La Diputació de Girona acorda reclamar la suficiència financera dels ens locals

El ple amplia en un milió d’euros l’aportació al finançament d’actuacions per a pal·liar els desperfectes del Gloria i se'n destina més de 300.000 als ens locals pel creixement del teletreball i la reconversió electrònica de l’Administració

Instantània de la celebració del ple aquest dimarts.
Instantània de la celebració del ple aquest dimarts. | @diputaciogirona.
NacióGirona
23 de setembre del 2020
Aquest matí de dimarts s’ha celebrat la sessió plenària ordinària del mes de setembre de la Diputació de Girona. Com és habitual des de l’aparició de la Covid-19, s’ha dut a terme mitjançant videoconferència i s’ha retransmès per via telemàtica a través del web de l’ens supramunicipal.
 
L’últim punt que ha votat l’òrgan col·legiat ha estat la moció per a la suficiència financera dels ens locals. Tots els grups presents a la Diputació de Girona han votat a favor d’aquest acord, que reclama que es garanteixi la suficiència financera de les corporacions municipals i que, alhora, reivindica l’autonomia local.
 
La crisi generada per la situació d’emergència sorgida arran de l’aparició de la pandèmia de la Covid-19 ha posat a prova la capacitat de resposta dels ens locals. Els consistoris són les administracions més properes a la ciutadania i, per tant, a les seves necessitats. Per aquest motiu els calen nous instruments legislatius i econòmics que els permetin afrontar amb garanties tant els nous rebrots d’aquesta crisi sanitària com l’aplicació de mesures efectives per a la reactivació econòmica i la inclusió social.
 
Per aquest motiu l’acord votat avui per unanimitat insta el Govern de l’Estat a presentar una nova proposta que reculli les reivindicacions financeres dels ens locals, després que el Reial decret llei 27/2020 no hagi superat el tràmit parlamentari, i l’emplaça a flexibilitzar la regla de la despesa i la Llei de racionalització i sostenibilitat de l’Administració per tal que les administracions locals tinguin més marge a l’hora de donar resposta a aquesta crisi.

Juntament amb aquesta petició, també se’ls demana que es garanteixi el crèdit extraordinari per a la recuperació econòmica i social de les entitats locals amb una dotació mínima a fons perdut de 5 milions d’euros i uns fons addicional per afrontar els dèficits generats en el transport públic a causa de l’aturada de la mobilitat durant l’estat d’alarma.
 
Així mateix, se sol·licita al Govern de l’Estat la flexibilització de les regles fiscals per així donar més marge a les administracions locals en la resposta a aquesta crisi, amb l’objectiu que les administracions locals puguin disposar del superàvit de l’any 2019 i dels romanents acumulats per destinar-los a mesures per a la reactivació econòmica dels seus respectius municipis.
 
Finalment, l’acord també apel·la el Govern de la Generalitat perquè, per una banda, creï un fons de cooperació extraordinari incondicionat per als els locals i, per altra banda, quantifiqui les despeses a què les administracions locals han hagut de respondre aquests últims mesos per dur a terme serveis impropis derivats de la pandèmia. L’objectiu d’aquesta última mesura és que es pugui habilitar una línia de compensació econòmica d’aquestes despeses, atès que no els són pròpies.
 
Un milió d’euros més per a pal·liar els desperfectes del Gloria

Aquest matí també s’ha convalidat el decret de l’expedient de suplement de crèdit que inclou l’increment d’un milió d’euros de la dotació inicial de la convocatòria de subvencions per al finançament d’actuacions per reparar els desperfectes derivats de les situacions meteorològiques excepcionals ocasionades pel temporal Gloria.
 
Amb aquest increment ja són 3 milions d’euros els que la Diputació de Girona destina als ajuntaments de la demarcació de Girona per ajudar-los a finançar els desperfectes que va causar el temporal Gloria el mes de gener passat.
 
En la sessió plenària ordinària del mes de març, la Diputació de Girona ja va aprovar un primer expedient de crèdit extraordinari en el qual es destinaven 2 milions d’euros íntegrament als ajuntaments de les comarques gironines amb aquest objectiu. Un total de 142 ajuntaments gironins són beneficiaris d’aquestes ajudes. Aquestes subvencions extraordinàries permetran fer actuacions de manteniment arreu del territori, com ara atendre danys, desperfectes en camins o infraestructures i altres incidències provocades pel Gloria.
 
