és la imatge de la programació del primer trimestre d'Olot Cultura. Foto: Martí Albesa.


Universos creatius a les arts escèniques

Les arts escèniques d’Olot Cultura presenten una nova forma de treballar, a partir d'una idea de Tena Bsuqets, director d'aquest àrea: els universos creatius, centrats en un artista i una companyia, que s'estarà una setmana o més dies a la ciutat i oferirà diversos espectacles a més d’altres activitats per al públic o per a col·lectius concrets. La voluntat és anar més enllà del que és la compra i exhibició d’un espectacle i ampliar la relació dels artistes amb la ciutat i el públic, tot "creant propostes més enriquidores, més personals i més singulars." en paraules de Ricard Sargatal.

El primer serà l’Univers de l’Agrupación Señor Serrano que prentarà dos espectacles he Mountain, on reflexiona sobre les fake news, i la proposta Prometheus, adreçat només als nens i nenes. Li seguirà la companyia El Conde de Torrefiel, amb Se respira en el jardín como en un bosque, una proposta pensada per a un únic espectador, i també l’espectacle familiar Els protagonistes.  

En una altra línia, es posa el focus en el projecte Cultura i conflicte, un projecte fruit d’un treball de recerca periodística i de creació escènica sobre la guerra de Bòsnia i Hercegovina i, concretament, sobre les dones que van ser violades durant aquest conflicte. El projecte es tradueix en una triple proposta cultural que podrem veure a Olot: l’espectacle teatral Encara hi ha algú al bosc; el documental homònim i l’exposició fotogràfica.
 
Altres protagonistes seran la creadora Juana Dolores, que presentarà el seu espectacle Massa diva per a un moviment assambleari al Teatre Principal i el poemari Bijuteria a la Biblioteca;  
una visita audioguiada pel Teatre Principal a càrrec d’Escarlata Circus, el circ d’hivern de l’Ateneu 9barris; La Tempesta, de Parking Shakespeare, i Noucents, de Cascai Teatre, a més de l’accent local, amb el musical El secret del volcà, de La Quarta Paret, i Vols un got d’aigua?, de Servand Solanilla.  

Música de cambra i nou cicle de Jazz Olot

L’àrea de música aposta, aquest 2021, per la programació de concerts de clàssica amb el format de cambra en les seves múltiples varietats. Aquest primer trimestre es podrà veure i sentir un concert de flauta i piano amb Elisabeth Franck i Albert Guinovart i La Giorquestra, que interpretarà Amor Brujo de Manuel de Falla.   

Els tres concerts del cicle Jazz Olot se centren més que mai en propostes especialment dedicades a transformar músiques d’altres estils. La primera cita serà el concert de Nadal del dia 2 de gener amb una Big Band de jazz (Gemma Abrié&Vicen Martin Big Band); Jaume Vilaseva Trio & Frinds portaran les seves versions de Genesis, i Coralina Miralta i Sambeta Trio oferiran música llatina i d’arrel a ritme de jazz.

També, aquest trimestre actuaran a Olot dos dels músics més destacats del moment a Catalunya: Pau Vallvé i Guillem Roma i el duet occità Cocahha, que oferirà un concert de música d’arrel tradicional.  

Art contemporani i història local als Museus d'Olot

El Museu de la Garrotxa inaugurarà els propers mesos una exposició dedicada a la Família Jaume, que es podrà veure a la Sala Oberta. És la història d’una família olotina trencada a causa de la Guerra Civil. A la Sala Oberta 2 es podrà veure l’obra de Fèlix Ametlla construïda a partir de la realitat augmentada. El dibuix científic i la paret seca són les temàtiques de les dues exposicions programades fins al març a la Sala 15.

Foment de la lectura i propostes literàries

El curs començarà a la Biblioteca amb les sessions quinzenals de l’Hora del Conte i la represa del club de lectura que, seguint el format iniciat a la tardor, combina el comentari d’un llibre amb el visionat d’una pel·lícula relacionada.

Aquest hivern es programa un recital poètic musical entremaliat i enginyós de Josep Pedrals i Nico Roig i un espectacle de Meri Yanes i Mercè Pons que consta de quatre històries que passen en una biblioteca.

També destaca el monòleg Un fill del nostre temps, interpretat per Andreu Carandell, una obra que explica com el feixisme arrela en les persones.

 
Arxivat a