L’IRTA i la Diputació de Girona impulsen la recerca en sostenibilitat i economia circular a les comarques gironines

Es treballarà en un pla estratègic per minimitzar l’impacte ambiental de les explotacions agrícoles i ramaderes

Un aspecte de la segona Taula Institucional de les Comarques de Girona.
Un aspecte de la segona Taula Institucional de les Comarques de Girona. | @diputaciogirona.
Redacció
20 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 8:13h
Garantir la capacitat econòmica del sector agroalimentari gironí i la seva sostenibilitat és una prioritat per a les institucions de les comarques gironines, així com per a l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i la Diputació de Girona.

Aquesta és una de les conclusions principals a què es van arribar en la II Taula Institucional de les Comarques de Girona, que va tenir lloc a la seu del Consell Comarcal del Baix Empordà aquest 15 d’octubre, i que va aplegar diverses autoritats de les comarques de Girona, a més de diversos representants de l’IRTA.

Segons el director general de l’IRTA, Josep Usall, "ja no parlem de maximitzar la producció, sinó d’aconseguir una producció sostenible ambientalment, socialment i econòmicament al llarg del temps".
 
És en aquest sentit que a la reunió es va presentar una proposta conjunta entre l’IRTA i la Diputació de Girona orientada no només a minimitzar els efectes de l’activitat de les explotacions agrícoles i ramaderes sobre el medi ambient, sinó a aconseguir, fins i tot, que aquesta hi impacti positivament. La proposta es basa en els principis de l’economia circular, la bioeconomia i l’increment de la biodiversitat. Així, està previst impulsar els models de transició agroecològica i agroenergètica en favor de la sostenibilitat ambiental i de la mitigació dels efectes del canvi climàtic, la seguretat alimentària i les innovacions tecnològiques. El resultat serà un pla estratègic per al sector agroalimentari de Girona.
 
És el segon any que l’IRTA organitza la Taula Institucional a les comarques de Girona, una trobada que té l’objectiu de donar a conèixer als agents del territori la tasca que hi desenvolupa l’IRTA, a més de captar les seves necessitats i inquietuds en matèria de recerca i innovació.

A la reunió hi van assistir Josep Usall, director general de l’IRTA; Joan Tibau, delegat institucional a Girona; Joan Manel Loureiro, president del Consell Comarcal del Baix Empordà; Anna Barnadas, diputada delegada de Medi Ambient i representant de la Diputació de Girona al Consell d’Administració de l’IRTA; Elisabet Sánchez, directora dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a Girona; Pere Saló, director dels Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat a Girona; Martí Terés, regidor de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Girona; Jaume Guàrdia, vicepresident de la Cambra de Girona; Josep Leal, diputat de SEMEGA, i Antoni Fernández, primer tinent de batlle de l’Ajuntament de la Tallada d’Empordà.