Els ajuts per a reparar danys als boscos del temporal Gloria només cobreixen un 40% dels desperfectes

El Consorci Forestal de Catalunya s’ha reunit amb la consellera Teresa Jordà per a demanar-li l'incrementi l’import, sobretot per arranjar camins que han hagut de reparar els propietaris, però que fan servir tothom

Redacció
23 de novembre del 2020
Actualitzat a les 14:59h
El Consroci Forestal ha documentat els efectes del Gloria, com aquesta esllavissada.
El Consroci Forestal ha documentat els efectes del Gloria, com aquesta esllavissada. | @cfcatalunya.
El Consorci Forestal de Catalunya s’ha reunit amb la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, per a demanar més finançament per a reparar els danys causats el mes de gener pel temporal Gloria a les finques forestals de Catalunya. Aquell brutal temporal de llevant, viscut amb molta preocupació pels propietaris forestals, va afectar tot el país en un històric episodi de pluja, neu, vent i onatge que va fer estralls en molts indrets, en què també va caldre lamentar vides humanes.  

El desbordament de rius i la crescuda de torrenteres va provocar arrossegament de materials i d’arbres que van destrossar infraestructures, carreteres i camins, a més de moltes inundacions i una gran afectació en collites i superfícies boscoses. L’impacte en terrenys forestals va ser especialment molt greu a les comarques de la Selva i del Vallès Oriental, entre d’altres, amb múltiples desperfectes en infraestructures com guals, ponts, murs i esculleres, així com en zones de plantacions.  

Des del Consorci Forestal es calcula que hi va haver prop d’un miler de quilòmetres de camins afectats, i es va valorar el conjunt dels danys en 1,6 milions d’euros, una xifra molt propera a l’import de les sol·licituds d’ajuts demanades a la Generalitat. Ara, però, argumentant problemes pressupostaris, s’han denegat el 60% dels treballs sol·licitats.  
 

El Consroci Forestal ha documentat els efectes del Gloria, com aquesta esllavissada. Foto: @cfcatalunya.


Des del Consorci Forestal consideren especialment greu que la majoria de camins que els seus propietaris han arranjat de forma particular no rebran cap tipus d’ajut, mentre que són camins utilitzats massivament per la ciutadania per accedir al medi natural.  
 
Pel greuge crònic que suposa la manca de finançament i d’inversió en boscos, el Consorci Forestal ha traslladat la seva profunda preocupació a la Consellera Jordà, qui s’ha compromès a buscar recursos per ajudar al màxim nombre d’afectats pels danys del temporal Gloria. El Consorci Forestal agraeix  a la consellera la seva comprensió i el compromís, tant per abordar la necessitat d’ajudar als silvicultors més afectats, com per treballar per reduir el desequilibri que arrossega el seu Departament a nivell d’inversió en la millora i conservació de boscos, ja sigui a través de programes d’ajuts o d’actuacions directament executades pel Departament.  

Uns desperfectes documentats i quantificats
 
Les setmanes posteriors als greus efectes del pas del vent i la gran quantitat d’aigua caiguda durant l’episodi del Gloria, els propietaris forestals van fer balanç dels danys causats a les seves finques, especialment pels desperfectes provocats a camins principals, secundaris i de desembosc, a més d’afectacions importants a obres com ponts, murs i guals.

Es va documentar gràficament totes les destrosses i a partir de la correcció dels inventaris de danys facilitats pels mateixos propietaris forestals es va fer la valoració que ascendia a 1.600.000 euros. Des del Consorci Forestal es va fer arribar aquesta documentació al Departament d’Agricultura, amb la petició que s’incrementés el fons de contingència previst per pal·liar l’impacte del temporal Gloria en boscos privats. Nou mesos després, el 60% dels treballs de reparació han quedat fora del programa d’ajuts del govern.