Ple municipal

Sant Joan les Fonts aprova les ordenances fiscals per al 2021

El ple extraordinari introdueix una reforma que penalitzarà els vehicles contaminants i en bonificarà els sostenibles, i incrementa el 4% lineal la taxa de residus

per NacióGarrotxa, Sant Joan les Fonts | 19 d'octubre de 2020 a les 10:18 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 d'octubre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’Ajuntament de Sant Joan les Fonts ha aprovat aquest dilluns al matí en un ple extraordinari presencial i retransmès en línia la modificació provisional de les ordenances reguladores de tributs per a l’exercici del 2021. Una de les novetats que incorpora és una reforma fiscal que penalitza als vehicles més contaminants i premia als que són més sostenibles i generen menys emissions. Amb aquesta voluntat, s’han fet canvis a l’ordenança sobre l’impost de vehicles de tracció mecànica. Fins ara, els vehicles que tenien més de 30 anys tenien una bonificació del 100% de l’impost.

Aquesta era una mesura que estava vigent des de temps enrere i que ara s’ha volgut actualitzar i adaptar als canons i directrius europees que aposten per gravar més els vehicles que més contaminen. En aquest sentit, l’Ajuntament marca com a excepció que sigui un vehicle històric (sigui matriculat a la Prefectura Provincial de Trànsit o a la Federació Catalana de Vehicles Històrics). Aquesta mesura, que suposa un canvi respecte al que s’ha practicat fins ara, anirà acompanyada d’una campanya de sensibilització i s’anirà fent de manera progressiva en els propers anys.


Atenent a la línia anterior de potenciar la compra de vehicles que generin menys emissions de diòxid de carboni, s’amplien les bonificacions existents. Fins ara, elèctrics i bimodals tenien una bonificació del 75% durant els dos primers anys. Ara els elèctrics mantindran un 75% dels tres primers anys i del 50% a partir del quart. Pels bimodals o híbrids, hi haurà un 75% de bonificació els dos primers anys, un 50% del tercer al cinquè i un 10% la resta de vida útil.

Actualització de la taxa d'escombraries


Les ordenances fiscals aprovades incorporen també l’actualització de les taxes per a gestió de residus. Aquest és un servei que des de fa anys està cedit al Consell Comarcal de la Garrotxa (el gestiona el Consorci Sigma) i on l’Ajuntament té poc marge d’actuació. Aquest any l’increment previst és del 4% lineal en les diferents tipologies, tant per habitatges com per activitats econòmiques.

Pel què fa al règim general, els habitatges familiars pagarant uns set euros més (es passa de 197,02€ als 204,90€).


Aquestes modificacions s’han aprovat amb el vot a favor de Junts per Catalunya-Sant Joan les Fonts i el vot en contra de Sant Joan Plural-Acord Municipal.


El ple, de caràcter extraordinari, ha estat el primer presidit per la batllessa Maria Vidal després de la seva reincorporació laboral.

Podeu veure el desenvolupament del ple aquí mateix:

 

Participació