El programa HolaDomus d'eficiència energètica ajuda 40 propietaris d'Olot

En el primer aniversari d'aquest projecte de renovació d’habitatges s'ha atès 235 ciutadans, el que ha suposat un total de 135 visites a i 55 diagnòstics energètics i d'habitabilitat

El regidor de Transició Energètica, Jordi Güell, ha donat detalls d'aquest primer aniversari.
El regidor de Transició Energètica, Jordi Güell, ha donat detalls d'aquest primer aniversari. | Foto: Xavier Borràs.
23 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 8:51h
El passat 10 d'octubre es va celebrar el primer aniversari del programa HolaDomus, que té l'objectiu d'impulsar l'eficiència energètica i l'energia renovable en els habitatges, i va convertir la capital de la Garrotxa en ciutat pionera en la implantació d'aquest programa, gestionat per la Fundació EuroPACE, entitat sense ànim de lucre participada per l'Ajuntament d'Olot, tal com ha detallat aquest dijous el regidor de Transició Energètica, Jordi Güell.
 
Aquest programa és fruit del treball conjunt d'un consorci format per 9 organitzacions europees tant públiques com privades, finançat per la Comissió Europea.

Durant aquest primer any de vida, tot i l'impacte causat per la pandèmia de la Covid-19, que ha fet alentir la demanda d'informació, l'oficina ha atès 235 ciutadans que han suposat un total de 135 visites a habitatges i 55 diagnòstics energètics i d'habitabilitat, on els experts energètics d'HolaDomus han marcat les línies de reforma que millor s'ajustaven a les necessitats i peticions dels propietaris.
 
Paral·lelament, HolaDomus també ha ajudat uns 40 propietaris d'Olot a reformar energèticament l'habitatge tot mobilitzant aproximament un milió d'euros en reformes. Unes rehabilitacions que suposen un estalvi anual de 600 MWh d'energia consumida, la reducció anual de 170 tones d'emissions de CO₂ i un estalvi anual aproximat de 665 euros per família.
 

L'oficina d'OlaDomus ha atès 235 ciutanas aquest primer any de funcionament. Foto: @olotuit.


Aïllaments, substitució de tancaments i instal·lació de plaques fotovoltaiques
 
La tipologia de reformes energètiques realitzades durant aquest primer any ha estat molt variada, però principalment s'han basat en la col·locació d'aïllaments en façana i coberta, la substitució de tancaments, la substitució de calderes i la instal·lació de plaques fotovoltaiques.
 
En general els usuaris que han fet ús del servei han estat molt satisfets per l'assessorament rebut, amb notes de 9 sobre 10 tant pel que fa al funcionament de l'oficina com pel que fa als instal·ladors.

Així ho manifesta, per exemple, Elena Capdevila, usuària del programa, que va portar a terme unes reformes d'aïllament de la part exterior del seu habitatge situat al barri de Montolivet: "L'acompanyament per part d' HolaDomus ens ha dotat de nocions tècniques, un assessorament acurat i consells pràctics que ens han permès avançar i realitzar la reforma de forma satisfactòria".

El programa treballa i col·labora amb uns 50 professionals locals prèviament validats, un cop s'ha comprovat la seva solvència tècnica, econòmica i administrativa.

Un projecte de futur
 
Des dels seus inicis HolaDomus té com a objectiu millorar el benestar de les famílies promovent habitatges més confortables, saludables i respectuosos amb el medi ambient, acompanyant els propietaris durant tot el procés de reforma proporcionant assessorament tècnic i administratiu personalitzat amb solucions de finançament assequible.
 
HolaDomus encara el seu segon any d'existència amb la voluntat de consolidar el programa i difondre les tasques executades, així com impulsant projectes paral·lels com el de la creació de Comunitats Energètiques com la del barri de Montolivet d'Olot. De fet, el regidor Jordi Güell ha manifestat que la voluntat és de doblar els resultats de cara a l'any vinent.
 
També, s'ha previst la realització de diverses iniciatives destinades a millorar els habitatges de les famílies vulnerables d'Olot com el 'Prototip per mitigar la pobresa energètica' o la posada en marxa del 'Fons Social de Garantia'.

 
Arxivat a