El conseller de Medi Ambient del Consell Comarcal vota en contra de la planta de residus de la Garrotxa

El batlle Jordi Cargol (JxCat), s'alinea amb ERC i la CUP, mentre l'equip de govern rep el suport de Josep Guix del PSC per a instal·lar-la a Sant Jaume de Llierca, tot i el recurs de cassació pendent

Jordi Cargol seu al costat del president del Consell Comarcal, Santi Reixach.
Jordi Cargol seu al costat del president del Consell Comarcal, Santi Reixach. | Martí Albesa.
16 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 15:50h
Aquest dijous, 15 d’octubre, al vespre, s'ha celebrat la sessió plenària telemàtica del Consell Comarcal de la Garrotxa del mes d'octubre, que s'ha retransmès en directe –amb algunes dificultats– a través del canal de YouTube institucional. L'afer estel·lar ha estat l’aprovació inicial del Pla especial rrbanístic del Centre de Gestió de Residus de la Garrotxa –que se situarà a Can Com de Baix (Sant Jaume de Llierca)–, en compliment de la sentència número 955 del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

El saldo final del debat al Consell Comarcal no ha pogut ser més desigual: mentre d-'una banda JxCat, majoritària, i el PSC hi han votat a favor, la CUR, ERC i el propi conseller de Medi Ambient, Jordi Cargol, hi han votat en contra.

En aquest darrer cas, el també batlle de Sant Jaume de Llierca, n'ha justificat la negativa, amb el seu vot particular: "No hem set capaços de trobar un altre emplaçament millor i a nivell d'Ajuntament no acceptem que sigui a Can Coma de Baix que es faci el Centre de Gestió de Residus". Cargol pensa que la "mala solució" no és la que s'ha de tirar endavant i que caldria, primer, esperar el resultat del recurs de cassació, i, segon, iniciar un estudi a nivell de comarca per a situar aquest centre "en un altre espai i amb un nou model".

El president del Consell Comarcal, Santi Reixach, ha exposat que la institució havia d’iniciar aquests tràmits per a donar compliment a la sentència de desembre de 2019, en la qual s’establien les dues modificacions puntuals que requeria el Pla especial urbanístic per a situar el Centre de Gestió de Residus de la Garrotxa al terme municipal de Sant Jaume de Llierca.

En la seva explicació, Reixach –també, batlle de la Vall de Bianya– ha apel·lat al diàleg entre tots els agents implicats i ha tornat a mostrar la predisposició d’arribar al consens, però, igualment, ha manifestat la preocupació per la necessitat, cada cop més urgent, de disposar d’una infraestructura de gestió de residus a la comarca.
 

Instantània del ple telemàtic d'aquest dijous del Consell Comarcal de la Garrotxa. Foto: Arxiu NG.


La mostra d’aquesta necessitat, ha afirmat el president, ja es deixa veure en els obligats increments de preus en la recollida i tractament de residus, que pateixen i patiran els ciutadans i ciutadanes de la Garrotxa, ja que en el mateix ple comarcal s'ha aprovat un increment per a la recollida i tractament de les deixalles del 9,01% en municipis amb serveis disseminats i del 5,841% en municipis amb servei de nuclis.

Els grups comarcals de la CUP i d'ERC –amb Lluís Riera i Miquel Reverter com a portaveus, respectivament– han manifestat llur disconformitat amb la proposta i han votat en contra de l’aprovació inicial. Reverter ha dit que els ciutadans de la Garrotxa no es mereixen tirar endavant la planta "sense un consens". Per al portaveu republicà, la mala gestió dels diversos equips de govern del Consell comarcal han abocat a la situació actual i veu que es continua amb aquest tarannà. "Deixin el punt sobre la taula i apel·lin a la responsabilitat de la capital de la comarca", ha reblat Miquel Reverter.

Per la seva banda, Lluís Riera ha insistit que difícilment l CUP podia aprovar el Pla a votació "mentre Olot encara no té un model i s'instal·la en una "zona que ecològicament és molt delicada", encara menys "amb judicis pendents".

Per altra banda, el portaveu del PSC, Josep Guix, ha defensar la necessitat de la planta com una infraestructura cabdal per a la comarca.

Junts per Catalunya va votar a favor de la proposta, amb el vot particular en contra del conseller Jordi Cargol, que com a batlle de Sant Jaume de Llierca ha exposat, com ja hem esmentat, la seva posició contra la instal·lació de la planta al seu municipi.