Iniciativa solidària

Amb el lema «Aquest any, si pots, ajuda», el Gran Recapte d'Aliments serà tot virtual

El Consell Comarcal i Càritas Garrotxa presenten les novetats d'aquesta 11a edició, que tindrà lloc del 16 al 21 de novembre a les botigues Olot i fins al 23 de desembre en línia

per Xavier Borràs, Olot | 11 de novembre de 2020 a les 11:04 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de novembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Per onzè any consecutiu, el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, la Fundació Banc dels Aliments, Càritas Garrotxa, Creu Roja i els ajuntaments de la comarca organitzen el Gran Recapte d’Aliments, una iniciativa solidària destinada a oferir aliments i productes bàsics a persones que es troben en situació de precarietat econòmica i social, tal com van fer saber aquest dimarts, al Consell Comarcal, Carles Oller, president de Càritas Garrotxa; Fina Surina, consellera d'Acció Social del Consell Comarcal de la Garrotxa; i, Imma Muñoz, regidora de d'Acció Social de l'Ajuntament d'Olot.

 
Enguany, com a conseqüència de la situació de crisi sanitària en la que ens trobem immersos per la Covid-19, s’han introduït canvis en el format de la campanya, transformant-se en un gran recapte virtual, per minimitzar el risc de contagi i suprimir la classificació dels aliments recaptats. Així, es posa en marxa un Gran Recapte on se substitueix la recollida física d’aliments (i el seu posterior trasllat al Centre de Distribució d’Aliments, on també  participaven nombrosos voluntaris per una recollida virtual, a través de donacions econòmiques.  

 
La campanya en línia serà del 16 de novembre al 13 de desembre, i a la Garrotxa, les donacions es podran realitzar a les botigues participants dels diferents municipis i també a les grans superfícies d’Olot, del 16 al 21 de novembre. Les formes de participació al Gran Recapte d’Aliments en aquesta edició són dues, fent donacions al web del granrecapteonline.com i a la caixa dels comerços i supermercats, a través de vals de diferent valor (1€, 3€, 5€, 10€, 20€ o la quantitat que es vulgui). L’aportació realitzada quedarà reflectida en el tiquet de compra.  

 

Carles Oller, Fina Surina i Imma Muñoz durant la presentació del Gran Recapte d'enguany. Foto: Martí Albesa.


Principals canals de recollida

• La pàgina web Gran Recapte en línia, pròpia dels Bancs dels Aliments, on es podran fer donacions que permetran adquirir aliments i distribuir-los.
• Als establiments de les cadenes de supermercats serà el personal de botiga qui convidi a la ciutadania a fer donacions a l'hora de pagar a caixa. Aquesta donació es farà a través d'un Codi Gran Recapte. Un cop finalitzada la campanya s'adquiriran aliments bàsics de primera necessitat.
 

La consellera d'Acció Social, Fina Surina. Foto: Martí Albesa.


Enguany, segons la consellera Fina Surina, la crida a la participació és més necessària que mai. Des de la irrupció de la Covid-19, el Banc dels Aliments ha hagut d’actuar amb celeritat per a poder adaptar la seva operativa i donar atenció a la creixent demanda d’aliments de les entitats socials. Segons el Banc dels Aliments, aquest increment a tota Catalunya ja supera el 40% respecte al mateix període de l’any anterior, i l’escenari d’alentiment de l’activitat econòmica derivat de l’emergència sanitària fa previsible un augment de peticions d’ajuts per cobrir necessitats bàsiques. 
 

Carles Oller, president de Càritas Garrotxa. Foto: Martí Albesa.


Per a Carles Oller, president de Càritas Garrotxa, "el canvi de format no ha de fer trontollar la voluntat de col·laborar" i, en certa mesura, després de la recepció a la comarca de 82 palets de productes bàsics de part de la Unió Europea, s'afavorirà l'adquisició dels aliments estrictament necessaris.
 

Imma Muñoz, regidora d'Acció Social de l'Ajuntament d'Olot. Foto: Martí Albesa.


Imma Muñoz va assenyalar que "no ens ha de fer ànsia aportar només diners" [en comptes de productes], que romandran als establiments i que seran mobilitzats per a proveir els centres de distribució quan calgui. La regidora d'Acció Social de l'Ajuntament d'Olot va fer l'anunci, d'última hora, que a causa de les mesures arran de la pandèmia, tampoc no es permetria el suport dels voluntaris en els establiments durant la campanya, amb què hauran de ser les caixeres qui en facin exclusivament la promoció.
 
La jornada central a Olot tindrà lloc el divendres 20 i dissabte 21 de novembre. Malgrat que inicialment es preveia comptar amb voluntaris a les grans superfícies de la ciutat per informar sobre el Gran Recapte, Banc dels Aliments, com a mesura de prevenció, ha suspès la presència de voluntaris a les botigues, per tant, la implicació de les grans cadenes de supermercats serà fonamental per fer arribar als clients la informació per poder col·laborar (a través de cartells –que portaran un codi QR enllaçat directament amb el web de donacions-, megafonia i la informació que pugui oferir el personal de caixa).  
 
L’any passat a la Garrotxa es van recollir més de  31.823 unitats d’aliments i productes bàsics en finalitzar la campanya. Aquest any, la implicació dels comerços i punts de venda a la Garrotxa serà fonamental, doncs el canvi de format requerirà una tasca informativa més intensa. En aquests moments, els ajuntaments estan treballant en la coordinació de comerços participants, i s’espera, com a cada edició a la Garrotxa, una bona acollida per part de la ciutadania.  
 

Cartell del Gran Recapte d'Aliments 2020. Foto: @GranRecapte.


 

 

Participació