Les imposicions de la Covid-19 comporten un canvi de perfil dels qui demanen feina a Olot

Amb 1.821 persones aturades a la ciutat, un 28% més que fa un any, l'Àrea d'Ocupació de DinàmiG atèn persones acomiadades arran de la pandèmia, autònoms i estudiants que volen compaginar classes amb un treball

L'Àrea d'Ocupació de les Mates d'Olot.
L'Àrea d'Ocupació de les Mates d'Olot. | Arxiu NG.
NacióGarrotxa
09 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 10:25h
Les imposicions polítiques derivades de la situació sanitària arran de la pandèmia de la Covid-19 han canviat el perfil dels qui demanen feina a l'Àrea d'Ocupació de DinàmiG a Olot.

Amb un augment de l'atur del 28% en relació amb les mateixes dates de l'any 2019 –s'ha passat de 1.422 demandants de feina als 1.821 actual– es constata aquest canvi entre les persones ateses durant aquests darrers mesos. La regidora Ocupació i Formació Professionalitzadora, Gemma Pujolar, i Mariona Mañà, tècnica de l’Àrea d’Ocupació de DinàmiG, en van donar detalls aquest dijous a l'Ajuntament d'Olot

Habitualment, els usuaris que consultaven els serveis de DinàmiG eren col·lectius més vulnerables, gent en risc d’exclusió social i aturats de llarga durada. Arran la crisi de la Covid-19 s’ha notat un augment del nombre de treballadors que han perdut la feina per la pandèmia, autònoms que han vist reduïda la seva facturació al mínim i, alhora, també, s’ha detectat un gran nombre d’estudiants que cerquen feina per a compaginar-la amb els estudis o que volen fer treballs esporàdics, ja que disposen de més flexibilitat i disponibilitat horària. 
 

Gemma Pujolar i Mariona Mañà durant la compareixença a l'Ajuntament d'Olot. Foto: @olotuit.


Augmenta un 28% l'atur a Olot en relació al setembre de 2019

De fet, aquest passat mes de setembre es va tancar amb 1.821 persones aturades a la ciutat (1.422 el setembre del 2019) –un 28% més– i amb una taxa de desocupació del 10,30% a Olot i del 9,64% a la comarca de la Garrotxa, per sota de la mitjana de les comarques gironines, que se situa en el 12,37%. La gran majoria de les persones que van perdre la feina aquests darrers mesos provenen del sector de serveis. Aquest últim mes, però, 62 persones han trobat feina.

Per part de l’Àrea d’Ocupació i lligat també amb les accions previstes dins el Pla de Reactivació i tot iniciant la campanya per tal de donar suport en la capacitació digital dels garrotxins, s’acaba de tancar la darrera ronda de tallers que es van iniciar durant el mes de juny, amb la finalitat de millorar les competències en eines NTIC i molt enfocat a la recerca de feina i amb la idea d’integrar-les en el seu dia a dia amb major seguretat i domini. Ja s’han realitzat una vintena de sessions -totes elles gratuïtes i de curta durada (una hora i mitja cadascuna)- on hi van participar prop d’una vuitantena de persones. El mes de novembre s’iniciarà la darrera ronda de cursos d’aquest 2020 que finalitzarà el dia 16 de desembre.

Tallers formatius de millora de les competències transversals

Davant els moments actuals on el canvi és una constant i la necessitat d’adaptació és una realitat diària derivada de la crisi per la Covid-19, des de l’Àrea d’Ocupació de DinàmiG s’han organitzat un conjunt de tallers de curta durada amb la finalitat d’ajudar a les persones que estan en recerca de feina i dotar-los d’eines per millorar aquelles habilitats claus que els permetin assolir i mantenir un lloc de treball.  
 
Aquest conjunt de formacions són una de les accions incloses dins del Pla de Reactivació Econòmica i d’Ocupació d’Olot i La Garrotxa que es va establir per donar resposta a les necessitats detectades arran la crisi per la pandèmia a la ciutat.

En concret, el primer taller sobre Com expressar-se millor, es realitzarà el 19 d’octubre a les 10 h del matí a les instal·lacions del Mas les Mates (C/Mestre Falla,47). La següent formació mostrarà Com ser més flexible i empàtic, per a millorar les habilitats personals dels participants. Les formacions continuaran el 26 d’octubre on es portarà a terme la sessió d’improvisació i creativitat i el 27 d’octubre es realitzarà una sessió mixta en la qual es barrejaran diferents elements treballats en el taller de com expressar-se millor i la darrera sessió realitzada d’improvisació i creativitat. 

A partir del mes de novembre es mantindran les sessions formatives amb dos nous tallers: el dia 16 on es tractarà la gestió del canvi i la resiliència i el 17 de novembre que tancarà aquesta sèrie de formacions enfocades en la millora de la comunicació no verbal.

Al mateix temps, també s’ha volgut apostar per una formació especialitzada per a persones en situació d’atur, majors de 50 anys. La sessió, realitzada per un formador expert en tallers, es portarà a terme el dia 4 de novembre i mostrarà les eines i accions possibles per mostrar i aprofitar l’experiència i els coneixements adquirits al llarg de la trajectòria laboral com un benefici clau dins l’empresa contractant.     

Els tallers volen donar resposta a les necessitats i situacions detectades aquests últims mesos a l’Àrea d’Ocupació de DinàmiG, com el canvi de perfil comenta més amunt.

Baixen les ofertes de feina i les noves contractacions

Pel que fa a ofertes de feina publicades, en el que portem d’any se n’ha comptabilitzat 151. Tot i que suposa la meitat de les registrades durant el mateix període de l’any passat (quan se’n van donar a conèixer 301), es constata un augment de les ofertes que han estat aturades a principis d’any a causa de la pandèmia.

Per aquest motiu també han davallat les contractacions: fins al moment se n’han fet 195 mentre que l’any passat s’havia arribat a les 371. La indústria continua liderant la creació de llocs de treball, ja que s’han formalitzat 878 contractes durant els primers vuit mesos del 2020. 
 
Arxivat a