Oriol Vilapuig reinterpreta la faràndula olotina al Museu dels Sants

L’exposició “Fer el cap gros. Supervivències dels imaginaris populars” –que s'hi podrà veure fins al 29 de novembre– forma part del projecte "Obres els dipòsits", que passa simultània a les 10 ciutats que conformen la Xarxa Transversal

Un Cavallet de la faràndula esdevé ombra xinesa a l'exposició.
Un Cavallet de la faràndula esdevé ombra xinesa a l'exposició. | Foto: Martí Albesa.
27 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 9:31h
La faràndula olotina és la protagonista de l’exposició “Fer el cap gros. Supervivències dels imaginaris populars”. L’artista sabadellenc, Oriol Vilapuig (1964) ha volgut donar vida a les figures de la faràndula olotina. Amb aquesta acció –que ell mateix va presentar ahir al Museu del Sants, acompanyat de Frederic Montornés, comissari del projecte Obres els dipòsits–, l’artista ha volgut interpretar des de la perspectiva actual i contemporània l’imaginari popular.

Per això, va demanar a un grup d’olotins que escollissin una de les peces i li donessin vida a través d’un llençol il·luminat, amb què va crear un teatre d’ombres xineses. D’aquesta experiència n’ha sortit un vídeo que es projecta al Museu dels Sants, al costat de diverses fotografies que transmeten una processó de cossos projectats en un sentit fantasmal. El resultat és un vídeo i fotografies d’una mena de processó de cossos projectats amb un sentit fantasmal.


L’atenció d’Oriol Vilapuig se centra al voltant dels personatges de la faràndula: els Gegants, el Cap de Lligamosques, els Cavallets i els Cabeçuts, que només surten junts un cop a l’any per les Festes del Tura i que han estat modelats per reconeguts escultors locals.

Les peces escollides surten al carrer en comptades ocasions a l’any i algunes d’elles han estat modelades per reconeguts escultors de l’escena artística local. Els visitants reconeixeran, entre d’altres peces, els cabeçuts d’Olot, el drac del Carme i els ratolins de Bonavista.

Enguany, que per causa de la Covid-19 es van suspendre les Festes del Tura, en què la faràndula pren un gran protagonisme, olotins, garrotxins i foranis podran, si més, gaudir d'aquesta exposició, que es pot visitar del 31 d’octubre al 29 de novembre, a la planta baixa del Museu dels Sants. L’entrada és gratuïta i es controla l’aforament, ja que l’espai és força reduït.
 

Oriol Vilapuig durant la presentació al Museu dels Sants Foto: Martí Albesa.


Obres els dipòsits

Obres els dipòsits és el títol del projecte seleccionat del concurs de comissariat artístic convocat per Transversal Xarxa d’activitats culturals l’any 2019 en què es convida 10 artistes catalans a crear 10 propostes artístiques originals i inèdites a partir de la reinterpretació lliure i personal de les obres i/o documents emmagatzemats als dipòsits de 10 museus i arxius de Catalunya que haguessin cridat la seva atenció.

L’objectiu d’Obres els dipòsits és posar en valor aquelles peces d’art que estan al museu però que són invisibles pels visitants, objectes, documents, llibres o fragments, entre altres, que estan amagats malgrat el seu interès, ja sigui perquè es troben en fase d’investigació, restauració, pendents de ser catalogats, guardats per la falta d’espai a les sales d’exposició, perquè no encaixen amb el relat del museu o perquè estan malmesos.  

Els 10 artistes d’Obres els dipòsits, que són Anna Dot, Lúa Coderch, Marla
Jacarilla, Regina Giménez, Èlia Llach, Ignasi Prat, Mariona Moncunill, Martí Anson, Oriol Vilapuig i Oscar Holloway, han accedit als dipòsits dels museus i arxius de Girona, Vilanova i la Geltrú, Granollers, Mataró, Manresa, Reus, Figueres, Olot, Tortosa i Sant Cugat del Vallès, i han triat una peça, cada artista, per a fer-ne la seva reinterpretació.
 

Frederic Montornés és el comissari del projecte «Obres els dipòsits». Foto: Martí Albesa.


Relació d’artistes, obres, museus i arxius i dates

• Museu de l’Empordà i Fundació Museu del Joguet de Catalunya. Figueres. 24/10 - 1/11 Marti Anson, “01221 / 13842”.
• M|A|C Can Palauet i Museu de Mataró. 17/10 - 3/1/2021
Lúa Coderch, ”La part que falta”.
 • Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona. 24/10 - 1/11
Anna Dot, “Otro modo de hacer juegos con las manos”.
Performance a càrrec d'Anna Dot i Alba Sanmartí al Bòlit - Capella de Sant Nicolau 24/10 a les 19:30 h.
• Centre Grau-Garriga d'Art Tèxtil Contemporani. 27/10 - 5/1/2021
Regina Giménez, “L’Àlbum de visites”.
• Museu de Tortosa. 24/10 - 15/11
Oscar Holloway, “GEN 37:29”.
• Museu de Reus. 22/10 - 28/11
Marla Jacarilla, “Exterior día. Una familia cualquiera sonríe”.
• La Sala Centre d’Art Contemporàni. Vilanova i la Geltrú. 23/10 - 1/11
Èlia Llach, “Els il·luminadors”.
• Centre Cultural El Casino. Manresa. 30/10 - 8/11
Mariona Moncunill, “La formació de la Formació del paisatge”.
• Museu de Granollers. 27/10, presentació del projecte
Ignasi Prat “Arqueologia d’un inventari. Vida i política dels objectes de la Salvaguarda a Granollers 1936-2020”.
• Museu dels Sants. Olot. 31/10 - 29/11
Oriol Vilapuig, “Fer de cap gros. Supervivències dels imaginaris populars”.