«Quaderns de la Revista de Girona» presenta una nova guia dedicada als castells medievals

Aquest nou monogràfic és obra de Pere Turon, autor de diversos articles sobre l’època antiga i medieval a les comarques gironines

Coberta de la monografia «Castells medievals».
Coberta de la monografia «Castells medievals». | @diputaciogirona.
NacióGarrotxa
16 de novembre del 2020
Actualitzat a les 8:45h
La col·lecció "Quaderns de la Revista de Girona" ha publicat una nova guia,  Castells medievals, l’autor de la qual és Pau Turon.

Una de les imatges més populars de l’edat mitjana és la dels castells, les fortaleses on residien els poderosos senyors feudals. Aquest llibre ofereix una visió general dels castells de les comarques gironines, superbes fortaleses i petites fortificacions escampades arreu del territori: n’explica el naixement i l’evolució durant el període medieval, analitza alguns dels castells més destacats i repassa els fets que hi van succeir acabada l’edat mitjana.

Els castells no només van ser les residències de senyors i cavallers, escenaris dels seus jocs de trons particulars, sinó que també van tenir un paper notori en la societat medieval, perquè, a més de ser uns emplaçaments defensius, eren centres administratius des d’on els senyors gestionaven els seus dominis, i en molts casos aquesta era la seva funció més important.

Un altre tret rellevant en el qual incideix aquesta guia és que els castells no van ser estructures impertorbables al pas del temps, sinó que van evolucionar com la resta de la societat: si en un inici eren austeres fortificacions militars, on els seus habitants feien una vida espartana, segles després es van convertir en fastuosos palaus, aparadors del millor luxe i ostentació aristocràtics.

La guia també fa referència a les llegendes dels castells que es teixien gràcies a la cultura popular i a l’obra dels autors romàntics i que van aproximar àmplies capes de la població a un món devorat pel pas del temps.
 
L’autor
 
Pau Turon i Izquierdo (Llagostera, 1986) és llicenciat en història per la Universitat de Girona i té el Màster en arqueologia per la Universitat de Barcelona. És autor de diversos articles sobre l’època antiga i medieval a les comarques del Gironès i de la Selva, i ha fet diverses ponències sobre aquests períodes dins el Seminari d’Estudis Medievals d’Hostalric, l’Internacional Medieval Meeting de Lleida i als pobles de Sant Antoni de Calonge i Llagostera.
 
Ha treballar com a arqueòleg en múltiples jaciments catalans, com a l’oppidum del puig de Sant Andreu o als castells de Montsoriu i de Malavella, i també en jaciments aragonesos, com a l’oppidum celtibèric de Segeda.
 
 
La col·lecció
 
Castells medievals és el número 207 de la col·lecció que edita la Diputació conjuntament amb l’Obra Social la Caixa i que porta per nom "Quaderns de la Revista de Girona". Al llarg dels més de dos-cents números publicats, la col·lecció "Quaderns de la Revista de Girona" ha fet un intens recorregut per la geografia, la cultura i la història de les terres gironines a través de les seves dues línies de publicació: les monografies locals (estudis sobre el passat i el present de pobles i ciutats) i les guies (dedicades a qüestions d’abast general).