ERC Besalú vota contra els pressupostos municipals perquè «no són prou beneficiosos»

El batlle de la vila, Lluís Guinó, reconeix que comptaran amb menys ingressos dels previstos per la situació d'incertesa creada per les mesures imposades arran de la Covid-19

Un moment del ple telemàtic de l'Ajuntament de Besalú.
Un moment del ple telemàtic de l'Ajuntament de Besalú. | Arxiu NG.
02 de desembre del 2020
Actualitzat a les 11:54h
El ple bimensual de l'Ajuntament de Besalú, celebrat aquest dilluns, 30 de novembre, en format telemàtic, va aprovar els pressupostos per a l'any 2021 amb el vot en contra dels tres regidors d'Esquerra Republicana (ERC-B-AM), ja que creuen que no són ni eficients ni beneficiosos per als vilatans.

La formació republicana demana que, en els impostos directes (IBI, impost sobre vehicles, impost d’activitats econòmiques, entre d’altres), no augmentin, que la recaptació s’equilibri i es carregui sobre fonts externes com ara el preu d’aparcament turístic o l’entrada de grups forans als monuments de la vila.

El mateix batlle de la vila, Lluís Guinó, reconeixia ahir en un tweet que els pressupostos per al pròxim any, de 2.941.783 euros, tindrien menys ingressos dels previstos per la situació d'incertesa arran per les mesures imposades arran de la Covid-19:
 
Per la seva banda, ERC Besalú considera que caldria fer un catàleg de llocs de treball, treure a concurs les places de funcionari que hi ha vacants i reorganitzar amb eficiència els rols i funcions en base als nivells que realment corresponen a la plantilla actual, en comptes de seguir el pla de l’equip de govern.
 
Una altra qüestió que entenen errònia és la proporció d’inversions, és a dir, quina part del pressupost es destina a l’adquisició d’immobilitzat o d’infraestructures que han de tenir una vida útil de llarga durada. Així, segons els republicans, el valor de l’Ajuntament per a l’any 2021 està situat en un 2% aproximadament, per tant, molt per sota dels valors mínims establerts, raó per la qual proposen consensuar entre els grups municipals, amb consulta popular, un pla director d’inversions basat en una estratègia de llarg termini, periodificar-ho, cercar el finançament i recuperar en el termini de 5-8 anys els nivells òptims d’inversió. Actualment, segons ERC Besalú, el deute supera el 100% del pressupost anual.
 
Tot i votar en contra d'aquests pressupostos el grup municipal que encapçala Josep Alfred Cairó s’ofereix a l’equip de govern a cercar, conjuntament, més fons de finançament, com ara els europeus per a projectes socials “next generation”. També, demanen poder participar en la confecció d’un pla de tresoreria que consideren imprescindible per a poder mantenir els serveis i gestionar correctament els ingressos corrents.