Sessió informativa en línia per a mentors de persones refugiades

Serà aquest dimecres, 7 d’octubre, a les sis de la tarda, amb l’objectiu que siguin acompanyades durant un període de 8 mesos, prorrogables a un any, per part d’un grup d’acollida

Un camp de refugiats a Grècia.
Un camp de refugiats a Grècia. | Martí Albesa.
NacióGarrotxa
05 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 12:35h
Al llarg dels darrers tres anys, el Comitè per a l’Acollida de Persones Refugiades (CAPR) ha impulsat el Programa Català de Refugi amb l’objectiu de que les persones demandants de protecció internacional puguin assolir l’autonomia social i laboral així com la plena ciutadania.

Des del Programa Català de Refugi s’ofereix un programa de Mentoria a les persones refugiades per a afavorir l’assoliment de la seva autonomia socioeconòmica i personal, gràcies a la participació de la ciutadania.

Les persones refugiades ateses al programa són acompanyades durant un període de 8 mesos, prorrogables a un any per part d’un grup d’acollida, format per un conjunt de 2 a 5 persones voluntàries que actuen com a mentors i mentores.

S’estima que a dia d’avui a Catalunya hi ha acollides prop de 3.100 persones sol·licitants de protecció internacional i refugiades (a juny de 2020). Per a que aquelles persones que ho desitgin, puguin establir una relació de mentoria amb un grup d’acollida, calen mentors i mentores que vulguin formar-se i fer aquest acompanyament.

Per això s'ha organitzat una sessió informativa en línia que es farà el dimecres 7 d'octubre vinent a les 18 h via Zoom, on es podran resoldre dubtes envers al Programa.

L'enllaç en línia de la trobada virtual s'enviarà uns dies abans de la sessió. Per a participar-hi només cal enviar un missatge de correu-e a lelmessaoudi@esport3.org o dmateo@esport3.org.
 

Oriol Amorós i Pep Berga durant l'acte d'aparellament entre mentors i persones refugiades a la Sala de Plens de l'Ajuntament d'Olot ara fa dos anys. Foto: Xavier Borràs.


La participació des d'Olot i la Garrotxa

El suport solidari que s’ofereix a les persones refugiades sense referents a la ciutat, permet treballar eixos claus en el seu procés d’acollida com són l’aprenentatge de la llengua, el coneixement i la participació a l’entorn i l’acompanyament en el seu itinerari professional. Les persones mentores s’organitzen en grups d’acollida (d’entre 2 i 5 persones voluntàries) i acompanyen a les persones refugiades durant un període de 8 mesos, prorrogables a un any.

Des de l’inici del Programa de Mentoria, a la ciutat d’Olot 43 persones voluntàries han acompanyat a 31 persones refugiades, l’experiència ha estat molt positiva i ha tingut un impacte de transformació i d’oportunitats per a totes elles.

A dia d’avui, s’estima que al municipi hi viuen un centenar de persones sol·licitants d’asil. Per aquest motiu, el municipi d’Olot s’adhereix novament al Programa de Mentoria del PCR i s’inicia la crida de persones mentores, impulsada des del Comitè per a l’Acollida de Persones Refugiades perquè el Programa de Mentoria segueixi desenvolupant-se a la ciutat.

Qui pot ser mentor?

Per a ser mentor del programa, cal organitzar-se en un grup d’acollida d’entre 2 i 5 membres que ja es coneguin prèviament, ja que la relació de mentoria que es proposa és gairebé sempre grupal. S’han de tenir com a mínim 25 anys, i comptar amb competències personals que incloguin el compromís, la responsabilitat, la constància, la tolerància a la frustració o la resiliència. A més, les mentores han de ser persones que dominin el català i el castellà i que en la seva vida quotidiana tinguin contacte o participin en la vida social i/o cultural del municipi. Les persones interessades en participar en el Programa de Mentoria del PCR també poden adreçar-se a la tècnica referent del Programa a La Garrotxa, Alt i Baix Empordà a través del següent correu: projectes@nuriasocial.org.

Quina metodologia de treball segueix el programa de mentoria?

El Programa de Mentoria del PCR crea tàndems de mentoria entre unitats familiars o persones individuals (refugiats/des) amb grups d’acollida (mentors/es) amb el compromís d’ambdues parts de mantenir un contacte periòdic (2-4 hores setmanals). Un cop les persones voluntàries s’hagin presentat com a candidates i abans de ser emparellades en tàndem, caldrà que realitzin una entrevista amb un/a psicòleg/a per garantir la idoneïtat del perfil i de les motivacions personals envers la mentoria. Finalment, els i les seleccionats/des assistiran a una formació inicial de 12 hores en la que s’abordarà el significat i els compromisos de la mentoria, informació bàsica sobre el procediment de protecció internacional i d’altres continguts d’utilitat per a l’establiment d’una relació de mentoria exitosa.

Des de que es crea el tàndem fins que es tanca la relació de mentoria, els grups d’acollida compten amb el suport i la supervisió d’un equip de professionals que fa el seguiment tècnic del funcionament i la qualitat de la relació de mentoria, aporta recursos i dóna resposta als dubtes que puguin tenir les persones mentores.