La Fageda rep un reconeixement internacional per contribuir a la sostenibilitat

Un estudi de la Secretaría General Iberoamericana i la Universidad Politécnica de Madrid inclou la cooperativa entre les 9 empreses que contribueixen de manera important als objectius de desenvolupament sostenible de l’ONU

Instal·lacions de La Fageda al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.
Instal·lacions de La Fageda al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. | Martí Albesa.
NacióGarrotxa
17 de novembre del 2020
Actualitzat a les 8:20h
La Secretaría General Iberoamericana, de la qual formen part 22 països llatinoamericans i de la península Ibèrica, i la Universidad Politécnica de Madrid (UPM) han inclòs la cooperativa La Fageda, de Santa Pau, dins el seu estudi sobre la contribució de les empreses als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides. Concretament s’hi estudien 9 empreses, totes elles, menys La Fageda, de l’Amèrica llatina.

Aquest report internacional qualifica aquestes empreses, d'“empreses amb propòsit”. Són organitzacions que “desafien les fronteres existents entre els tres sectors tradicionalment considerats –sector privat, administració pública i organitzacions sense ànim de lucre– i (...) comparteixen un mateix objectiu: donar resposta als problemes mediambientals i socials actuals valent-se del mercat com a força tractora.”

Els investigadors de l’UPM constaten que La Fageda ha assolit el 88% dels ODS i té un impacte “significatiu, directe i intencional” en els ODS 8  (treball decent i desenvolupament econòmic), 10 (reducció de les desigualtats), 1 (fi de la pobresa), 5 (igualtat de gènere) i 17 (aliances per assolir els objectius).

Concretament, l’estudi remarca, entre altres impactes, que La Fageda ofereix feina digna i plena de sentit a 170 persones en risc d’exclusió i n’atén un total de 285, que més del 60% dels directius de La Fageda són dones i que l’entitat manté aliances tant amb organismes públics (hospitals, serveis socials, ajuntaments, universitats...) com privats (empreses, associacions, fundacions, etc.).

En el context actual de pandèmia, es considera fonamental la contribució d'aquestes empreses en la cerca d'un nou paradigma de creixement.

La Fageda es va crear a Olot l’any 1982 i 5 anys més tard es va traslladar a la finca actual, al bell mig del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, al terme municipal de Santa Pau. En aquestes instal·lacions s’hi desenvolupen activitats agropecuàries i industrials amb l’objectiu d’oferir una feina digna a persones en situació de vulnerabilitat, ja sigui per malaltia mental, discapacitat psíquica o una altra circumstància personal. També, s’hi presten serveis ocupacionals, d’habitatge, de lleure i formatius.
 
Arxivat a