VÍDEO ERC Garrotxa s'oposa frontalment a situar la planta de residus a Sant Jaume de Llierca

Miquel Reverter, portaveu del republicans al Consell Comarcal –que en va aprovar dijous el Pla especial urbanístic–, afirma que amb la judicialització s'enquista el problema i s'encareix les escombraries

Els consellers comarcals d'ERC aquest matí a Can Coma de Baix.
Els consellers comarcals d'ERC aquest matí a Can Coma de Baix. | Foto: Xavier Borràs.
19 d'octubre del 2020
Actualitzat el 20 d'octubre a les 11:49h


"La Garrotxa no té un planta de triatge per la mala gestió del govern de Convergència/JxCat…  El nou President del Consell ha trencat l'acord de tothom sobre al ubicació de la planta i el seu propi conseller de Medi Ambient va votar contra el govern de del Consell Comarcal de la Garrotxa", ha resumit d'entrada aquest mig matí des de Can Coma de Baix, a Sant Jaume de Llierca –on s'hauria de situar la planta de triatge de residus comarcal–, el portaveu i conseller comarcal Miquel Reverter, que ha estat acompanyat pels també consellers Josep Companys i Isabel Rigat, la diputada de Medi Ambient, Anna Barnadas, i el secretari de Comunicació d'ERC Garrotxa, Pep Quintana.

En aquesta ocasió després de la tempesta de dijous passat, no ve la calma. Efectivament, ara fa quatre dies, el Consell Comarcal, amb els vots de la majoria de JxCat i l'únic representant del PSC, Josep Guix, va votar tirar endavant el Pla especial urbanístic del Centre de Gestió de Residus de la Garrotxa en compliment de la sentència número 955 del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Fa al cas, que el propi conseller de Medi Ambient i batlle de Sant Jaume de Llierca, Jordi Cargol (JxCat) va votar-hi en contra.

Segons ha explicat Reverter des de prop on se situarà la planta de residus, des de l'any 2005 els successius governs al Consell Comarcal han afirmat que treballen per a tirar endavant el projecte per a poder ubicar un Centre de Gestió de Residus a la Garrotxa. "Quinze anys són massa anys per a una infraestructura que respon a una necessitat real de la comarca: la millora en la gestió dels residus, l'afavoriment del reciclatge, la protecció del medi ambient i la independència del territori en relació amb la gestió dels residus que es generin", ha afirmat el portaveu d'ERC al Consell Comarcal.
 

Rere l'arbreda del primer rengle se situaria la planta de residus de Sant Jaume de Llierca. Foto: Xavier Borràs.


Els consellers d'ERC Garrotxa no entenen que no s'hagi fet un estudi a fons de possibles alternatives i que s'hagi descartat fer-ne un per veure de situar la planta de residus al terme d'Olot, tenint en compte, a més, que és el municipi que més residus genera de tota la comarca. Tanmateix, des de la capital de la Garrotxa sempre s'ha argumentat que no hi sòl industrial per a fer-ho, per bé que sense cap report al darrere que ho certifiqui.

De fet, per la part que correspon a la Generalitat ja fa quatre anys que la feina és feta: a través de l'Agència de Gestió de Residus de Catalunya es va atorgar al Consell Comarcal el finançament necessari per a la construcció del Centre de Gestió de Residus de la Garrotxa. Es tracta de 14 milions d'euros dividits en diverses anualitats.

"En canvi l'equip de govern d'aquest Consell no ha fet la seva feina. L'únic que ha fet és enquistar i paralitzar el projecte de la planta. No ha sabut arribar a un acord amb l'Ajuntament de Sant Jaume de Llierca ni buscar una ubicació alternativa… Resumint –ha afegit l'actual batlle per ERC de Castellfollit de la Roca–, vostès no han sabut trobar un solució. Aquesta hauria de ser la seva feina, trobar solucions..., no fer que els problemes no es resolguin.

Segons ERC Garrotxa al Consell Comarcal tot plegat ha tingut, té i tindrà un cost econòmic pels garrotxins i per al medi ambient. "Les coses no es fan així, La Garrotxa no té una infraestructura tan necessària com la planta de triatge per la seva mala gestió. Això és molt greu. Des d'ERC creiem que primer han de demanar disculpes als ciutadans i oferir solucions viables", ha blasmat Reverter.

Segons els republicans garrotxins, no es pot obligar un Ajuntament a situar una infraestructura comarcal en una indret que no volen: "Les coses ja no es fan així, les coses es fan parlant, acordant. L'"ordeno i mando" és una manera d'actuar d'una altra època. La Garrotxa no té en funcionament la planta de triatge per la seva mala gestió, la seva manca de voluntat de diàleg", han insistit.
 

Els consellers comarcals d'ERC aquest matí a Can Coma de Baix. Foto: Xavier Borràs.


Els motius, sincerament sens escapen, no els entenem, no s'entenen. Ara volen insistir en el seu error, volen passar per sobre d'uns veïns i un ajuntament, volen arriscar-se a fer una obra amb el risc que d'aquí un temps una resolució judicial pugui aturar-ho o fer que haguen de tornar molts diners. Tot plegat , pitjor no es pot fer, pitjor no es pot gestionar. Ens pensàvem que amb el nou president i el nou govern consell comarcal les coses canviaren... veiem que no.. que continuen pel camí equivocat. Ens sap molt de greu. De fet anem a pitjor, no han pogut trobar una solució de consens i el seu conseller de medi ambient, de medi ambient no està d'acord amb la seva línia d'actuació. Pitjor impossible.

Segons Reverter, els Garrotxins paguen cada any més taxes d'escombraries per la mala gestió de JxCat. "El nou president del Consell [Santi Reixach] ha trencat l'acord de tothom sobre la ubicació de la planta i la situació és tan surrealista i greu" que el conseller de Medi Ambient de JxCat va votar contra el seu propi govern de JxCat.

 
Arxivat a