El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa també limitarà l'accés de vehicles els caps de setmana

Junt amb Espai Natural Protegit de l’Alta Garrotxa, el Parc Natural de la Muntanya de Montserrat i el Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet per a evitar massificacions

El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.
El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. | Arxiu NG.
Redacció
23 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 16:28h
Davant la massificació de diversos espais naturals, el Govern limitarà els accessos de vehicles a diversos parcs i paratges naturals: el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa; l’Espai Natural Protegit de l’Alta Garrotxa; el Parc Natural de la Muntanya de Montserrat; i el Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet.

D’aquesta manera aquests espais s’afegeixen als anunciats ahir: el Parc Natural del Montseny i el de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Tots estan situats en zones amb molta afluència de gent durant la temporada de tardor.

Els aparcaments i àrees de lleure d’aquests espais romandran regulats, de manera que, quan l’ocupació arribi al 75%, s’activarà un operatiu per a prevenir aglomeracions, coordinat pel CECAT, amb el Cos dels Mossos d’Esquadra, el Cos d’Agents Rurals, Protecció Civil, policia municipal, Creu Roja, el personal dels parcs i altres col·lectius, tot fent circular els vehicles, que no podran restar als vorals, i tallant accessos, si cal. On sigui possible, els panells informatius de les vies d’accés informaran sobre el nivell d’ocupació dels parcs. S’hi podrà accedir a peu o amb bicicleta sense limitacions.

Evitar situacions de risc

La mesura es pren per a evitar aglomeracions que posin en risc la salut de les persones i la capacitat del medi natural. D’aquesta manera, s’activarà un dispositiu de seguretat, es reforçarà la vigilància preventiva a les zones de més afluència, s’endegaran accions per identificar i corregir conductes de risc, i s’intensificarà la neteja i la desinfecció dels equipaments.

El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles, ha apel·lat aquest divendres a El matí de Catalunya Ràdio a la responsabilitat ciutadana tot dient que "el territori no es troba ara en capacitat normal d'acollida” i que “no fem un favor al territori ni al medi natural, ni a nosaltres mateixos, aquest cap de setmana si ens desplacem lluny i provoquem aglomeracions", amb un augment del risc d’increment de deixalles abandonades al medi. “Si superem un cert llindar hi haurà problemes de serveis bàsics i de seguretat, perquè l’aire lliure dona una falsa sensació de seguretat”, ha explicat Miralles.

La intenció és evitar situacions com la retirada de la mascareta en pícnics i en l’esport col·lectiu, la pèrdua de la distància de seguretat i les trobades massives.

La Generalitat recomana, de cara al cap de setmana, planificar bé les sortides i prioritzar la mobilitat a prop del domicili, a més d’aplicar les mesures de protecció i disposar dels elements d’higiene necessaris en l’actual situació de pandèmia.