Educació no permet que els alumnes de Mieres vagin a escola sense mascareta

El director territorial, Martí Fonalleras, assegura que dur-la és de "sentit comú" i que obeeix a motius "de seguretat i solidaritat", tot i l'augment de casos d'herpes i problemes entre els més menuts arreu

Les famílies de l'Escola FInestres de Mieres volen participar en les decisions que els afecten.
Les famílies de l'Escola FInestres de Mieres volen participar en les decisions que els afecten. | FEFM.
NacióGarrotxa
06 d'octubre del 2020
Actualitzat a la 13:01h
Educació no permetrà que els alumnes de primària de l'escola Finestres de Mieres (Garrotxa) vagin a classe sense mascareta. El director territorial, Martí Fonalleras, assegura que dur-la és de "sentit comú" i que obeeix a motius "de seguretat i solidaritat".

"Cal deixar allò individual i pensar més en el col·lectiu, perquè potser a tu no t'afecta però sí que acabes afectant els altres", ha dit. Fonalleras ha explicat que ja ha parlat amb la directora de l'escola i que té pendent fer-ho amb l'AMPA.

D'altra banda, pel que fa als pares que no porten els fills a escola arran de la Covid-19, el delegat ha dit que el Departament "intentarà convèncer", però també creu que molts casos fan referència a infantil, fins al 6 anys (una etapa no obligatòria).
 
Dimarts de la setmana passada, els 31 alumnes de primària de l'escola Finestres de Mieres no van anar a classe. Els seus pares ho van decidir per protestar contra la mesura que obliga els alumnes de més de 6 anys a dur mascareta a l'aula.

En una carta que van enviar tant a Educació com a Salut, les famílies reclamaven que els nens poguessin fer classe sense el morrió. Ho raonaven perquè, en ser una escola rural, a la pràctica els nens són com un grup estable de convivència. A més, recordaven que a Mieres no s'havien detectat positius de Covid-19 i que, per contra, haver de dur mascareta a l'aula provocava "molèsties i dificultats" als escolars, com algunes que ja s'han reportat en alguns CAP comarcals, amb episodis d'herpes, mareigs i manca de concentració per possible toxicitat a l'hora de respirar el propi CO2 exhalat.

Tot i que ja són moltes les famílies arreu de la Garrotxa que es queixen que s'obligui les mainades a dur màscara gairebé vuit hores al dia –amb tots els problemes emocionals, de salut i de desenvolupament harmònic dels infants–, en una comarca on només hi ha una persona ingressada a l'UCI per la Covid-19, Fonalleras argumenta que "és una qüestió de sentit comú, però també de seguretat i solidaritat".

El director ha recordat que el fet de ser una escola rural i tenir pocs alumnes "no vol dir res". Precisament, perquè ara fa pocs dies l'escola de Boadella i les Escaules (Alt Empordà), que també és rural, va haver de tancar després que s'hi detectessin positius de coronavirus. "I Boadella és un centre més petit que el de Mieres", ha puntualitzat el delegat territorial.

Tanmateix, molts pares no entenen que aquest "sentit comú" que addueix Educació arrobi fins al punt que a algunes escoles es faci gimnàstica o se surti al pati amb les màscares posades o que fins i tot al menjador escolar s'hagi de posar sempre que no es mastegui els àpats del dia.

Per a Fonalleras, la solució i "única possibilitat" per no haver de dur mascareta seria un "confinament total" del municipi. "Però això voldria dir que no es podria ni entrar ni sortir del poble, quedarien aïllats i no podrien fer ni menjador", ha dit. Però, certament, a MIeres no és possible d'imposar aquestes mesures, ja que no s'hi ha donat cap cas positiu de Covid-19

Pedagogia contra l'absentisme

El director dels serveis territorials també ha explicat que el Departament està fent pedagogia amb els pares d'aquells alumnes que no els porten a classe per la Covid-19. "Intentem convèncer-los que això no porta a res; de moment no tenim prevista cap acció punitiva", ha dit Martí Fonalleras.

Sí que ha admès, però, que si alguna situació s'enquista es plantejaran què fer, perquè al capdavall s'afectarà "un dret fonamental de l'infant que és el d'anar a escola". De totes maneres, però, el delegat territorial creu que la majoria de casos d'absentisme es donen sobretot a l'etapa d'infantil, és a dir, en què l'ensenyament no es obligatori. "Nosaltres aquí insistirem fins on sigui possible, però amb l'obligatòria sí que si cal que ens plantejarem actuacions", ha conclòs.