La regulació als gorgs de les Planes d'Hostoles aquest estiu n'ha impedit l'accés a 35.000 persones

Des de l'espai natural del riu Brugent, a la Garrotxa, se n'ha evitat la massificació a raó de 200 persones diàries per gorga

El gorg del Molí dels Murris, a les Planes d'Hostoles.
El gorg del Molí dels Murris, a les Planes d'Hostoles. | Foto: Montserrat Escayola.
10 de novembre del 2020
Actualitzat a la 13:37h
A l’inici de l’estiu l’Ajuntament de les Planes d’Hostoles, a la Garrotxa, va anunciar la regulació dels usos i accessos als gorgs del municipi amb un control de l’aforament de màxim 200 persones per dia i indret a través d’un tiquet. Aquesta mesura es va portar a terme per a garantir l’accés segur als gorgs, evitar aglomeracions excessives de gent per les imposicions polítiques i sanitàres arran de la pandèmia i, alhora, vetllar per la preservació de les gorgues i la fauna i la flora que hi habiten.

Ara, un cop tancada la temporada 2020, les dades aportades per l'Ajuntament i la Fundació Emys són clares: 21.165 persones han entrat a l’espai natural de les gorgues de les Planes d’Hostoles, mentre que s’ha previngut l’accés incontrolat de 35.000 persones de més. A part de regular l’accés al medi natural s’ha fet una tasca de conscienciació cap a la ciutadania, amb el foment de la qualitat de la visita i la reducció d'incidències i comportaments incívics. Això ha permès que l'espai natural protegit (ENP) hagi virat d’una massificació incontrolada a un model que tendeix cap al turisme de caire sostenible.

Si fa dos anys l'Ajuntament de les PLanes va ser pioner amb l'agençament d'un aparcament dissuasiu (a base de 5 euros per cotxe), aquest estiu, amb l'afegit del protocol de mesures preventives per la pandèmia de la Covid-19,va fer un pas endavant i va exigir a tots els qui volguessin gaudir de les gorgues del municipi un tiquet de 3 euros per persona i dia (a partir de 12 anys), que es podia adquirir en línia a través de la Fundació Emys, que ja fa temps que col·labora amb el municipi per a la preservació d'aquest espai d'interès natural (EIN).

De fet, les quatre gorgues que s'han pogut visitar aquest estiu (de la Plana, de Can Poetí i de Santa Margarida al riu Brugent; i, del Molí dels Murris a Cogolls), no han rebut més de 200 visitants al dia (50 per gorg) i per això la reserva prèvia ha estat fonamental, tenint en compte, a més, que els tiquets eren limitats a 5 adults i a 5 infants per reserva i dia i amb una franja horària acotada de les deu del matí a les set de la tarda.

Augmentar la qualitat de les visites

Així doncs, la regulació dels usos i dels accessos no solament ha evitat l’aglomeració incontrolada de gent al medi natural i ha augmentat la qualitat de la visita, sinó que ha permès, també, frenar l’erosió, l'abocament de deixalles i la contaminació acústica que hauria suposat l’entrada de tanta gent a l’espai natural protegit. De fet, és prou sabut que aquest any 2020 alguns dels espais naturals de Catalunya han duplicat i triplicat els visitants, i podem esperar que els gorgs de les Planes d’Hostoles també haurien estat un cas més si no s’hagués implementat aquest control de la capacitat.

Aquestes dades evidencien que, d’una banda la regulació dels usos, els accessos i el control de l’a capacitat han servit per a frenar la sobrefreqüentació per sobre de la capacitat de l’espai natural; d’una altra banda, s’ha pogut incidir en la conscienciació i sensibilització de les persones, tot motivant un altre tipus de visita que posa al centre la conservació de la natura i la importància dels valors naturals de l’espai.

La pandèmia de la Covid-19 ha posat, encara més, sobre la taula la necessitat de trobar estratègies que compatibilitzin la visita als espais naturals amb la conservació d’una manera global. Des de 2017 la Fundació Emys ha estat treballant conjuntament amb l’Ajuntament de les Planes d’Hostoles en la implementació d’aquest model de regulació d’usos i accessos al medi natural, dins una estratègia global del municipi que aposta pel desenvolupament sostenible i que compta amb l’afectació del 0,5% de l’IBI a la millora de la fauna, la flora i el paisatge.

Restriccions, també, a Sadernes i a la Vall d'en Bas

A la Garrotxa, a banda de les mesures preses a Sadernes, l'Ajuntament de la Vall d'en Bas també es va mostrar molt satisfet de les mesures preses, enmig de la pandèmia, per a pacificar la sobrefreqüentació d'aquest espai natural i restringir l'accés dels vehicles motoritzats –des del 1r de juliol i fins el passat 30 d'agost de les deu del matí a les vuit del vespre de dilluns a diumenge– amb una caseta informativa i una barrera que han cobrat als forasters que hi accedien un pagament de 5 euros per als cotxes, 7 euros per a les furgonetes i 2 euros per a les motocicletes, fins a un total d'un màxim d'entre 40 i 45 vehicles aparcats.

En total es va comptabilitzar 14.458 visites que van accedir a l’espai entre els mesos de juliol i agost, independentment del mitjà de transport utilitzat. Cal tenir en compte que molts vianants i ciclistes van accedir a la zona a través de l’antic camí ral, per tant aquestes persones no s’han pogut comptar, igual com les que han vingut fora de l’horari de funcionament de la caseta. Els visitants també acudien a la caseta demanant informació ambiental i especialment de camins i passejos per la zona.