JxCat al Consell Comarcal considera deslleial que ERC els acusi de mala gestió pel que fa al Centre de Residus

En un extens comunicat, l'equip de govern argumenta que tothom ha considerat que la infraestructura a Sant Jaume de Llierca és necessària, però cap batlle no ha presentat una alternativa a l’opció del Pla especial urbanístic

Sant Reixach se sent molt dolgut pels atacs d'ERC a la seva presidència.
Sant Reixach se sent molt dolgut pels atacs d'ERC a la seva presidència. | Martí Albesa.
22 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 9:16h
En un extens comunicat fet públic aquest dimecres, l'equip de govern de JxCat al Consell Comarcal de la Garrotxa, que presideix el batlle de la Vall de Bianya, Santi Reixach, lamenta les declaracions realitzades aquest passat dilluns pels representants municipals i comarcals del grup d’ERC en relació amb el procés d’implantació del Centre de Gestió de Residus de la Garrotxa a Sant Jaume de Llierca.

Efectivament, dilluns d'aquesta setmana –tal com va reportar NacióGarrotxa–, Miquel Reverter, portaveu dels consellers republicans, manifestava que "la Garrotxa no té un planta de triatge per la mala gestió del govern de Convergència/JxCat… El nou president del Consell ha trencat l'acord de tothom sobre la ubicació de la planta i el seu propi conseller de Medi Ambient va votar contra el govern del Consell Comarcal de la Garrotxa".

Segons l'equip de govern de JxCat, la implantació d’un centre de gestió de residus o altres infraestructures similars és, a qualsevol territori, un tema molt complex i on cal tenir en compte molts factors. "Amb l’inici del nou mandat, el president del Consell Comarcal de la Garrotxa ha propiciat i mantingut moltes reunions amb els alcaldes i alcaldesses de la Garrotxa i amb els portaveus de tots els grups polítics representats al Consell en relació a aquesta infraestructura. Tothom ha tingut informació precisa i clara en relació a aquest equipament i tothom ha tingut l’oportunitat d’opinar i oferir alternatives reals i factibles".
 

Els consellers d'ERC dilluns passat a Can Coma de Baix, a Sant Jaume de Llierca. Foto: Xavier Borràs.


En tot moment –defensen–, s’han volgut explorar totes les opcions i possibilitats. No obstant, aclareixen, tothom ha considerat que aquesta infraestructura era necessària, "però cap alcalde ha presentat una alternativa a l’opció del PEU Pla especial urbanístic) de Can Coma de Baix…, ni tampoc cap municipi ha ofert de forma voluntària un possible nou emplaçament per al Centre de Gestió de Residus".

De fet, entenen i respecten la decisió del batlle de Sant Jaume de Llierca i company de l'equip de govern, Jordi Cargol quan, defensant legítimament al seu municipi, s’ha mostrat contrari a l’opció del PEU de Can Coma de Baix i ha recordat que la solució passava per una solució consensuada entre tots, una solució que –segons JxCat–, "malauradament, no ha estat possible".

En el document fet públic també s'argumenta que el grup d’ERC al Consell i, lògicament, els batlles d’aquesta formació "han estat puntualment informats i són coneixedors, de primera mà, dels esforços que ha realitzat el Consell Comarcal de la Garrotxa" per a trobar el consens en una qüestió tan transcendental com aquesta. "Per aquesta raó –lamenten–, considerem deslleial que ERC acusi al president del Consell Comarcal i a l’equip de govern de trencar acords", de mala gestió i de ser culpables dels costos dels residus.

Acusen ERC de cercar rèdits electorals

En el comunicat, JxCat lamenten i s'oposem "a aquesta forma de fer política del principal grup de l’oposició". Entenen que és una manera "més preocupada per a tergiversar i buscar rèdits electorals que interessada a aportar solucions i alternatives en benefici del conjunt de la ciutadania." Saben que no és la responsabilitat d’ERC en el Consell tirar endavant el Centre de Gestió de Residus, "però creiem que sí que és o hauria de ser la seva responsabilitat sumar esforços en el Consell com a formació que governa a diferents municipis de la comarca".  
 
Demanen a ERC coherència i responsabilitat en un context "on tots els ciutadans hem de continuar assumint costos creixents pel tractament dels residus", costos que, avui més que mai, es fan més incomprensibles però que malauradament no depenen només d’allò que el Consell pugui fer, sinó també de normatives mediambientals i de gestió que provenen del govern de la Generalitat i, en darrera instància, de la Unió Europea.
 
L’equip de govern del Consell Comarcal, "amb respecte per a totes les opinions", entén que els pertoca ser coherents i responsables. Per aquest motiu, han de prioritzar l’interès de la comarca per sobre d’altres interessos. "L’aprovació inicial del PEU del Centre de Gestió de Residus és un pas endavant per poder gestionar millor, de manera més sostenible, reciclant i recuperant més els nostres residus i procurant la contenció del seu cost.", afirmen.
 
Finalment, a partir d’aquí, diuen que no contribuiran a fer créixer cap polèmica ni cap conflicte entre partits i ajuntaments. "Aquest estil pensem que no forma part de la manera de fer d’aquesta comarca, ni tampoc de la persona del president del Consell, que sempre s’ha mostrat transparent, dialogant i amb voluntat de consens".

Demanen al grup d’ERC que deixi de banda la política de partit i assumeixi un paper constructiu d’ara endavant. "Entenem que els ciutadans i ciutadanes de la comarca ens ho demanen i que és el que li correspon a una formació que té vocació i responsabilitat de govern", defensen finalment.
 

Una pancarta a Sant Jaume de Llierca contra la planta de residus. Foto: Martí Albesa.


Els antecedents

El Consell Comarcal de la Garrotxa va iniciar, l’any 2006, el projecte de recerca d’ubicació d’un espai per al Centre de Gestió de Residus de la Garrotxa. Des de l’inici del procés, els serveis tècnics del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA), d’acord amb el Consell d’Alcaldes, van treballar en la recerca d'u indret idoni per a aquesta infraestructura.

Finalment, després d’analitzar múltiples llocs es va determinar que la zona més adequada per a instal·lar la planta era la que, el passat 12 de desembre de 2019, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va sentenciar com a vàlida: els terrenys de Can Coma de Baix, a Sant Jaume de Llierca.  
 

La resolució del TSJC número 955 de 2019 anul·la únicament (literal) el Pla especial urbanístic (PEU), ja que estableix la construcció de l’edificació de la planta de tractament de residus en tot o en part en sòl considerat com de protecció especial pel Pla territorial parcial de les comarques de Girona i es contemplen uns accessos a la planta que no presenten una amplada mínima, en tot el seu recorregut, de 7 metres.

A partir d’aquesta sentència, el Consell Comarcal entén que, ajustant una part de superfície inclosa en al PEU i garantint l’amplada de 7 metres en tot el recorregut d’accés, es dóna compliment a la sentència del Tribunal.