L'arquitectura efímera torna a Olot per a defensar les relacions personals

A partir del dilluns 19 d’octubre i durant tres setmanes es trobarà al parc de les Mores un dels miralls sonors ideats pels alumnes de l'escola Elisava a partir del projecte "Tan lluny, tan a prop"

Una instal·lació d'aquitectura efímera aquest juliol al Firalet d'Olot.
Una instal·lació d'aquitectura efímera aquest juliol al Firalet d'Olot. | Xevi Bayona.
16 d'octubre del 2020
Actualitzat a la 13:17h
Tan lluny, tan a prop és la instal·lació temporal d’un grup d’estudiants d’arquitectura que reivindica el distanciament social com una oportunitat per a potenciar la cohesió social i generar més interacció. A partir de la setmana que ve s’instal.larà, de forma itinerant, a diferents espais de la ciutat, tal com va explicar ahir en seu municipal l'arquitecte Xevi Bayona, acompanyat del regidor de Serveis Urbans, Aniol Sellabona.
 
Els estudiants del Màster en Arquitectura Efímera i Espais Temporals (MEATS), de l’Escola Universitària de Barcelona Disseny i Enginyeria (Elisava), han dissenyat han dissenyat una instal·lació temporal d’arquitectura efímera que s’ha pogut veure aquest estiu al Firalet d’Olot.  
Ara, es plantegen noves dinàmiques de relació entre les persones i l’espai col·lectiu tot aprofitant la distància física com un factor per a potenciar i generar relacions íntimes. És a dir, mirar de mostrar el distanciament social forçat per la pandèmia com una oportunitat per generar interacció en lloc d’aïllament.  
 

Aniol Sellabona i Xevi Bayona han donat detalls del projecte. Foto: Martí Albesa.


En aquest sentit, el projecte proposa una sèrie de miralls sonors mòbils situats a l’espai públic que faciliten la construcció de múltiples escenaris d’interacció mitjançant lògiques pròpies del joc, tal com va detallar Xevi Bayona: un concert on els espectadors, tot passejant, poden escoltar la música per pistes separades; un joc del telèfon gegantí; o un missatge personal transmès a través d’una plaça plena de gent…, són algunes de les estructures dissenyades. Per exemple i com a resultat d’aquests dissenys, ‘Tan lluny, tan a prop’ permet xiuxiuejar un secret a cau d’orella a 20 metres de distància.  

Després de poder-se veure aquest estiu al Firal d’Olot, el nou muntatge s’instarà a partir de la setmana que ve a diferents espais d’Olot. A partir del dilluns 19 d’octubre i durant tres setmanes es trobarà al parc de les Mores. Tot seguit, es traslladarà al parc del carrer Gòdua del barri de Bonavista i,més endavant, a la plaça del Pla de Dalt.
 
El projecte ha estat íntegrament concebut, desenvolupat i construït pels estudiants del MEATS amb el suport dels professors Xevi Bayona, Toni Montes i Roger Paez. Així mateix, ha comptat amb el suport de l’Ajuntament d’Olot.

"Tan lluny, tan a prop" s’emmarca en la unitat que el MEATS dedica cada any a l’arquitectura d’emergència i respon a un seguit d’inquietuds i necessitats que la pandèmia i les mesures de seguretat implementades per evitar contagis de la Covid-19 han fet aflorar més que mai. En aquest sentit, els responsables del projecte han apostat per tractar la temàtica del distanciament social per mostrar com pot ser una oportunitat per a la interacció, per generar i impulsar, ara més que mai, dinàmiques de cohesió social i empatia.  

Arxivat a