VÍDEO Salvem les Valls recull 1.100 firmes de suport a les al·legacions de la variant d'Olot

Per la seva banda, l'Ajuntament d'Olot reclama modificar el punt d'inici de la variant d'Olot –que es connectava amb el projecte a la Vall d'en Bas- per a evitar "endarrerir" les obres

Sergi Batlle i altres membres de Salvem les Valls aquest migdia a Olot.
Sergi Batlle i altres membres de Salvem les Valls aquest migdia a Olot. | Foto: Xavier Borràs.
12 de novembre del 2020
Actualitzat el 16 de novembre a les 10:54h

En menys de tres setmanes l'organització ecologista Salvem les Valls ha aconseguit 1.000 suports en format digital (a través de la plataforma Change.org) –més enllà dels només 500 que cercaven– i un centenar en format paper en favor de les al·legacions que presentaran a l'anomenada variant sud d'Olot, que consideren que promou encara més el pas de vehicles per la comarca –amb un escenari de 30.000 vehicles diaris–, vulnera la pròpia Llei de canvi climàtic (article 24) i té un cost molt elevat, tant econòmic (vora 200 milions d'euros) com ambiental i del paisatge.

Sergi Batlle, un dels portaveus de Salvem les Valls, ha fet saber avui al migdia les al·legacions que presentaran, de forma resumida, a tocar del Mas de Xexas, a Olot, un dels pocs pulmons verds que romanen encara a la ciutat (a tocar de l'Hospital).

Escassament dues hores abans, l'Ajuntament d'Olot, en boca del batlle, Pep Berga, i del cap de l'àrea de Territori de l'Ajuntament d'Olot, Ramon Prat, han anunciat que reclamaran al Departament de Territori modificar el punt d'inici de la variant d'Olot, que l'estudi informatiu situa a la boca sud del túnel de la Serra de Sant Valentí, i mantenir el que es preveia al projecte constructiu de 2015, situat sobre la traça de l'actual C-152, per així donar "autonomia" en la tramitació i execució de la carretera al seu pas pel municipi, tot evitant els retards de la variant de les Preses-la Vall d'en Bas, encara en període d'al·legacions.

Les al·legacions de Salvem les Valls

Batlle ha blasmat el fet que aquesta variant se situa en una d'influència del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, "que ja pateix prou afectacions", i ha assenyalat, pel que fa a la mobilitat, la paradoxa que tampoc no ajudarà a fer minvar el trànsit a l'avinguda Sant Jordi –tal com reivindica la plataforma No és un Vial–, perquè "el 85% del trànsit a la Garrotxa és intern, de pas, i una via que vulgui enllaçar el centre de Catalunya amb França no té res a veure amb la mobilitat comarcal".

De fet, segons ha detallat el també activista ambiental Raül Valls, el projecte de variant preveu un augment del trànsit de fins 30.000 vehicles diaris, quan actualment no es passa dels 18.000. L'afectació dels tràilers de transport de porcs, de fet, no arriba als 40 camions dia (d'anada i tornada per Bracons).

Per al portaveu de Salvem les Valls, cal separar la mobilitat comarcal d'aquests projectes i destinar el trànsit cap al nord a través de l'eix transversal i l'AP-7 i "deixar la comarca de la Garrotxa tranquil·la, residencial, amb els seus 60.000 habitants i amb una mobilitat lògica".

L'Ajuntament d'Olot no vol supeditar la variant a la de les Preses-la Vall d'en Bas

D'altra banda, tal com comentàvem més amunt, la Junta de Govern Local ha aprovat aquest dijous la compareixença de l’Ajuntament d’Olot al tràmit d’informació pública de l’estudi informatiu i d’impacte ambiental d'aquesta variant, és a dir,  la nova carretera C37 de Vic a Olot, des del final de la nova variant de lees Preses-La Vall d'en Bas (boca sud del túnel de la Pinya) fins a la seva connexió amb l’autovia A-26 Olot.  
 

Pep Berga i Ramon Prat durant la compareixença d'aquest matí a l'Ajuntament d'Olot. Foto: @olotuit.


Entre les observacions presentades per l’Ajuntament d’Olot –tal com han explicat en compareixença aquest matí el batlle, Pep Berga, i el cap de l'àrea de Territori de l'Ajuntament d'Olot, Ramon Prat–, al tràmit d’informació pública s’hi inclou la sol·licitud per modificar el punt d’inici que l’estudi informatiu situa a la boca sud del túnel de la Serra de sant Valentí.

La diagnosi dels serveis tècnics municipals posa de manifest que el traçat de l’estudi informatiu de la variant d’Olot ara en informació pública queda supeditat a la resolució de les variants de les Preses i Vall de Bas. L’al·legació insta al Departament de Territori i Sostenibilitat a mantenir el punt d’inici (situat sobre la traça de l’actual CC-152) i el traçat de tota la part sud del projecte constructiu de la variant, que disposa de tots els tràmits completats des de l’any 2015, amb l’objectiu de garantir la l’autonomia funcional i de tramitació de la nova carretera al seu pas pel terme municipal d’Olot.  

Altres al·legacions d'interès

Al sector de Les Planotes-Subiràs, les al·legacions contemplen que el projecte constructiu respongui a les característiques constructives d’un vial urbà i no d’una carretera. En aquest sentit, es demana que la traça s’adapti al terreny per no constituir cap barrera física i proposa la incorporació, per exemple, de bandes de mobilitat urbana i si cal que siguin segregades (vianants, bicicletes, aparcaments, transport públic...). També se sol·licita que l’estudi informatiu prevegi l’accés de camions pesats a l’enllaç Olot Nord -a l’alçada del polígon del Pla de Baix- per impedir el pas de vehicles de gran tonatge pel Pla de Dalt i que el tram viari de connexió previst en l’estudi informatiu situat entre l’enllaç Olot Oest i la carretera de Riudaura es traspassi a la Diputació de Girona.  
 
La incorporació d’un estudi més detallat de l’impacte acústic sobre el veïnat de l’Hostal del Sol, el mas Brugats i l’Arengada són altres peticions que l’Ajuntament d’Olot reclama que s’afegeixi a l’estudi informatiu de la variant. En aquest sector del traçat, les observacions presentades també fan referència a la proposta per allargar la coberta estructural de la variant des de la rotonda del carrer Serra de Sant Valentí fins a la rotonda de la carretera de Sant Joan de les Abadesses i urbanitzar a sobre d’aquesta plataforma una via perimetral que connecti la carretera de Sant Joan, la carretera de Vallfogona i la nova C-37 evitant el pas per l’Avinguda Europa.    
 
A les al·legacions també es sol·licita que en el tram de l’Avinguda Europa, entre el carrer Serra de Sant Valentí i l’Avinguda de Les Feixes, que el projecte constructiu utilitza com a via col·lectora - distribuïdora, conservi les mateixes alineacions, rasants i elements constructius existents (límits de les parcel·les urbanes, accessos particulars, vorera de la façana sud) i inclogui l’actual carril bici en banda segregada.
 
També se sol·licita que el carril de bicicletes s’allargui des de la carretera de les Feixes fins la carretera de la Canya pel corredor de la variant, amb la finalitat de formar en conjunt una via ciclable contínua que connecta Les Planotes, l’Avinguda Europa, la carretera de les Feixes (donant continuïtat a les Via Verda), el polígon de la Canya i la carretera de la Canya.   

 
Arxivat a