El Consorci de l'Alta Garrotxa crea una taula de treball per a revisar el Pla de prevenció d'incendis forestals

La coordinació amb diferents organismes de la Generalitat sorgeix de la necessitat d’aprovar el PPEIF definitivament per a engegar actuacions de prevenció

Una de les principals tasques que es porta a terme és la revisió de la xarxa de camins.
Una de les principals tasques que es porta a terme és la revisió de la xarxa de camins. | @CAltaGarrotxa.
NacióGarrotxa
12 de novembre del 2020
Actualitzat a les 9:11h
Els incendis forestals són una de les emergències més habituals a l’entorn mediterrani. Per a combatre’ls cal projectar tot un seguit d’actuacions que van des de la prevenció per a reduir el risc d’incendi fins a les tasques d’extinció, en cas de produir-se’n.

Tenint en compte les característiques físiques de l’Espai d'interès natural (EIN) de l’Alta Garrotxa –complexitat geomorfològica, zones de difícil accés i gran superfície de l’espai– el clima de la zona, la pluviometria i la vegetació present, la gestió del risc d’incendi esdevé un dels eixos principals de la línia d’actuació de prevenció de riscos al medi natural del Consorci. 

La tramitació del Pla de prevenció especial d'incendis forestals (PPEIF) ja s’havia iniciat fa temps, però la falta de consens n'havia impossibilitat l'aprovació. Per aquest motiu, des del Consorci s’ha impulsat la creació d’una taula de treball de què formen part activa les oficines comarcals del Departament d'Agricultura (DARP), el Servei de Prevenció d’Incendis, els Serveis Territorials del Departament de Territori i Sostenibilitat, Bombers i el mateix Consorci.

D’altra banda, també es preveu fer un treball de col·laboració amb tots els agents del territori, especialment les administracions locals i les ADF.

Una de les principals tasques que actualment es porta a terme és la revisió de la xarxa viària, especialment la que mena cap a zones habitades, zones freqüentades per visitants, els fons de vall –considerats punts crítics–, zones obertes i zones considerades segures, i, finalment, les àrees amb elements vulnerables des del punt de vista dels valors naturals. 

Aquesta actualització del Pla n'ha de permetre la tramitació i aprovació definitiva i garantir així que s’implantin en el territori les mesures de prevenció i d'extinció necessàries en un espai com l’Alta Garrotxa.