pressupostos municipals

ERC Besalú proposa congelar el projecte del Museu del Circ davant la crisi per la Covid

Els republicans volen que els diners que l’Ajuntament ha acordat invertir-hi es destinin, íntegrament, a ajuts socials

per Xavier Borràs, Besalú | 30 d'octubre de 2020 a les 08:45 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 d'octubre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
En una roda de premsa telemàtica celebrada aquest dijous a la tarda, el cap de l'oposició d'ERC-MES a Besalú, Alfred Cairó, va proposar que caldria que l'Ajuntament congeli el projecte del Museu del Circ i que els diners que l’Ajuntament ha acordat invertir-hi  –aproximadament uns 100.000 euros– es destinin, íntegrament, a ajuts socials per a la gent del municipi, ja que aquest projecte no és ni prioritari ni necessari per a la vila.

ERC Besalú, que compta amb tres regidors al Consistori besaluenc, considera que la situació socioeconòmica actual s’està agreujant i que les mesures que va proposar l’Ajuntament de Besalú durant el primer confinament són insuficients. Així, la formació creu necessària la creació d’ajudes a les famílies i als negocis del municipi.  


Sense romanent ni superàvit

Cairó denuncia que la situació financera de l'Ajuntament és de "màxima gravetat" i que el deute que acumula supera més del 100% els ingressos de tot un any, una situació que considera “catastròfica” i que no permet marge de maniobra. A més, recorda que els altres ajuntaments podran agafar-se a la modificació de la regla d’estabilitat financera, aprovada al Congrés dels Diputats, gràcies a la pressió d’ERC, i podran utilitzar el romanent i el superàvit per a pal·liar les seqüeles de la Covid-19, però a causa de "la lamentable situació financera de l’Ajuntament de Besalú no es disposa de romanent ni superàvit", cosa que, consideren, situa el municipi en posició de desavantatge respecte d'altres consistoris.  


De totes maneres, el grup demana que es redueix la despesa en projectes i serveis innecessaris en aquest moment per poder dur a terme accions concretes que permetin reduir la pressió fiscal dels veïns i veïnes de Besalú. a més, doncs, de congelar el projecte del Museu del Circ, demanen aturar immediatament totes les línies de subvenció a privats que no són prioritàries; reduir els tributs, baixant el tipus de l’IBI i l’impost de circulació, i bonificant en tots els impostos i taxes les rendes vulnerables, els aturats, els ERTOs, les famílies monoparentals i les nombroses; a més d'augmentar la taxa de rodatges; augmentar i aplicar la taxa d'aparcament dels turistes; i, bonificar la taxa d’escombraries i premiar la millor segregació, entre d’altres.

També, demanen que es convoqui, amb la màxima urgència, la celebració d’un ple extraordinari de modificació de les ordenances fiscals, que cada any es fa al mes d’octubre, no per a apujar els tributs, sinó per a baixar-los, per flexibilitzar-ne els pagaments i per augmentar-ne les bonificacions i deduccions.


La formació republicana reivindica que el moment és greu i cal responsabilitat per part de tothom, de manera que es posa a disposició del batlle per a treballar conjuntament totes aquestes mesures i qualsevol altra que sigui possible, "perquè la ciutadania demana deixar al costat les diferències i fer pinya", segons Alfred Cairó.

Finalment, ERC Besalú demana al batlle que s'adreci a les administracions superiors –Diputació, Generalitat i Estat–, per a proveir Besalú dels ajuts necessaris i es presta a treballar colze a colze amb l’equip de govern per a poder fer costats als ciutadans en aquests moments de crisi.

Altres notícies que et poden interessar

​​​​​​
 

 

Participació