El Banc de Sang cerca garrotxins que hagin passat la Covid-19 perquè donin plasma als malalts

Serà el 4 de novembre a l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, on també els dies 6 i 7 hi haurà una nova jornada de donació de sang

La donació de plasma es fa mitjançant un procediment anomenat plasmafèresi.
La donació de plasma es fa mitjançant un procediment anomenat plasmafèresi. | Martí Albesa.
NacióGarrotxa
27 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 8:47h
El Banc de Sang cerca persones a la Garrotxa que hagin passat la Covid-19 i vulguin donar plasma per als malalts que la pateixen en aquests moments. El pròxim dimecres, 4 de novembre, tots els interessats es podran adreçar, de les tres de la tarda a les vuit del vespre, a l'Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa.

Per a poder fer la donació cal:

•    Tenir entre 18 i 65 anys i pesar més de 50 quilos.
•    En el cas de les dones, no haver estat embarassada.
•    No haver estat transfós.
•    Haver superat la malaltia fa més de 28 dies i menys de 3 mesos.
•    Tenir una prova diagnòstica que hagi confirmat la malaltia.

Les persones que vulguin participar-hi cal que contactin amb Meritxell Casacuberta per a concertar cita prèvia amb un missatge de correu-e a [email protected] o bé trucant al 607 351 099.

A més d’aquesta col·lecta especial, als principals hospitals de Catalunya també s’hi recull plasma de persones que hagin superat la Covid-19. Per a participar, cal deixar les dades en aquest web.

El plasma com a tractament

Els malalts que han superat una infecció pel coronavirus han fabricat anticossos (defenses) dirigits contra aquest virus. Aquests anticossos es troben en el plasma i, si s'administren a un malalt poden ajudar a superar la infecció.  

El plasma recollit pel Banc de Sang s’utilitza per a pacients en el marc de diferents estudis clínics per a poder evidenciar que és un recurs terapèutic vàlid per a superar la malaltia.

La donació de plasma es fa mitjançant un procediment que coneixem amb el nom de plasmafèresi. Té una durada de 45 minuts i permet obtenir només el plasma, mentre que les cèl·lules de la sang es retornen al donant.

El Banc de Sang té una àmplia experiència en la pràctica de plasmafèresi, l’any passat en va fer més de 20.000.

Donació de sang

També, el divendres 6 i el dissabte 7 de novembre, hi haurà una nova jornada de donació de sang a l'Hospital d'Olot. Divendres serà de les quatre de la tarda a les nou del vespre, i, dissabte, serà, al matí, de 10:00 a 13:30 h i, a la tarda, de 16:00 a 20:30 h.