L'art efímer de la Bianyal 2020 es podrà gaudir enguany al mas Sobeies i a Sant Andreu de Socarrats

Amb tres sessions dissabte 10 d'octubre i dues diumenge 11, l'Ajuntament de la Vall de BIanya i Binari aposten per la cultura de franc prèvia inscripció

La presentació de la Bianyal 2020 s'ha fet al mas Sobeies.
La presentació de la Bianyal 2020 s'ha fet al mas Sobeies. | Martí Albesa.
01 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 9:08h
El batlle de la Vall de Bianya, Santi Reixach; l'artista Quim Domene; i el comissari de la Bianyal 2020, David Santaeulària, de Binari, han presentat aquest dimecres, a tocar del paller del mas Sobeies, a Llocalou, la setena edició de l'itinerari d'art i patrimoni de la vall, que enguany, per les circumstàncies de la pandèmia, presenta diverses novetats, per bé que manté un bon gruix d'artistes (set) i propostes que tothom qui ho vulgui podrà veure i gaudir els dies 10 i 11 d'octubre –prèvia imprescindible inscripció.

"No podem deixar que la cultura es perdi –ha dit Santaeulària–. Tothom menja, fins i tot els artistes", ha afegit sorneguer des de l'imponent mas Sobeies, una finca amb una casa de tres plantes de cin-cents metres quadrats i setanta hectàrees de bosc que la família d'Amadeu Mestres ha donat al municipi, que encara no ha decidit què s'hi farà.

Enguany les imposicions derivades de la Covid-19 no són suficients per a suspendre la Bianyal, però sí que obliguen a adaptar tota l'activitat, fins ara itinerant i de llarga durada, en un sol lloc –el mas Sobeies i l’església veïna de Sant Andreu de Socarrats–, sense el tradicional recorregut circular per diferents indrets de la Vall de Bianya. Per la mateixa raó, doncs,, es limitarà el nombre d’assistents a cada visita –una vntena– però per a compensar la pèrdua d’aforament, s’hi afegirann dues sessions més respecte a edicions anteriors.
 

David Santaeulària ha informat dels detalls de la setena edició de la BIanyal. Foto: Martí Albesa.


Els artistes

Els artistes d’aquesta setena edició seran: Oscar Holloway, Marla Jacarilla, nyamnyam (Iñaki Álvarez i Ariadna Rodríguez), Víctor Masferrer, Gino Rubert, Francesc Ruiz Abad i Tura Sanglas.

Com és habitual en cada convocatòria, la selecció dels artistes (que s'inicia el mes de maig) es fa responent a una doble intencionalitat: els que disposen d’obres que –a nivell formal i conceptual– són escaients per a l’entorn escollit, o bé, els que generen projectes específics partint de processos d’investigació i documentació sobre l’entorn.

També, s’intenta promoure pràctiques artístiques variades, propostes amb diversos nivells de lectura i una certa amplitud generacional: des d’artistes emergents fins a trajectòries més consolidades. En aquesta edició, es compta amb la col·laboració i coproducció dels projectes de Gino Rubert, amb el festival Lluèrnia, d’Olot, i el de Víctor Masferrer amb ÜdelBac, a la Vall de Bac.
 

El mas Sobeies acollirà la Bianyal 2020 enguany. Foto: Xavier Borràs.


Informacions d’interès

Totes les visites són guiades i compten amb explicacions sobre les instal·lacions artístiques (a càrrec dels autors) i sobre la història de la zona. Enguany, l’activitat és gratuïta però és absolutament imprescindible inscriure’s prèviament per poder accedir-hi.

La durada prevista per a cada sessió serà, aproximadament, d’una hora i mitja. En el punt de trobada, al mas Sobeies, hi haurà un aparcament habilitat per a l’ocasió i serà imprescindible l’ús de màscares durant la visita. Donades les característiques dels elements patrimonials, la visita no és accessible per persones amb mobilitat reduïda.
 

Un fragment del cartell d'enguany de la Bianyal 2020. Foto: Martí Albesa.


Inscripcions

Per correu electrònic a l’adreça [email protected], per telèfon al número 972 290 933 i, personalment, a les oficines municipals de l’Ajuntament de la Vall de Bianya. Les places són limitades i les reserves es faran segons l’ordre d’inscripció.

Horaris

Horaris dels itineraris: dissabte, 10 d’octubre, a les 10’30 h, a les 12 h i a les 16 h. Diumenge, 11 d’octubre, a les 10’30 h i a les 12 h.

Com a complement a la Bianyal 2020, el diumenge, 11 d’octubre, a les cinc de la tarda, s’oferirà un concert en format acústic de Guillem Roma –el músic manlleuenc de pop-folk amb ritmes exòtics de Mèxic i Brasil–, a l’era del mas Sobeies, al costat de l’església de Sant Andreu de Socarrats. L’entrada serà gratuïta, però és absolutament imprescindible inscriure’s prèviament per poder accedir-hi al telèfon i adreça ja esmentats.

La setena edició d’aquesta proposta artística i cultural que –malgrat la seva breu trajectòria– ja ha estat mereixedora del Premi de l’Associació Catalana de Crítics d’Art de Catalunya 2018, en la categoria d’Espais i iniciatives, té i tindrà, sempre, en paraules del batlle, Santi Reixach, "el suport de l'Ajuntament de la Vall de Bianya".

Si voleu saber com va ser l’anterior edició cliqueu AQUí o podeu fer un cop d’ull a aquest vídeo-resum.
 

a l'església de Sant Andreu de Socarrats també s'hi farà alguna intervenció. Foto: Xavier Borràs.


 
Arxivat a