ERC planteja reduir el 50% la taxa de terrases de bars i restaurants a Olot

Pep Quintana assegura que van saber que l'equip de govern de l'Ajuntament es va fer enrere d'apujar la taxa d'escombraries, tal com ells proposaven

Pep Quintana i Anna Barnadas durant la conferència de premsa d'aquest matí.
Pep Quintana i Anna Barnadas durant la conferència de premsa d'aquest matí. | Martí Albesa.
27 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 14:17h
Conferència de premsa, aquest matí a la seu local, d'Anna Barnadas i Pep Quintana, d'Esquerra Republicana d'Olot, per a "marcar" posició en relació a les ordenances fiscals que l'equip de govern municipal de JxCat portarà a aprovació al ple d'aquest dijous.

D'entrada, reivindiquen que l'anunciada congelació de taxes i impostos –que va fer el batlle, Pep Berga, el passat dijous–, comportava, d'entrada, una proposta d'augment de la polèmica taxa d'escombraries, però, al final des de JxCAt van retirar la proposta, tal com ha revelat a NacióGarrotxa Quintana: "És el que nosaltres volíem".

Des d'ERC Olot entenen que a causa de les conseqüències socials i econòmiques de la pandèmia de la Covid-19 no es pot incrementar la càrrega fiscal als olotins i per això demanaran al ple que no es pugi cap impost o taxa durant el 2021.

Per això mateix, han proposat a l'equip de govern les següents bonificacions, en què la principal és la reducció del 50% de la taxa de terrasses per als bars i restaurants que, de moment, encara romanen tancats per la imposició del Govern:

Impost de béns immoble (IBI)

• Recàrrec 50% per causes no justificades de desocupació.
• Bonificació de fins el 95% pels habitatges llogats amb renda   garantida.
• Bonificació de fins al 50% pels immobles que hagin instal.lat sistemes d’aprofitament d’energia solar.
• Vincular la bonificació actual a les famílies nombroses en base al nivell de renda de la unitat familiar i no del valor cadastral de l’immoble.

Impost d'activitat econòmica (IAE)

• Bonificació de fins el 50% per aquelles activitats econòmiques que utilitzin o produeixin energia a partir d’instal.lacions per a l’aprofitament d’energies renovables o sistemes de cogeneració.

Impost de vehicles

• Bonificació de fins el 75% pels vehicles amb menor incidència ambiental segons el tipus de carburant que utilitzin o d’acord a les característiques del motor.

Impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO)

• Bonificació de fins al 95% de la quota resultant.
• Es pot limitar l’import màxim o bé el tant per cent màxim a bonificar sobre el cost global de la instal.lació d’obres que incorporin sistemes per a l’aprofitament tèrmic o elèctric d’energia solar.

Taxa d’escombraries i tractament de residus

Si es fes efectiva la inversió en contenidors es podria articular un sistema de bonificacions vinculat a l’ús de la deixalleria municipal.
De la mateixa manera es pot aplicar un sistema de bonificacions per a aquelles activitats econòmiques que acreditin recollida selectiva o bé que disposin d’una certificació ambiental homologada, com seria el distintiu de qualitat ambiental.

Taxa de taules i cadires de terrasses i bars

• A causa de la situació per la Covid, condonar el 50% de la taxa el 2021.

 
Arxivat a