L'ICS Girona posa en marxa equips mòbils per a fer les PCR als centres educatius i a les residències

Estaran formats per 33 professionals que seran estratègicament arreu del territori per a cobrir totes les necessitats a les comarques gironines

Els equips mòbils de l'ICS Girona acudiran a fer PCR on s'hagi detectat algun positiu.
Els equips mòbils de l'ICS Girona acudiran a fer PCR on s'hagi detectat algun positiu. | @salutcat.
NacióGarrotxa
25 de setembre del 2020
Actualitzat a les 10:45h
Aquest dijous s’han posat en marxa uns equips mòbils que s’encarregaran de la recollida de les mostres per a fer les PCR amb l’objectiu de determinar la presència del coronavirus SARS CoV-2 als centres educatius i residencials de la Regió Sanitària Girona a les comarques gironines. La posada en marxa d’aquest dispositiu permetrà, d’una banda, alliberar d’aquesta tasca als equips d’atenció primària, i de l’altra, evitar desplaçaments de possibles casos positius, ja que la presa de mostres es farà majoritàriament a les escoles i a les residències.

Formaran part d’aquests equips mòbils un total de 33 professionals que dependran de l’Atenció Continuada i Urgent Territorial (ACUT), situat al Centre Güell de Girona. Aquests professionals estaran organitzats en nou equips ―formats de tres persones (una professional d’infermeria i dues d’auxiliars) i n’hi haurà també en total cinc d’administratives― i estaran distribuïts arreu del territori per donar cobertura a la totalitat de la Regió. Els equips tindran la seva base al CAP que els toqui per zona, des d’on sortiran amb cotxe per fer les extraccions que tinguin assignades diàriament i on retornaran les mostres al final de la jornada, per tal que siguin enviades al Laboratori Territorial ICS Girona per ser processades.

Així els 9 equips estaran ubicats: un al CAP Garrotxa d’Olot per donar cobertura a tota la Garrotxa i el Ripollès, un al CAP Banyoles per gestionar els centres del Pla de l’Estany; un a Figueres per a la zona de l’Alt Empordà; dos al Centre Güell per donar sortida a les necessitats de Girona, Salt, Sarrià de Ter, Celrà i Cassà de la Selva; un a Sant Feliu de Guíxols per als centres del Baix Empordà; un al CAP de Santa Coloma de Farners per als centres de la Selva interior; un a Blanes per a la Selva marítima i Tordera, i un altre equip a Canet per acabar de cobrir la zona de l’Alt Maresme. Aquesta distribució s’ha fet d’acord amb el volum de residències, centres educatius i de població, per tal de poder fer la presa de mostres cercant l’equilibri entre la proximitat i la rendibilitat dels recursos.

Els equips estaran gestionats per la responsable de l’ACUT, ubicada al Centre Güell, que organitzarà la tasca diària en funció de les instruccions que doni l’Agència de Salut Pública sobre els centres educatius i residencials on calgui intervenir per haver-hi detectat casos. Malgrat que estiguin ubicats en una zona, els equips seran flexibles, donat que es podran fer redistribucions puntuals segons les necessitats del moment. L’Equip de l’ACUT serà el que mantindrà la comunicació amb l’equip d’atenció primària de referència amb el centre escolar o residencial on cal intervenir, així com amb els gestors COVID i RECO (referents COVID escolars), segons la població diana. En el cas que fos necessari reforçar un equip mòbil, els professionals de suport vindrien del mateix equip d’atenció primària de la zona de referència.

La posada en marxa d’aquests equips mòbils a la Regió Sanitària Girona es farà de forma progressiva des d’avui i fins a l’1 d’octubre, dia en què estaran plenament operatius i distribuïts arreu del territori. Els primers dispositius a ser operatius concentraran els esforços a la zona de Girona i Salt, ciutats on actualment es registren més casos de COVID-19.