L'enderroc de tres cases a Olot, una de les accions prioritàries del PIAM del barri de Sant Miquel

Un ambiciós projecte de pacificació del trànsit i una nova edició del festival de teatre social Entranyes, també són altres de les actuacions previstes pels veïns a través del Consell de Barri

Una de les cases que s'enderrocarà al carrer de Sant Miquel d'Olot.
Una de les cases que s'enderrocarà al carrer de Sant Miquel d'Olot. | Martí Albesa.
13 d'octubre del 2020
Actualitzat a la 13:28h
Un projecte de pacificació del trànsit, l’enderroc de tres cases i una nova edició del festival de teatre social Entranyes, són les tres principals prioritats dels veïns del barri de Sant Miquel, un seguit d'accions que formen part del programa d’actuacions que ha triat el Consell de Barri aquest any 2020. Inclou el suport al Ball Pla i un procés participatiu que definirà les millores de tres espais més del barri.

La regidora de Participació, Imma Muñoz; el regidor del barri de Sant Miquel i de Mobilitat, Jordi Güell; i, Jordi López, tècnic comunitari del CASG (Consorci d'Acció Social de la Garrotxa), n'han presentat les actuacions del PIAM (Pla integral d'accions de millora) en una compareixença aquest matí a la Sala Gussinyé de l'Ajuntament d'Olot.
 

Jordi Güell i IMma Muñoz durant la compareixença a l'Ajuntament d'Olot. Foto: Martí Albesa.


La regidora Imma Muñoz, que ha presentat les línies generals del PIAM, ha explicat que els veïns del barri de Sant Miquel d’Olot a través del Consell de Barri -que es va celebrar el passat dimecres 7 d’octubre- van decidir, consensuar i aprovar de forma conjunta les principals accions i actuacions que portaran a terme al llarg d’aquest 2020. En primer lloc, han escollit tirar endavant un projecte de pacificació del barri que aportarà més seguretat a l’espai, zones 30 i canvis de sentit i carril bici i patins.

En aquest sentit, el regidor Jordi Güell ha detallat que es vol facilitar l'accés al barri per als propis veïns a través de l'avinguda Jaume II i dificultar-ne l'accés com a zona de pas, "no tant per la quantitat de cotxes que hi passen –ha dit–, sinó per la velocitat amb què s'hi circula". El projecte s'aprovarà inicialment aquest dijous i restarà obert a les al·legacions que s'hi puguin presentar.

Amb aquesta, i altres mesures –com l'habilitació d'un carril bici, zones de prioritat invertida (10 km/h), aparcaments rotatoris de només 15 minuts–, segons Jordi Güell "ens avancem a la ja anunciada pacificació de la resta de la ciutat", amb una zona pionera entre l'avinguda Jaume II i l'avinguda Girona.
 

Jordi López, tècnic comunitari del Consorci d'Acció Social de la Garrotxa. Foto: Martí Albesa.


També, s’ha apostat per impulsar la regeneració del carrer de Sant Miquel, engegada al llarg dels darrers tres anys i que ha permès l’enderroc de dues finques, la creació d’un mural i la construcció d’un mirador al riu Fluvià. Aquest 2020 es vol continuar amb una nova fase d’aquest projecte que ha de permetre l’enderroca de les 3 cases més –adquirides el 2019– i la construcció d’un camí per a vianants vora riu que, en un futur, ha de ser un pont de connexió del barri amb la zona del Molí d’en Climent.

Igualment, aquest 2020, el PIAM de Sant Miquel també contempla tres accions més; la 2a edició de l’Entranyes, el Festival de Teatre Social i la Mostra Quaestio de cinema i pensament. Durant dos caps de setmana seguits –el vinent 17 i 18 d’octubre i el 24 i 25 d’octubre– el barri de Sant Miquel acollirà actuacions de diverses companyies teatrals i projeccions de cinema a l’aire lliure. Seguint els principis fundacionals del festival, la voluntat és reivindicar espais comuns de diàleg i reflexió. D’aquí la voluntat de portar a terme les actuacions al Molí d’en Climent, a la plaça situada entre l’avinguda Girona i els carrers Rei Martí l’Humà, Abat Racimir i mossèn Jacint Verdaguer; la plaça Bufadors; l’espai esportiu i el casal de barri.  
 
Repensar i valorar de forma conjunta entre els veïns i les entitats i associacions tres espais més del barri també conformen algunes de les actuacions previstes: l’Espai esportiu, la plaça Sant Miquel i el Camp Les Mates. La voluntat és acordar com dotar-los d’infraestructures d’acollida al joc per als infants i joves i àrees d’estada. En el cas del Camp Les Mates sembla que hi ha interès perquè sigui el camp de futbol de l'Atlètic Olot, però com bé ha dit la regidora Imma Muñoz cal que aquesta entitat participi al Consell de Barri que és qui, finalment, decidirà a quin ús dedicar aquest espai.
 
Finalment i com a última acció, es vol continuar amb la línia iniciada els dos últims anys d’incorporar accions no urbanístiques que ajudin a dinamitzar el barri i generar espais de participació i relació entre les veïnes i veïns. Així doncs, els habitants d’aquesta zona de la ciutat van escollir continuar amb les propostes culturals i socials a Sant Miquel. Per exemple, fins ara s’ha pogut aportar més finançament al Ball Pla permetent adquirir més material i incorporar dos professionals de la moda per l’elaboració de patrons, taller i noves maneres de fer els reconeguts vestits de paper.   
 
El PIAM de Sant Miquel es va iniciar l’any 2014 amb la voluntat de ser una eina que permetés decidir i planificar les accions de millora del barri de forma conjunta amb la ciutadania. A principis de 2016 es va constituir el Consell de Barri que està obert a tothom que vulguin contribuir en la millora d’aquesta zona de la ciutat. Des dels inicis, entitats, veïns i veïnes i representants de l’Ajuntament d’Olot es troben de forma periòdica per decidir les accions que es duen a terme i amb quina prioritat. 

 
Arxivat a