El PSC presentarà una moció al ple de la Diputació de Girona per a impulsar la memòria històrica

El grup socialista de les comarques gironines vol que s'impulsi un estudi general i una taula amb presència d’historiadors i tècnics acreditats en la matèria, d’acord amb la Llei de memòria democràtica

El portaveu socialista a la Diputació de Girona, Juli Fernàndez.
El portaveu socialista a la Diputació de Girona, Juli Fernàndez. | Davidpar/Viquipèdia.
NacióGirona
19 d'octubre del 2020
El grup socialista a la Diputació de Girona ha presentat una moció que es debatrà al ple d'aquest dimarts per a impulsar la memòria històrica. A l'estat espanyol el Consell de Ministres va aprovar el 15 de setembre, l’Avantprojecte de llei de memòria democràtica que responsabilitzarà l’Estat de la recerca i l’exhumació de les desenes de milers de persones que continuen avui enterrades als vorals de les carreteres i les fosses comunes després d’haver estat afusellades pel franquisme; que declararà nul·les les sentències emeses pels tribunals de repressió franquistes i que il·legalitzarà fundacions o associacions públiques que facin apologia del franquisme.
 
“La llei vigent, Llei de memòria històrica de 2007, actua de marc legal mentre s’aprova la nova llei de Memòria Democràtica, permet que els Ajuntaments, a través de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FMP) puguin sol·licitar subvencions per localitzar i exhumar fosses de víctimes desaparegudes durant el Franquisme i la Guerra Civil, així com identificar les persones que hi siguin localitzades arran d’aquestes actuacions”, ha explicat el diputat socialista, Juli Fernàndez.
 
També, existeix una iniciativa promoguda pel PSC al Parlament de Catalunya que va arribar a Madrid amb unanimitat total de tots els grups catalans, i que va ser discutida al Congrés per demanar una ampliació de la Llei de memòria històrica de 2007 per a retornar els diners confiscats durant la Guerra Civil i el franquisme.

Aquesta iniciativa va superar fa pocs dies el tràmit preceptiu al Congrés. “Moltes famílies van rebre un rebut i res més a canvis dels estalvis entregats des del 1938”, ha explicat Fernández. “En aquest context, la Diputació de Girona pot desenvolupar d’acord amb les competències que li són pròpies, un paper essencial en defensa dels gironins i gironines que foren víctimes de la repressió franquista. A més, de preparar-se per poder tenir tot a punt en el moment que es vagin aprovant les actuals iniciatives en tràmit”, ha conclòs el portaveu socialista.
 
Els punts d’acord de la moció demanen que la Diputació de Girona impulsi un estudi general, amb l’impuls d’una taula amb presència d’historiadors i tècnics acreditats en la matèria, per tenir elements d’orientació consistents sobre les actuacions que cal emprendre per a la recuperació de la memòria democràtica a les comarques gironines d’acord amb la Llei de Memòria Democràtica. També, que la Diputació de Girona faciliti tenir a la carta de serveis el suport per facilitar els tràmits perquè els Ajuntaments gironins es puguin acollir a les subvencions que es tramiten fent ús de la Llei de Memòria Històrica de 2007 fins a l’aprovació definitiva de la nova llei de Memòria Democràtica.