Durant la sessió plenària d’avui també s’ha aprovat la modificació de les bases reguladores d’aquestes ajudes per tal d’ampliar el termini per executar i justificar les actuacions subvencionades fins al proper 30 de novembre d’aquest any. D’aquesta manera es pretén que els ajuntaments tinguin més temps per realitzar les obres.
 
Ajudes als ens locals arran del creixement del teletreball

Per altra banda, també s’han aprovat per unanimitat les bases reguladores d’unes subvencions del Servei de Noves Tecnologies de la corporació en noves tecnologies a ajuntaments, entitats municipals descentralitzades i consells comarcals arran de la situació generada per la Covid-19. L’objectiu és donar suport als ens locals perquè s’adaptin al creixement del teletreball i a la reconversió de l’Administració en electrònica.

Aquestes ajudes es destinaran principalment a millorar:
· el material informàtic
·  les xarxes informàtiques
·  el programari
 
Un import de més de 300.000 euros, que ha estat convalidat en el mateix expedient de suplement de crèdit que el del temporal Gloria, es distribuirà als ajuntaments de les comarques gironines en funció del nombre d’habitants, de manera que el mínim és de 1.250 euros per a municipis amb menys de 1.000 habitants, i el màxim, de 3.000 euros per a municipis amb més de 100.000 habitants.
 
Subvencions per a les biblioteques municipals

Aquest matí s’han aprovat, amb l’abstenció dels quatre vots del PSC, unes bases de subvencions presentades per la via d’urgència pel Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona per a la redacció de plans de ciutat, projectes de mobiliari, senyalització i construcció (bàsic i executiu).

Aquestes bases estan destinades a les entitats locals gironines o ens que en depenen. El seu objectiu és donar suport als municipis que no tenen biblioteca pública o bé la que tenen i no és adequada, d’acord amb els paràmetres establerts al Mapa de Lectura Pública i els estàndards prescrits per la Generalitat de Catalunya.

Podran presentar-s’hi els projectes que s’executin a partir de l’endemà de la resolució de la Junta de Govern en la qual s’aprovin les subvencions i fins a dotze mesos després. A més, s’acceptaran projectes iniciats amb anterioritat a la convocatòria si s’adeqüen a les bases de les ajudes.

L’import de la subvenció concedida no podrà ser superior a 100.000 euros ni inferior a 2.000 euros i d’entre els criteris de valoració es tindrà en compte:
· La tipologia d’equipaments
·  L’adequació als paràmetres establerts al Mapa de Lectura Pública
·  El percentatge de cofinançament amb els ajuntaments
·   La fórmula de corresponsabilitat
·   L’antiguitat de la biblioteca

A més, el Servei de Biblioteques facilitarà assessorament i orientació als ens locals per al desenvolupament dels projectes.
 
Aprovació de diverses bases reguladores de subvencions d’àmbit econòmic

Durant la sessió d’aquest matí també s’han aprovat per unanimitat diverses bases reguladores de subvencions que corresponen al Servei de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local. En concret es tracta de sis línies de subvencions:
 
· Foment de projectes i accions de promoció econòmica adreçats als membres de la Xarxa de Serveis Locals de Promoció Econòmica (XSLPE)
· Foment de projectes i accions de promoció i dinamització comercial adreçats als membres de la Xarxa de Mercats Sedentaris de la Província de Girona (XMSG)
· Foment de projectes i accions de promoció i dinamització del comerç de proximitat
· Elaboració de plans d’actuació i de documents de planificació sectorial de promoció i desenvolupament econòmic local
· Foment de projectes singulars de desenvolupament econòmic local
· Foment de projectes i accions de promoció econòmica dels ens locals no adherits a la XSLPE
 
Aquestes ajudes, que es duran a terme el 2021, tenen com a objectiu principal donar suport a les actuacions del territori que s’emmarquen en l’àmbit de la promoció econòmica i del desenvolupament local. Es tracta d’actuacions vinculades al comerç de proximitat, al mercat de treball i al sector productiu, entre d’altres.
 
A més, s’ha modificat el pla de serveis d’aquesta mateixa àrea per afegir una nova aplicació referent a la vespa asiàtica al servei de Xarxa Local del Sistema d’Informació Territorial Municipal (SITMUN) de Girona.