Apareix La Guilla, un personatge per a guiar els infants a descobrir la cultura

Les mainades garrotxines de fins als 6 anys podran gaudir-ne les recomanacions en tots els actes que programa Olot Cultura, que també ha editat un conte escrit per Àgata Losantos i il·lustrat per Georgina Artigas

La presentació, amb La Guilla inclosa, s'ha fet al Museu de la Garrotxa.
La presentació, amb La Guilla inclosa, s'ha fet al Museu de la Garrotxa. | Martí Albesa.
24 de novembre del 2020
Actualitzat a les 14:42h
Aquest matí s'ha presentat al Museu de la Garrotxa, al tercer pis de l'Hospici, La Guilla, un personatge que acompanyarà els més menuts de la Garrotxa (fins als 6 anys) a les activitats culturals que es facin a Olot, amb l'ànim d'animar-los a gaudir de la cultura.

Han estat presents en el bateig d'aquest personatges el batlle i regidor de Cultura de l'Ajuntament d'Olot, Pep Berga, i Ricard Sargatal, director de l'Institut Municipal de Cultura d'Olot (IMCO), junt amb les autores del conte Què has perdut, Guilla. T'ajudem a trobar-ho des d'Olot Cultura!, amb text d'Àgata Losantos i il·lustracions de Georgina Artigas.

El batlle d'Olot ha destacat durant la presentació que amb aquest nou personatge es tracta de "crear nous públics per a la cultura", amb el benentès que La Guilla apareixerà no solament com a imatge gràfics/logotip per terra, mar i aire (webs xarxes socials i fins i tot whatsaap) sinó, també, físicament en tots els actes que recomani.

Per al directors de l'IMCO, Ricard Sargatal, es tracta que tothom, especialment, les famílies pugui identificar de seguida quin són els actes culturals més adequats per a les seves mainades de fins a 6 anys. "La Guilla serà com un prescriptor per a les famílies i els infants amb les seves recomanacions", ha afegit.
 

La Guilla, Pep Berga i Ricard Sargatal al Museu de la Garrotxa. Foto: Martí Albesa.


Olot Cultura fa aquesta aposta per comunicar-se amb el públic més petit. A través de La Guilla, Olot Cultura parlarà directament amb les mainades de fins 6 any i servirà per a identificar aquelles activitats que estan expressament pensades per a infants d’aquestes edats. La Guilla serà present físicament als actes i també als elements de comunicació ja que, a més del personatge, s’ha creat una imatge gràfica a través de la qual es donarà la informació pràctica als pares.   

En paral·lel, es posa a disposició un telèfon de contacte on tothom pot demanar rebre informació d’activitats familiars a través de whatsapp o per a fer consultes. Els interessats han de desar el número de La Guilla, el 682 766 961, i enviar un missatge de whatsapp tot indicant que es vol rebre informació familiar.  

La voluntat de tot plegat és que els infants coneguin des de ben petits l’entorn cultural de la ciutat, els equipaments, els serveis culturals que s’hi ofereixin i que ho vegin com una opció divertida i on se’ls té en compte.
 

El personatge, també en forma de conte, es presentarà a la Biblioteca Marià Vayreda. Foto: Marti Albesa.

El personatge, també en forma de conte, es presentarà a la Biblioteca Marià Vayreda. Foto: Marti Albesa.


El conte de La Guilla

Per a presentar La Guilla en societat i com a primera acció important de comunicació s’ha editat el conte Què has perdut, Guilla?, escrit per Àgata Losantos i il·lustrat per Georgina Artigas.

En el conte, La Guilla ha perdut alguna cosa, no recorda què, mentre ho cerca va recorrent diferents espais de la ciutat i participa en activitats culturals fins que, al final, troba allò que cercava. El conte es pot adquirir per 5 euros a Can Trincheria, al Museu dels Sants, al Museu de la Garrotxa i a l’Oficina de Turisme i a la llibreria Drac.  

Gina Artigas ha comentat durant la presentació que abans de triar una guilla com a personatge d'aquesta proposta d'Olot Cultura van barrallar altres bestioles, com un ocell, un conill una llúdriga…, per bé que tenien clar que havia de ser un animaló conegut a la comarca. "La guilla és múrria, espavilada, llesta i ben coneguda dels infants", ha aclarit la il·lustradora. El personatge, de color taronja, va vestit de ratlle (les d'Olot Cultura) i dins el conte troba gent de tota eina i condició. Ella mateixa va amb ulleres.
 

Àgata Losantos i Georgina Artigas, auotes del conte. Foto: Martí Albesa.


Per a l'escriptora Àgata Losantos, es tracta d'un "artefacte literari amb valor propi que convida els nens a girar full, acompanyats dels adults en le lectura".

El dia 12 de desembre, a les 17 h, al Museu de la Garrotxa, es farà una hora del conte en què s’explicarà el conte de La Guilla. Anirà a càrrec de l’actriu Meri Yanes. Tots els infants que hi assisteixin rebran un exemplar gratuït del conte a més d’un altre obsequi. L’activitat és gratuïta però cal agafar una entrada per controlar l’aforament a través del web olotcultura.cat.
 

La Guilla acompanyarà les mainades de fins a 6 anys a descobrir i gaudir de la cultura. Foto: Georgina Arigas.