Llargues cues durant el primer cribratge intensiu de Covid-19 a Olot

A migdia encara no s'havia trobat cap positiu amb el test d'antígens, que es resol en 15 minuts. Des de Salut no descarten allargar la proves al cap de setmana

Dues hores abans d'obrir el Pavelló Firal a Olot ja hi havia llargues cues.
Dues hores abans d'obrir el Pavelló Firal a Olot ja hi havia llargues cues. | Foto: Martí Albesa.
25 de novembre del 2020
Actualitzat a les 15:59h
En el marc de la nova estratègia del Departament de Salut d’intensificar els cribratges poblacionals a la Regió Sanitària de Girona "per a frenar els casos de la Covid-19 a Catalunya", aquest dimecres a les deu del matí s'han iniciat els primers cribratges intensius al Pavelló Firal d'Olot, on des de dos quarts de nou del matí s'han format llargues cues de ciutadans –la majoria jubilats i gent de mitjana edat– que volien fer-se les proves.
 
Des del Departament de Salut s’ha decidit començar per aquests municipis donada l’alta incidència que encara hi ha actualment. A la capital del Pla de l’Estany, aquesta setmana el risc de rebrot se situa als 746 i s’han detectat 94 casos positius. Un 12% de les proves fetes (ja siguin Testos antigènics ràpids o PCR) estan donant positiu. La situació és molt semblant a la de la setmana passada, quan hi havia un risc de rebrot de 752 i es van detectar 79 positius.
 

La tècnica que s'empra és la del test antigènic ràpid (TAR), que es resolt en quinze minuts. Foto: Martí Albesa.


En una compareixença de premsa al defora del Pavelló Firal d'Olot aquest migdia, Josep Lluís Nicolau –director de l’EAP Garrotxa de l’Institut Català de la Salut–, ha revelat que dues hores després de l'inici del cribatge tots els resultats eren negatius, és a dir, de persones sense símptomes que amb aquest test ràpid ja saben que no poden encomanar el virus, ja que no en són portadors.

Per la seva banda, el director dels sectors Garrotxa, Ripollès, Alt i Baix Empordà del CatSalut, Josep Carreras, ha manifestat que la tria d'Olot per a fer aquests tests de forma massiva es va prendre durant l'anomenada "segona onada", ja que la capital de la Garriotxa va ser una de les ciutats o el risc de rebrot, ara fa més d'un mes era més alt. Segons Carreras, ara que la pressió hospitalària ha baixat ostensiblement a la ciutat i a la comarca, podien dedicar personal i recursos a fer aquest cribatge, en el qual participen dues administratives –que prenen les dades de les persones que hi participen– i fins a cinc auxiliars d'infermeria, que són qui fan les proves nasofaríngies, el resultat de les quals es resolt en quinze minuts.
 

Una auxiliar d'infermeria revisa els tests antigènics ja fets. Foto: Martí Albesa.


Carreras no ha descartat que, si continuen les cues com fins ara, es pugui allargar el cribatge durant el cap de setmana, en comptes de fins només divendres, per be´que, també, cal comptar la possibilitat de pluges, previstes dijous i divendres. En aquest darrer cas, es facilitaria que la gent pogués fer cua dins el Pavelló Firal mateix.

A la capital de la Garrotxa la situació epidemiològica el risc de rebrot és de 402, mentre que la setmana passada estava a 817. A Olot, aquesta setmana s’han detectat 70 casos, mentre que la setmana passada eren 138. El percentatge de positius és de 7,23%.

El batlle d'Olot ha animat tothom a fer-se aquesta senzilla prova, ràpida i eficaç, per a poder arribar a les festes nadalenques amb més tranquil·litat i començar l'any 2021 amb millor ànim.

Totes les persones majors de 16 anys que vegin convenient fer-se aquestes proves han de tenir en compte les dates i el lloc on es fan des d'avui mateix:
 
Dies i horari: 26 i 27 de novembre de 10h a 17h
Lloc: Pavelló Firal d'Olot, Recinte de l'Antiga Estació (Carrer Madrid, 17800 Olot)
 

Pep Berga i Josep Carreras durant la compareixença al Pavelló Firal d'Olot. Foto: Martí Albesa.


Pensat per a tallar cadenes de contagis en majors de 16 anys
 
La mesura s'adreça a la població asimptomàtica de més de 16 anys, amb la finalitat de frenar la possible expansió del virus i trencar les probables cadenes de transmissió comunitària. La tècnica a utilitzar serà el test antigènic ràpid (TAR), que detecta si hi ha anticossos.
 
L’estratègia de fer proves a la comunitat es fa per aturar l’extensió del virus, és a dir, per assegurar que persones possiblement infectades no el transmetin a altres. Es tracta de detectar el màxim nombre possible de persones que s'hagin encomanat, ja que n'hi ha que no presenten símptomes i poden, sense saber-ho, transmetre el virus a la seva família, amics i altres persones del seu entorn, per bé que en el món científic hi ha reports diversos que contradiuen que les persones sanes sense símptomes puguin encomanar ningú. En tot cas, des de Salut destaquen la importància de fer l’aïllament que determinin els professionals sanitaris en cada cas.
 
Els cribratges intensius de la Regió Sanitària Girona compten amb la col·laboració dels ajuntaments implicats, que col·laboren en la logística i la difusió local, l’Institut Català de la Salut, que organitza el dispositiu, i el Servei de Vigilància Epidemiològica de Salut Pública.
 
Les proves per a la detecció de la COVID-19 a les persones amb símptomes es continuen fent, com fins ara, als centres d’atenció primària (CAP) i als centres d'urgències d'atenció primària (CUAP).

Arxivat a