Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones

Presenten les pautes d'actuació en situacions de violències masclistes a la Garrotxa

De l’1 de gener al 31 octubre d'enguany, l'Oficina d’Atenció a la Víctima dels Mossos d’Esquadra ha atès 124 denúncies, 95 per violència de gènere i 25 per violència domèstica

per NacióGarrotxa , Olot, 24 de novembre de 2020 a les 13:15 |
Representants dels organismes i entitats que han treballat en l'actualització del document. | @CCGarrotxa.
L’any 1998 es va signar el Protocol d’actuació en els casos de violència domèstica a la demarcació de Girona per a coordinar tots els esforços i posar en comú els mitjans personals i materials per a poder lluitar de la manera més eficaç possible contra la violència exercida  envers les dones.

Aquest matí, just coincidint demà amb la commemoració del Dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones, s'ha presentat aquest matí als jardins de Vila Vella, part darreres del Consell Comarcal de la Garrotxa, el document Pautes d’actuació en situacions de violència masclista a la comarca de la Garrotxa. Es tracta d’un document marc que estableix el protocol d’atenció a les víctimes de violència masclista, adaptat a la realitat de la comarca de la Garrotxa i als serveis i recursos existents al territori.


De fet, cal comptar que de l’1 de gener al 31 octubre d'enguany, només a l'Oficina d’Atenció a la Víctima dels Mossos d’Esquadra s'ha atès 124 denúncies, 95 per violència de gènere i 25 per violència domèstica.
 

En la redacció del document han participat: Mossos d’Esquadra, Policia Municipal d’Olot, Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, ICS, Institut d’Assistència Sanitària, Equip d’Assessorament Psicopedagògic Garrotxa, Oficina d’Atenció a la Víctima de Delicte (Girona), Associació Alba (àmbit jurídic), Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i Oficina de Treball de la Generalitat de Catalunya. A la roda de premsa hi assistirà una representació de les entitats implicades en la redacció del protocol d’actuació. 
 

Maite Marco, Fina Surina i Imma Muñoz durant la presentació. Foto: @CCGarrotxa.


A més dels representants dels organismes i entitats que han treballat en l'actualització d'aquest document marc, han intervingut en la presentació Maite Marco, coordinadora de l'àmbit de relacions familiars al Consorci d'Acció Social de la Garrotxa; Fina Surina, consellera d'Acció Social del Consell Comarcal de la Garrotxa; i, Imma Muñoz, regidora d'Acció Social de l'Ajuntament d'Olot.
 
L’expressió de violències masclistes inclou les conductes de domini, control i abús de poder dels homes sobre les dones. Aquesta concepció incorpora diverses formes i àmbits en què s’exerceix, ja sigui l’àmbit de la parella i de la família, com en el context econòmic, laboral, social o comunitari. Aquesta definició, per tant, fa necessari un treball en xarxa, per abordar la detecció, prevenció, assistència i suport de manera integral i coordinada.  
 
L’any 2010 es va elaborar la primera adaptació a la Garrotxa del Protocol d’actuació en els casos de violència masclista. El principal objectiu d’aquest document era adequar la implementació del marc que estableix el Protocol a la realitat de la ciutat d’Olot i la comarca de la Garrotxa, a partir de les peculiaritats dels diferents serveis i recursos que tenen un paper clau en la prevenció de la violència.
 
Pautes d'actuació

Després d’aquesta primera redacció i davant la necessitat d’actualitzar el marc d’actuació del 2010 a la realitat actual, la Taula comarcal d’atenció a les violències masclistes ha treballat durant 2019 i 2020 en la revisió del document  que avui s'ha presentat presenta: Pautes d’actuació en situacions de violència masclista a la comarca de la Garrotxa.

El document inclou pautes per a la detecció, la prevenció, l’atenció i el tractament de les dones que viuen violències masclistes. Els agents implicats en l’elaboració d’aquesta revisió, segons l’àmbit d’actuació, són:
 
•    Serveis sanitaris: L’Àrea Bàsica de Salut, Servei d’Urgències, el Servei de Ginecologia i la Unitat de treball social de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa.
•    Serveis de salut mental: la Xarxa de Salut Mental d’adults i el Centre d’Atenció i Seguiment de les Drogodependències.
•    Cossos de seguretat: Oficina d’Atenció a la Víctima dels Mossos d’Esquadra i la Policia Local d’Olot.
•    Serveis jurídics: Oficina d’Atenció a la Víctima dels Jutjats
•    Serveis socials bàsics.
•    Servei comarcal d’Informació i Atenció a les dones (SIAD).
•    Associació Dones Alba (serveis jurídics).
•    Serveis educatius: Equip d’Atenció psicopedagògica
•    Serveis de treball : Oficina de treball de la Generalitat
 
Com a novetat, aquest document inclou la col·laboració del Jutjats d’Olot i la inclusió del Departament d’Educació i de l’Oficina de Treball de la Generalitat, per oferir atenció i suport a les persones. Aquest document vol oferir una atenció integral i per això, s’ha treballat per unificar la mirada de tots els professionals envers les violències masclistes, enfortint el treball conjunt i dotant de més recursos a nivell comarcal per a la prevenció, l’atenció i el suport a les dones que pateixen aquesta violència.  
 
Podeu descarregar-vos el document des d'aquest vincle.


Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD)  
 
A la Garrotxa, el Consorci d’Acció Social (CASG) compta amb un Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD). Aquest servei consta d’una professional que porta a terme l’atenció psicològica i un servei d’una entitat externa per a l’assessorament jurídic. Des del SIAD també es treballa preventivament amb tallers de bons tractes per a dones, per oferir un espai de relació i autocura. La primera acollida social de les situacions de violència està integrada dins els serveis socials bàsics.
 
Durant 2020, i en relació a atencions a víctimes de violència masclista, destaquen les següents dades:

SIAD Atenció psicològica
Al 2020 s’han atès a 127 dones, d’aquestes 67 amb inici de l’atenció al 2020.
22 dones continuen en seguiment actiu a 31 d’octubre.
69 dones han participat als tallers de bons tractes.   
 
Assessorament jurídic  
S’han realitzat 50 atencions a demandes jurídiques, totes amb assessorament als professionals de referència.
 
Servei telefònic de protecció (TAM)
19 dispositius activats al 2020. A novembre en continuen actius 10.  
 
Pel que fa a altres dades d’atenció:
 
Oficina d’Atenció a la Víctima dels Mossos d’Esquadra  
De l’1 de gener al 31 octubre, s’han efectuat 124 denúncies (95 per violència de gènere i 25 per violència domèstica).
70 denúncies noves de situacions de violència.
 
Àmbit judicial - Mesures de protecció  
De l’1 de gener a 31 octubre, 26 ordres de protecció  
D’anys anteriors en total hi ha actives 105 ordres de protecció
 
Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa
S’han realitzat 13 atencions per violència al 2020

 

 

Participació