L’Ajuntament d’Olot impulsa la redacció del projecte de millora del barri de Montolivet

Amb la iniciativa a emprendre, que pot arribar a un cost de 7 milions d'euros, es vol fer front a les necessitats detectades al barri de Sant Pere Màrtir –bastit fa més de seixanta anys– que necessita arranjament de tota mena

Montolivet, al barri de Sant Pere Màrtir d'Olot.
Montolivet, al barri de Sant Pere Màrtir d'Olot. | @olotuit.
09 de novembre del 2020
Actualitzat a les 15:45h
L’Ajuntament d’Olot tot just ha licitat la redacció del projecte constructiu de reurbanització de Montolivet, amb un cost total de 105.720 euros, que hauria de mobilitzar els pròxims anys i en diverses fases fins gairebé set milions d'euros per a convertir, ni que sigui de lluny, el barri de Sant Pere Màrtir en la ciutat-jardi que s'hi havia projectat, amb 332 habitatges que esperen, des de fa més de seixanta anys,una remodelació quasi integral.

És el que han presentat aquest mig matí a la Sala Gussinyé de l'Ajuntament el batlle d’Olot, Pep Berga; la regidora d'Hisenda i del barri de Montolivet, Montse Torras; i Clara Casanova i Elena Capdevila, presidenta i representant de la junta (respectivament) de l’Associació de Veïns de Montolivet, molt activa durant aquests darrers anys.
 

El batlle d'Olot, Pep Berga, durant la compareixença d'aquest mig matí. Foto: Martí Albesa.


Precisament, la Junta de Govern Local del dijous 5 de novembre va aprovar l’expedient i el plec de clàusules administratives per contractar la redacció del projecte constructiu del barri, conegut també com a Sant Pere Màrtir. Els treballs permetran disposar d’una diagnosi que analitzarà l’estat actual de la situació viària i urbana i, sobretot, marcarà les actuacions de millora en matèria d’infraestructures, condicions d’accessibilitat, aparcament i mobilitat de 25.600 m2 d’aquest sector d’Olot.   

L’actuació de millora de Montolivet preveu la realització d’estudis topogràfics, de planimetria, altimetria i fotogràfics a través dels quals s’analitzarà i es donarà solució a les mancances detectades a l’espai públic d’aquest barri, que es va urbanitzar durant la dècada de 1950. S’incidirà en els espais viaris, zones per a vianants, ferms, paviments, clavegueram, escomeses, situació de l’enllumenat viari, escales i baranes, jardins i mobiliari urbà així com les xarxes aèries i subterrànies de serveis urbanístics.  

El projecte de reurbanització es basarà en els dos estudis anteriors (realitzats durant el setembre i novembre de 2019 per l’Ajuntament d’Olot) i que han permès identificar les accions de millora d’aquest espai. Entre les actuacions detectades destaquen l’arranjament dels vials per adaptar-los a les rasants actuals, la reposició dels paviments dels carrers i les escales així com la pavimentació de voreres per plataformes úniques, la instal·lació de noves senyalitzacions o la remodelació de la xarxa de sanejament d’aigües i col·lectors.

Tal com es detalla a la ‘Memòria Valorada de la Reurbanització del Barri de Montolivet’ els treballs també afectarien a la xarxa d’aigua potable així com la proposta de soterrament de part de les línies de baixa tensió, la instal·lació de nou enllumenat públic i la creació de contenidors soterrats, entre moltes altres accions per un import total de 6.871.994 euros.   

Després d’analitzar aquesta primera memòria, ara s’encarrega la redacció del projecte constructiu, que analitzarà un total de 21.000m² de vials i 4.600 m² de jardins i escales, serà una realitat en el termini de 5 mesos i té un cost estimat de 105.270 euros.  
 

La regidora d'Hisenda i del barri de Montolivet, Montse Torra. Foto: Martí Albesa.


La regidora d’Hisenda i responsable del barri de Montolivet, Montse Torras, ha recordat que la renovació d’aquesta zona és un “projecte estratègic” que l’Ajuntament d’Olot s’ha marcat com a prioritat amb la voluntat de dotar d’aquesta zona de major accessibilitat i dinamització. Torras ha recordat que “a partir de les reunions que hem mantingut amb l’AV del barri hem anat avançant en la millora d’aquest sector amb la voluntat de donarhi la millor resposta a cada necessitat”.  

El batlle, Pep Berga, ha afirmat que la remodelació forma part de “l’objectiu que ens vàrem marcar d’anar posant al dia els diferents barris de la ciutat, especialment als que es van construir fa més de 60 anys”. Segons Berga, “es tracta barris que van néixer entre la dècada de 1950 i 60 i que, després de tots aquests anys i de l’evolució que ha tingut la ciutat, hem d’afrontar la seva remodelació. Ens passa a Montolivet però també a altres barris on també hem d’impulsar actuacions, com és a Les Planotes”.   

La presidenta de l’Associació de Veïns de Montolivet, Clara Casanova, ha assegurat que “estem molt contents que pugui avançar aquest projecte tan necessari per millorar el barri, que tenim molt envellit”. Per això, ha assegurat Casanova “tenim moltes ganes de disposar d’aquest document que ens permeti acordar cada pas amb les persones que hi viuen”.
 

Elena Capdevila ha anunciat la creació d'una «comunitat energètica» al barri. Foto: Martí Albesa.


De la seva banda, la representant de la junta de l’AV, Elena Capdevila –entusiasta del programa d'eficiència energètica HolaDomus–, ha afegit que “una altra iniciativa en la qual treballem i que també ens fa molta il·lusió és en la creació d’una comunitat energètica”, ja que 24 famílies ja han confirmat que volen prendre-hi part, amb el suport de l'Ajuntament, ja que s'instal·larien tantes plaques solars fotovoltaiques com fos possible a les antigues escoles del barri, on s'estatja l'escola bressol i d'altres entitats.

El de Montolivet és el primer de Pla de renovació de barris que impulsa l’Ajuntament d’Olot aquest mandat. Es tracta d’un programa que, per primera vegada, inclourà un conjunt d’accions de manteniment dels paviments, actuacions de renovació de l’enllumenat, a més de millores en la seguretat, el clavegueram i la mobilitat. El pla respon a la necessitat d’actuar en barris construïts fa més de seixanta anys i que, amb el pas del temps, requereixen de millores en el seu conjunt.  

El projecte segueix l’experiència dels Plans Integrals d’Actuació Municipal (PIAM) de Sant Miquel i el Nucli Antic d’Olot engegats els últims anys i que, de manera participativa, han permès actuar en totes aquelles mancances de conservació i els projectes de millora d’aquests espais escollides i prioritzades pels veïns i veïnes de la ciutat.  
 

Clara Casanova, presidenta de l'Associació de Veïns de Montolivet. Foto: Martí Albesa.


El barri de Montolivet, també anomenat Sant Pere Màrtir, és un sector de la ciutat d’Olot situat a la vessant nord-est del volcà de Montolivet. Urbanitzat entre els anys 1951 i 1956 de la mà dels arquitectes Joaquim M. Masramon i Ignasi Bosch, compta amb una església, una plaça porxada i un conjunt de 332 edificacions residencials  que segueixen l’esquema de ciutat jardí. Les cases, principalment unifamiliars i unides de dues en dues, estan distribuïdes enmig d’una xarxa viària que destaca pels seus vials estrets, d’una sola direcció, rasants inclinats i desnivells pronunciats que es gestionen mitjançant zones enjardinades i nombroses escalinates.  

 
Arxivat a