VÍDEO Un centenar d'animalistes es manifesten contra l'ampliació de l'escorxador d'Olot

També rebutgen la nova planta d’especejament, envasat i congelació de carn de porc que Noel construeix al mateix Polígon Industrial del Pla de Baix

Un moment de la protesta davant l'escorxador d'Olot.
Un moment de la protesta davant l'escorxador d'Olot. | @LolaProjecte.
NacióGarrotxa
28 de setembre del 2020
Actualitzat a les 8:11h

Aquest diumenge, 27 de setembre, des de mig matí fins a la una del migdia, un centenar de persones, responent a la crida de Girona Antiespecista –un grup animalista nascut la tardor de 2019 a les comarques gironines–, s'han manifestat davant l’escorxador d’Olot en contra de l’ampliació de la indústria càrnia i per a defensar una transició d’aquesta indústria cap a un model sostenible i respectuós amb els animals i les persones.

Durant la concentració que s'ha desenvolupat amb tota normalitat, una de les activistes antiespecista ha llegit un manifest específic per a aquesta manifestació en què demanen aturar la indústria càrnia perquè:

    ▪    Volen posar fi a aquest sistema d’explotació cap als animals;
    ▪    Volen posar fi al sistema d’explotació capitalista dels treballadors, amb formes de producció que se centrin en la vida;
    ▪    Volen evitar el col·lapse climàtic i mediambiental;
    ▪    Volen evitar noves pandèmies i volen que les persones no perdin la seva salut per culpa de la indústria càrnia.

En el manifest demanen a la Generalitat:

    •    que decreti una moratòria immediata en l’atorgament d’autoritzacions per ampliar la indústria càrnia;
    •    que impulsi un projecte de llei perquè la indústria càrnia pagui impostos per corregir els seus efectes negatius, perquè no volem seguir assumint la destrucció del medi ambient i pèrdua de salut de les persones;
    •    que elabori un pla de transició econòmica i alimentària cap a un model lliure d’especisme, basat en vegetals, que sigui sostenible, saludable, de proximitat i just amb les treballadores.

Finalment, demanen a les empreses de la indústria càrnia que millorin les condicions laborals dels treballadors i que transicionin cap a aquest nou model.

Diversos col·lectius animalistes i ecologistes, entre els quals GreenLights Garrotxa, el Projecte LOLA, l’IAEDEN-Salvem l'Empordà, l’ONG Libera!, AnimaNaturalis i El Sendero de Lugh han subscrit les reivindicacions expressades per Girona Antiespecista.

Girona Antiespecista, l’entitat que treballa per l’alliberament total dels animals no-humans, ha convocat aquesta concentració a Olot per a alertar de la problemàtica que comporta la indústria càrnia i per a defensar un model alimentari i econòmic sostenible, respectuós i just.
 

Una de les sales de l'escorxador d'Olot. Foto: Olot Meats.


La concentració s'ha fet davant de l’escorxador d’Olot, a l’avinguda d’Europa, per a mostrar el rebuig a l’ampliació de l’escorxador de la ciutat i  la nova planta d’especejament, envasat i congelació de carn de porc que Noel construeix al mateix Polígon Industrial del Pla de Baix.

Les entitats que subscriuen l’acte consideren que aquesta indústria és problemàtica per quatre motius:

— Primer, perquè oculta com elabora els seus productes per així evitar incomodar la societat i d’aquesta manera seguir amb l’especisme i l’explotació dels animals. Creuen que els animals són tractats de forma degradant i que la indústria actua al marge de les consideracions ètiques que els afecten.
— Segon, assenyalen que aquest model de producció és insostenible amb la situació d’emergència climàtica actual, ja que la ramaderia contribueix més al canvi climàtic que tots els mitjans de transport i, a més a més, aquesta indústria està contaminant les aigües, l’aire i el sòl.
— Tercer, denuncien que la indústria càrnia vulnera els drets laborals de les treballadores en molts casos i que algunes empreses exerceixen amenaces i represàlies contra el personal que demana millores en les condicions laborals.
— I quart, consideren que l’activitat d’aquesta indústria afecta negativament a la salut de les persones, ja que causa greuges com la contaminació de l’aigua, la pèrdua d’eficàcia dels antibiòtics i la proliferació de malalties contagioses.
Arxivat a