Sant Joan les Fonts endegarà un projecte de compostatge comunitari

El ple aprova la proposta dels republicans de Sant Joan Plural, que inclou la instal·lació dels compostadors, la revisió dels punts de recollida habituals i un curs per als veïns

El compostatge domèstic aporta avantatges ambientals i socials.
El compostatge domèstic aporta avantatges ambientals i socials. | Foto: Xavier Borràs.
NacióGarrotxa
24 de setembre del 2020
Actualitzat a les 9:45h
Al ple municipal de Sant Joan les Fonts d'aquest dilluns es va aprovar una moció presentada per Sant Joan Plural (ERC) per a endegar un projecte de compostatge comunitari de restes vegetals al municipi. La proposta acordada inclou la instal·lació dels compostadors, la revisió dels punts de recollida habituals i un curs de compostatge comunitari per als veïns i veïnes.
 
Sant Joan Plural considera que el compostatge és una forma de tractament dels residus orgànics senzilla i versàtil i que es pot adaptar a una gran diversitat de contextos urbanístics i socials: des de llars amb jardí fins a barris de blocs de pisos, horts escolars o altres espais urbans.
 
Amb l’autocompostatge i el compostatge comunitari, el grup municipal cerca la implicació i la participació individual i col·lectiva de la ciutadania en la gestió dels residus, ja que considera que, mentre en altres tipus de residus la responsabilitat de la recollida i gestió ha de recaure més en els productors (envasos, residus electrònics, etc.), en el cas de la gestió de la matèria orgànica es pot demanar als ciutadans que siguin corresponsables i s’impliquin en la gestió de les restes orgàniques que generen.
 
La gestió és molt senzilla: les persones que hi participen, simplement, han d’abocar les seves restes orgàniques domèstiques sense bossa al compostador. Cada pocs dies s’ha de remenar i intentar mantenir un equilibri entre matèria humida i seca. Per això és interessant combinar famílies que aportin restes de cuina (fruita, verdura) amb d’altres que aportin branques i fullaraca de patis o jardins. Al cap d’uns mesos, es podrà extreure i repartir el compost, tot garbellant-lo prèviament.
 
El grup defensa que el municipi compta amb horts periurbans, moltes cases amb jardí i zones eminentment rurals com la Canya o Begudà, però també es poden instal·lar compostadors en punts verds en el nucli urbà principal.  
 
En definitiva, el compostatge comunitari és una experiència en la qual la vessant ambiental de l’autocompostatge es complementa amb la social: compartir un espai i unes tasques per al benefici comú.
 
Sant Joan Plural destaca alguns dels beneficis del compostatge comunitari:
 
•    Disminueix la proporció d’impropis en la recollida selectiva.
•    Disminueix el percentatge d’emissions de CO2 equivalent associat al servei de recollida i tractament de residus.
•    Redueix el cost de tractament dels residus. Sensibilitza la població i genera un imaginari positiu sobre el sistema de gestió de residus.
•    Augmenta la participació ciutadana.
•    Enxarxa entitats i enforteix la cohesió social.
•    Genera dinàmiques de sostenibilitat ciutadana.
 
El grup municipal també va presentar una moció per fer una diagnosi de potencial d’energies renovables al municipi, però el ple la va desestimar.