L'Ajuntament d'Olot gestiona la incertesa de la Covid amb la congelació de taxes i impostos el 2021

Als 1,5 milions d'euros ja assumits per als fons social i de reactivació econòmica, el Consistori aportarà 381.000 euros a cobrir el cost de la taxa d'escombraries de tots els olotins, malgrat l'augment del cànon de residus

Pep Berga i Montserrat Torra han anunciat aquest matí la congelació de taxes i impostos.
Pep Berga i Montserrat Torra han anunciat aquest matí la congelació de taxes i impostos. | Foto: Xavier Borràs.
22 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 12:46h
Aquest matí, el batlle d'Olot, Pep Berga, i la regidora d'Hisenda de l'Ajuntament han anunciat que el Consistori ha decidit congelar les taxes i impostos municipals de cara al 2021, tal com també han informat a la Junta de Portaveus, una proposta que es portarà a aprovació en el ple municipal de dijous vinent, 29 d'octubre.

Pep Berga ha assegurat que la decisió respon a “la voluntat d’estar més que mai al costat de les famílies i als sectors econòmics més perjudicats per la crisi de la COVID” i que "la gestió de la incertesa", en un any difícil, que encara cueja, obliga a ajudar tothom.

Per la seva banda, la regidora d’Hisenda, Montse Torras, ha remarcat que l’Ajuntament assumirà el cost de les taxes municipals que, com la de recollida d’escombraries, no cobreixen el cost del servei. En aquest sentit, el Consistori aportarà 381.000 euros per manera que els veïns d’Olot no vegin augmentat el cost d’aquesta taxa de cara al 2021 en un moment de màxima complexitat com l’actual, tenint en compte, primer, que enguany l'augment del cànon de residus arriba al 14% a la ciutat, i que el Centre de Gestió de Residus, que arrossega molta polèmica entre les forces polítiques, no és previst que s'instal·li de forma immediata.
 
A aquesta quantitat de 381.000 euros cal sumar-hi l'1.500.000 euros que l’Ajuntament ja ha assumit, fins al moment, dins les accions oportunes per fer front a la Covid-19 i a ajudar a diferents col·lectius. Formen part d’aquesta partida el fons social de 295.000 euros i els 205.000 euros amb què, a través del fons econòmic, s’ha donat suport –amb els anomenats Ajuts Olot 500– als negocis que han hagut d’aturar la seva activitat durant l’estat d’alarma. En aquests mesos de pandèmia, l’Ajuntament d’Olot ha deixat d’ingressar 700.000 euros per conceptes com la taxa d’ocupació de via pública, les quotes de les escoles bressol i les escoles municipals, com la de música, entre altres.   
 
La proposta d’Ordenances Fiscals per al 2021 –que es preveu que es portin per a la seva aprovació al ple del dijous vinent–, mantindran bonificacions en diferents àmbits com són les escombraries, l’impost vehicles, IBI, ICIO i plusvàlues per un import superior als 700.000 euros.

Pel que fa als romanents que té el propi Ajuntament i que la Hisenda espanyola, finalment, va permetre per a fer front a la crisi econòmica actual, Montserrat Torra ha aclarit que –a l'espera que s'activi al més aviat possible–, podran dedicar un milió d'euros a inversions i mig milió més a ajudes socials.

Segon any amb la possibilitat d’acollir-se a la tarifa plana d’impostos
 
Amb la voluntat de facilitar al màxim als ciutadans el pagament dels tributs l’Ajuntament d’Olot impulsa de cara a l’any que ve la Tarifa Plana d’Impostos, una mesura que s’ha posat en pràctica per primera vegada aquest 2020. Els ciutadans que ho desitgin podran pagar tots els tributs municipals repartits en 9 mesos, sense cap cost addicional.

El dilluns 2 de novembre s’obrirà el termini de sol·licituds per acollir-se a aquesta mesura, que finalitzarà l’11 de desembre.

Les persones que ja s’hi han acollit (250 durant el 2020) se’ls renovarà automàticament de cara a l’any que ve. Per això, durant els pròxims dies rebran una lletra on se’ls informarà d’aquest fet i de les mensualitats de l’any vinent.

 
Arxivat a