Fotografia

Dos reportatges fotogràfics (1926-2019) sobre l’enllaç de carreteres d’Olot a l'Arxiu Comarcal

L'exposició, d'entrada gratuïta, es podrà visitar fins al 27 de novembre

per NacióGarrotxa , Olot, 8 d'octubre de 2020 a les 08:45 |
Una de les imatges de 1926 de l'enllac de carretres d'Olot. | Antoni Fortet.
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 d'octubre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Des del 5 d’octubre fins al 26 de novembre, a la Sala d’actes de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, es podrà veure l’exposició “L’Enllaç de carreteres d’Olot. Dos reportatges fotogràfics 1926/2009”.

L’Enllaç de carreteres d’Olot és el nom que va rebre el projecte d’unió de les carreteres de Santa Coloma de Farners i de Sant Joan de les Abadesses amb la de Girona per Besalú al seu pas per la ciutat d’Olot. La seva finalitat era crear una travessia urbana que substituís el traçat antic pels carrers de Sant Rafel, de Sant Esteve, Major i del Carme, massa estret per a les noves necessitats de transport viari. Tot i que el projecte de connexió de les carreteres es va iniciar l’any 1903 de la mà de la Lliga de Defensa Industrial d’Olot i Comarca, el procés va haver de superar nombrosos entrebancs judicials i la nova via no va ser inaugurada fins al 5 de setembre de 1927.


L’any 1926, Antoni Fortet Pascual (Olot, 1891-Barcelona, 1957), comptable i fotògraf aficionat, autor d’Els bells indrets de la comarca olotina (1926) i Estudis fotogràfics (1927), va fer un reportatge sobre els carrers afectats. Pocs anys després, l’àlbum que conté les imatges va ser adquirit pel Museu Municipal d’Olot i actualment es conserva a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa. Vuitanta anys més tard, el 2009, el fotògraf Quim Roca Mallarach (Olot, 1970), tècnic de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, va retratar els mateixos carrers.

Ara, aquesta exposició permet veure la transformació de la zona en el temps transcorregut entre un reportatge i l’altre. També s’hi pot veure el plànol amb el traçat projectat l’any 1915.

Com a activitat complementària de l’exposició, el 23 d’octubre, a les 7 de la tarda, Pere Macias Arau, enginyer de camins, canals i ports, i exalcalde d’Olot, pronunciarà una conferència sobre el tema.

L'exposició, d'entrada gratuïta, es podrà veure a l'Arxiu Comarcal de la Garrotxa fins al 27 de novembre, de dilluns a divendres, de 9 a 14 h i de 15:30 a 18 h.

 

Participació