Bategen la pollancreda de Sant Privat d'en Bas amb el nom d'Antoni Badia i Margarit

En l'homenatge al filòleg, que va donar Cal Monjo al poble, s'ha inaugurat un monòlit i hi han intervingut Antoni Badia i Cardús, Carles Duarte, Lluís Amat i Judit Pujol, amenitzat per la música de Brunzit

Una cinquantena de veïns han assistit a l'acte d'homenatge.
Una cinquantena de veïns han assistit a l'acte d'homenatge. | Foto: Xavier Borràs.
28 de setembre del 2020
Actualitzat a les 9:36h
Aquest dissabte, el poble de Sant Privat d'en Bas ha retut, novament, un homenatge a Antoni Maria Badia i Margarit, el filòleg i lingüista, que va fer al llarg dels anys una important aportació a la llengua catalana, i que va començar a estiuejar a l'aleshores municipi l'any 1947 fins al final de la seva vida, tal com va relatar durant l'acte el seu fill gran, Antoni Badia i Cardús.

A Sant Privat, ha explicat, hi va trobar refugi, inspiració i amistats que han perdurat al llarg dels anys entre la família. Aquells estius començaven després de Sant Joan i s'allargaven fins passada la Mercè, perquè les escoles a Barcelona no començaven fins el 2 d'octubre.
 

El monòlit amb la placa que dóna el nom del filòleg a la pollancreda de Sant Privat d'en Bas. Foto: Xavier Borràs.


L'acte d'homenatge, que ha comptat amb una cinquantena d'assistents –entre els quals el president del Consell Comarcal, Santi Reixach–, s'emmarca en els actes de l'Any Badia i Margarit. Per aquest motiu, un dels parlaments ha anat a càrrec del poeta, lingüista i polític Carles Duarte, comissari de l'Any Badia i Margarit, que ha destacat la important aportació que el filòleg i la seva muller, Maria Cardús, havien fet a la nostra llengua i que ha arribat fins als nostres dies.

Per la seva banda, el batlle de la Vall d'en Bas, Lluís Amat, ha lloat l'estima que Badia i Margarit va professar sempre per Sant Privat i ha recordat que el 17 d'octubre vinent farà cinc que es va celebrar l'acte de cessió a l'Ajuntament de la finca Cal Monjo, propietat fins aleshores de la família Badia i Margarit, on va assistir l'actual president de la Generalitat, Quim Torra, en aquell moment com a president d'Òmnium Cultural, i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell.
 

L'actual president de la Generalitat, Quim Torra –llavors president d'Òmnium Cultural–, durant l'acte d'homenatge que es va fer a l'església de Sant Privat el 17 d'octubre de 2015. Foto: Xavier Borràs.


La filòloga catalana, nascuda a la Vall, Judit Pujol, que també va intervenir en l'acte, va cloure la seva intervenció tot recordant unes paraules de Badia i Margarit: "Si un dia el català desapareix no serà perquè no s'hagi imposat de parlar el català als castellanoparlants, sinó perquè els catalanoparlants deixaran de parlar la seva llengua. Per tant, tots els catalans tenim la gran responsabilitat i obligació de salvar la nostra llengua. Ja sabem que no es pot demanar que tothom sigui un heroi, però una mica heroi, sí".

L'acte va comptar amb la música de la formació garrotxina Brunzit que, a més, per acabar va interpretar el ball d'homenatge, a càrrec de Joan Naspleda.

A partir d'ara, doncs, la pollancreda de Sant Privat d'en Bas, portarà de manera simbòlica el  nom de Badia i Margarit. Aquesta decisió s’ha pres de manera consensuada amb els veïns per manera de cercar un espai emblemàtic del poble, que també ho era per a Antoni Badia i Margarit.
 

El trio Brunzit va interpretar diverses peces musicals durant l'acte. Foto: Xavier Borràs.